Børnefødselsdag
Foto: Nima Stock Børnefødselsdagen kan let give forældre stress, men der er råd for hvordan man gør dagen hyggelig for alle.

Guide: Hold fødselsdag for klassen

Kan du også få sved på panden ved tanken om børnefødselsdag? Alt det, der skal være på plads, planlægges, købes og gøres, for at både du og dit barn synes, festen er en succes. Ingen panik!

Gaver, gæster, god mad og underholdning. Der er masser af faktorer, som skal være i top og spille sammen, når du skal planlægge og holde årets vigtigste fest – dit barns fødselsdag. De fleste af os kan godt blive lidt stressede, bare ved tanken, men fat mod. Der er masser af muligheder for succes uden sved på panden hos hverken store eller små. Det hele handler nemlig om gode regler og planlægning.

LÆS OGSÅ: 10 gode råd: Sådan bliver fødselsdagsfesten en succes

Gavepolitik

Et af de punkter, som altid kommer op på de første forældremøder i samtlige børnehaveklasser, er gavepolitik. Og det med god grund. For børnene synes jo, at gaver er en meget væsentlig del af en god fødselsdag. Der er mange forskellige måder at angribe det på, afhængig af hvor meget energi forældre og lærere vil bruge på det. Mulighederne er mange, men det vigtigste er, at I aftaler noget i klassen, som alle er indstillet på at være med til.

Hvem skal med?

Det er blevet meget almindeligt, at man i klassen aftaler en regel om, at man enten inviterer alle piger, alle drenge eller hele klassen. Og det er en rigtig god idé. For der er næsten ikke noget, som kan skabe så meget uro og mistrivsel i en klasse, som det at kun nogle kammerater bliver “udvalgt” til at deltage i fødselsdagsselskaber. Nogle steder accepterer man, at det er okay at invitere to-tre af de bedste venner, hvis fødselsdagen foregår i en weekend.Men man skal huske, at det er svært for børn at hemmeligholde sådan et selskab, og at der mandagen efter vil blive talt om fødselsdagen. Og så er der ganske givet nogen, som vil føle sig udenfor.LÆS OGSÅ: Fødselsdagsregler: 1, 2, mangeIsær hvis det altid er de samme, der ikke bliver inviteret, kan det være hårdt. Fødselsdag er et virkelig vigtigt arrangement for børn og det at blive udelukket, kan for nogle sidestilles med at blive udelukket fra det sociale liv i klassen.På den anden side er det forskelligt, hvor mange børn man kan overskue at have besøg af. Og det er selvfølgelig op til den enkelte, hvad man orker.Det afhænger også i høj grad af årstiden, for det er meget lettere at have mange børn hjemme om sommeren, hvor de kan få brændt krudtet af udenfor.Nogle mener, at piger lægger en dæmper på drengene, og inviterer derfor altid klassens piger med til deres søns fødselsdag. Hvis man ikke har overskud til at invitere alle, er det en god idé at invitere pigegruppen eller drengegruppen.

Tid og sted

Om forældrene vælger at holde fødselsdagen en hverdag efter skole eller en lørdag eller søndag, spiller ingen rolle. Jo ældre børnene bliver, jo sværere er det dog at finde en hverdag, hvor alle børnene kan være med, da de fleste har fritidsinteresser.Det kan også være smart at vælge en weekenddag, som ikke ligger i forbindelse med ferie eller fridage, for så vil der typisk også være børn, der ikke har mulighed for at komme.LÆS OGSÅ: Børnefødselsdag: Indbydelser, lege og opskrifterEn fødselsdag på tre timer er rigeligt for “amatør-forældre.” Næsten ligegyldig hvad du har disket op med af spiseligt, så regn med, at børnene er væk fra bordet efter cirka 20 minutter! Start eventuelt med en gaveleg først (flaskehalsen-peger-på er den mest udbredte, og de fleste børn elsker den).

Hvad skal I lave?

Og så er det en rigtig god idé at have sørget for nogle udfordringer – konkurrencer eller kampe, for eksempel sportskampe, for en drengegruppe. De fleste piger er typisk mere indstillede på at sidde i ro og mag og lege i grupper. Men det er vigtigt, at du som forælder er meget opmærksom på, om nogle i pigegruppen er alene eller uden for legen. Og pigerne kan også sagtens have godt af noget fysisk udfoldelse undervejs.

LÆS OGSÅ: Redaktionens tips til børnefødselsdagen

LÆS OGSÅ: Fødselsdag: Fif til fine frugtkreationer

LÆS OGSÅ: Kager: Cupcakes, popcakes og macarons

Se, hvad vi ellers skriver om: Fødselsdag og Familieliv