Kvinders rettigheder i Afghanistan
SPONSORERET indhold

”Det er et mareridt”: Kvinder i Afghanistan frygter for deres liv og basale rettigheder

”Jeg kan ikke længere gå på arbejde og færdiggøre den universitetsuddannelse, jeg har brugt flere år på at opnå”, lyder det blandt andet fra en kvindelig universitetsstuderende i Afghanistans hovedstad Kabul.

Af:: Sara Wilkins Foto: Getty Images
17. aug. 2021 | Livsstil | ALT.dk

Panik, frygt og knuste drømme. Det er virkeligheden for mange afghanere, efter at den militante islamistiske bevægelse Taleban har overtaget magten i store dele af landet.

Det gælder ikke mindst afghanske kvinder, som frygter, at basale frihedsrettigheder – som eksempelvis at tage en uddannelse og færdes alene på gaden uden en mand – nu vil blive sat over styr.

Det var nemlig tilfældet, da Taleban sad på magten fra 1996 til 2001, hvor piger for eksempel ikke måtte gå i skole, og kvinder ikke måtte arbejde.

Vi har samlet reaktioner fra 7 afghanske kvinder, som her sætter ord på deres frygt for fremtiden i kølvandet på Talebans fremmarch.

1. Universitetsstuderende, Kabul:

”Som kvinde føler jeg, at jeg er offer for en politisk krig, som mænd har startet. Jeg føler ikke længere, jeg kan grine højt; jeg kan ikke længere lytte til mine yndlingssange, jeg kan ikke længere møde mine venner på vores favoritcafé; jeg kan ikke længere tage min gule yndlingskjole på eller lyserød læbestift. Og jeg kan ikke længere gå på arbejde eller færdiggøre den universitetsuddannelse, jeg har brugt flere år på at opnå… Jeg havde ikke forventet, at vi ville få frataget alle vores basale rettigheder igen og rejse 20 år tilbage i tiden.”  

Fra The Guardian - læs mere her.

2. Mor til to, Kabul:

”For mig er det hele slut. Mit liv, min karriere alt det, jeg har arbejdet så hårdt for i de sidste 20 år. Jeg mener – jeg havde så mange drømme, og jeg var ved at opnå dem. Nu er det hele slut, der er ikke noget håb, der er intet tilbage for mig. ”

Fra Politiken - læs mere her

3. Økonomimedarbejder i bank, Kandahar:

”Det er virkelig underligt ikke at få lov til at arbejde (i en bank, red.), men nu er det sådan, det er (…) Jeg lærte mig selv engelsk og lærte at bruge en computer, men nu er jeg nødt til at lede efter et sted, hvor jeg kan arbejde med flere kvinder omkring mig.”

Fra Reuters - læs mere her

4. 33-årig kvinde, Kabul:

”For verden er det bare en by, der kollapser, men for mig er det ikke bare en by. Fordi i alle byer er der tusindvis af sjæle, der kollapser… der er tusinder af millioner af drømme, der kollapser. Det er vores historie, vores kultur, vores kunst, vores skønhed, vores liv, der kollapser."

Fra New York Times - læs mere her.

5. Journalist, Kabul:

”I mange år arbejdede jeg som journalist… for at give en stemme til afghanere, især afghanske kvinder, men nu er vores identitet ved at blive destrueret, og vi har gjort intet for at fortjene det (…) De sidste 24 timer har ændret vores liv, og vi er spærret inde i vores hjem, og døden lurer hvert øjeblik.”

Fra The Guardian - læs mere her.

6. Studerende, Kabul:

”Verden og afghanske ledere har svigtet den yngre generation i Afghanistan på den ondeste måde (…) Det er et mareridt for uddannede kvinder, som drømte om en lysere fremtid for dem selv og fremtidige generationer.”

Fra France24.com - læs mere her.

7. Aktivist og kvindesagsforkæmper, Herat:

”Jeg er i kæmpe chok… Hvordan kan det være muligt for mig som kvinde, der har arbejdet så hårdt og forsøgt at lære og udvikle mig, at jeg nu skal skjule mig selv og blive hjemme?”

Fra AP News - læs mere her.

Også Malala Yousafzai, den pakistanske aktivist der selv blev skudt i hovedet af Taleban som 14-årig i 2012, har tweetet om situationen i Afghanistan og hendes bekymring for særligt kvinder, minoriteter og menneskerettigheds-aktivister:

”Vi ser chokerede til, mens Taleban tager kontrollen over Afghanistan. Jeg er dybt bekymret for kvinder, minoriteter og menneskerettigheds-aktivister. Globale, regionale og lokale magter må opfordre til øjeblikkelig våbenhvile, skaffe humanitær bistand og beskytte flygtninge og civile.”

Malala Yousafzai .jpgMalala Yousafzai er i dag 24 år og har bl.a. vundet en national fredspris for sin kamp for piger og kvinders ret til uddannelse. (Foto: Getty Images)

Du kan blandt andet følge den nyeste udvikling i Afghanistan hos Politiken her

Anbefalet til dig