Anya
SPONSORERET indhold

Anya: "Hvis jeg får døtre en dag, skal de ikke gå i lyserødt"

Sangerinden Anya om Roskilde Festival i måneskin, den udfordrende kærlighed og feminisme anno 2019.

Af: Julie Dorthea Bøge Foto: Jonas Fogh
18. jun. 2019 | Livsstil | ALT for damerne

Hvad ville du aldrig give penge for?

– At nogen skulle ændre på min krop. Jeg ville aldrig betale penge for at ændre på mig selv for at passe ind i vores forkvaklede skønheds-idealer. Så ville jeg hellere bruge pengene på at nære min selvkærlighed. Og så ville jeg heller aldrig give penge for at få en kæreste.

Hvem var den første, du kyssede?

– Han hed vist Mads, men blev kaldt Hash-Mads. Mine storebrødre drillede mig ret meget med det.

Hvornår vidste du, at du var god til det, du laver?

– Ha ha, Ghita Nørby var gået helt amok over det spørgsmål. Men jeg synes egentlig, det er ret interessant. For mig er det en konstant proces. Jeg føler ofte, at jeg ikke rigtig passer ind i branchen, men jeg er samtidig ikke i tvivl om, at jeg har noget at byde på. Noget, som kun jeg kan bidrage med.

LÆS OGSÅ: Selma Judith fandt hjælp i tatoveringer: "Se, det er mig, og jeg ved godt, jeg er kikset"

Det første konkrete øjeblik, hvor jeg kunne mærke, at jeg var god til at lave/spille musik, var nok Roskilde Festival 2015, hvor jeg spillede på Skatescenen i måneskin. Der fik jeg en virkelig stærk følelse af, at jeg kunne opnå en forbindelse til folk gennem min musik.

Hvilket af dine karaktertræk holder du mest af?

– At jeg kan få folk til at grine. Og at jeg er ærlig omkring både mine styrker og mine svagheder.

Hvad kan få dig til at bryde ud i gråd?

– James Blakes musik, sørgelige film og gamle billeder af min far.

Hvilken begivenhed har ændret dit liv?

– Det må være, da jeg flyttede til Aarhus og mødte nogle mennesker, som troede på mig og mine sange. Det ændrede mit liv fundamentalt, og jeg tænker tit over, hvordan mit liv havde set ud, hvis jeg ikke var flyttet dertil.

Hvad er du mest stolt af?

– Der er flere af mine sange, som jeg virkelig føler en stærk stolthed over. Især titelsangen på mit album ”Faith” er jeg virkelig stolt af. Den betyder noget helt særligt. Og så er jeg stolt af min uddannelse som cand.jur. og af min store, dejlige familie.

LÆS OGSÅ: Seinabo Sey: ”Min musik er en kamp for retten til at være sårbar og tilpas i sin egen krop”

Hvad er dit livs største nedtur?

– Det er helt klart kærligheden, der har præsenteret mig for de største udfordringer i mit liv. Både kærligheden til familien og romantisk kærlighed. Min allerstørste nedtur oplevede jeg i forbindelse med bruddet med min tidligere kæreste. Men jeg føler mig stærkere på den anden side,
og jeg fik masser af inspiration til mit album.

Hvad indebærer feminisme i dag for dig?

– Feminisme betyder for mig, at alle skal have lige mulig-heder og være lige meget værd. Uanset hvordan man ser ud, hvad man tror på, hvilket køn man er født som, eller hvilke mennesker man forelsker sig i. Feminisme er meget mere end ligestilling mellem mænd og kvinder. Det er en større bevægelse, der handler om rummelighed og accept, og som opfordrer os til at se hinandens værdier og kompetencer frem for at se køn, race eller religion.

Jeg tror, feminismens største udfordring i dag er, at vi stadig er blinde for alle de underliggende strukturer i samfundet, som gør, at vi sætter hinanden i kasser. Vi skal tage de gamle briller af og øve os på at se hinanden uden fordomme. Hvis jeg får døtre en dag, skal de ikke gå i lyserødt tøj. Og jeg håber inderst inde, at de har lyst til at gå til rugby og spille trommer. Men det er ikke sikkert. Det eneste, der er sikkert, er, at de selv skal have lov til at vælge.

Anbefalet til dig