Vibeke Dorphs brevkasse
SPONSORERET indhold

Jeg har lyst til at slå hånden af mine svigerforældre

Der har gentagende gange været problemer med mine svigerforældre, hvor de ikke har respekteret de grænser, vi har sat op. De vil gerne lægge konflikterne bag os, men jeg er der ikke, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Af: Vibeke Dorph Foto: Getty Images
30. aug. 2022 | Livsstil | Hjemmet

Spørgsmål om konflikter med svigerforældre

I flere år har min mand og jeg haft konflikter med mine svigerforældre. Vi har ikke været gode til at sætte grænser for dem, og de har ikke været gode til at respektere os, når vi så endelig har gjort det.

Da vores barn f.eks. blev født, meldte vi ud, at vi ikke ønskede besøg på sygehuset, men at familie og venner var velkomne, når vi kom hjem. Det respekterede mine svigerforældre ikke, og efter at have plaget løs, dukkede de et par dage efter op på barselsgangen. Foruden den gang har der været episoder, hvor de har købt billetter til os til rejser, selvom vi havde meldt ud, at vi ikke ville med.

LÆS OGSÅ: Min kærestes affærer spøger, men er jeg for naiv?

Senest valgte de dagen før vores barns et-års fødselsdag, at de ikke ville deltage, grundet en misforståelse med mine forældre. De blandede min mands søster og mormor ind i konflikten, hvilket resulterede i, at de heller ikke kom. Min mand og jeg har valgt at starte i terapi, så vi kan få et samarbejde til at fungere, men min mands forældre spreder i stedet rygter om, at vi går i parterapi, fordi vores ægteskab knager.

Vi kan ganske enkelt ikke holde til det længere. Den manglende forståelse og selvindsigt fra deres side, æder os og vores forhold op. Jeg er nu der, hvor jeg ikke længere ønsker at have kontakt med dem, for hver gang vi forsøger at tale med dem, er det mig, der får skylden for problemerne. Jeg føler også, at de svigtede og valgte vores barn fra, da de meldte fra til fødselsdagen.

De giver udtryk for, at de gerne vil videre, men der er jeg ikke længere. Så kan vi tillade os at slå hånden af dem?

Vibeke Dorph råder til aktivt at søge løsninger

Jeg kan godt se, at dine svigerfamilie opfører sig både barnligt og grænseoverskridende, men når det er sagt, så virker det også til, at de godt nok noget klodset forsøger at finde sig den plads i jeres familieliv, som de endnu ikke har fået.

Den plads, synes jeg, at de da skal have, naturligvis på præmisser, som både du og din mand kan leve med. For bare sådan at kaste dem på porten, vil være både umodent og kynisk, og det ville også være synd ikke bare for jeres barn, men da også for din mand og hans forældre. Nu er det heller ikke første gang, jeg hører om konflikter mellem svigerforældre og deres børn, især konflikter der udfolder sig på mandens side af familien.

LÆS OGSÅ: Hvorfor slår mine veninder altid hånden af mig?

Jeg tænker, at det måske skyldes, at vi kvinder har lettere ved at integrere vores egne forældre i vores nye familier, mens forældrene på mandens side holdes på afstand. Det er en ulykkelig og uheldig tendens, for børn – også dit barn – har lige så stor brug for og glæde af deres bedsteforældre på farens som på morens side.

Derfor er mit råd til dig, at I aktivt søger løsninger på jeres udfordringer med dine svigerforældre i stedet for at spilde tid på mere splid. Drop derfor her at bore mere i, hvorfor de ikke dukkede op til jeres barns fødselsdag.

De havde deres grunde, det er fortid, læg det bag dig. Se i stedet frem og brug jeres kræfter på at få sat nogle klare grænser, således at dine svigerforældre på jeres betingelser kan få den plads i familien, de for alles skyld skal have.

Anbefalet til dig