Forstå hvad dit barn spiller

Forstå hvad dit barn spiller

Da vi selv var børn, var det Ludo, Matador og Sorteper. I dag kan det være svært at vide – og forstå – hvad dit barn spiller. Vi giver dig her indblik i, hvad dit barns næste dille kan blive.

Faktaboks

  • Sæt dig ind i, hvad dit barns dille går ud på.

  • Husk, at spil kan være med til at udvikle dit barns sociale kompetencer.

  • Lav regler for pengeforbruget. Hvis dit barn skal bruge for mange penge på en dille, ødelægger det dillen, fordi børnene (eller forældrene) springer fra, og så er der ingen at dele dillen med … Det er heller ikke sjovt at have ALT tilbehøret til en dille.

  • Se mere om den nye dille på www.artofcrime.com

Mon ikke du flere gange allerede har oplevet, at dit barn er kommet hjem fra børnehave eller skole og har fået en ny dille? My Little Pony, fodboldkort, Pokemon, bilkort, Build a Bear, Ninja Turtles, yo-yo, Topmodel, Nintendo, ja sågar at samle på mælkelåg fra skolemælken har i de seneste år været trendy i børnenes verden.

Det nyeste nye er dog hverken at samle på figurer eller byttekort eller at have sin egen pingvin på internettet – det nyeste er at kombinere det hele og spille det både som kortspil, computerspil og mobiltelefonspil. Opfinderne af disse multiplatformspil er ikke store amerikanske firmaer som Disney, men danskere. For eksempel Bella Sara – et byttekort- og computerspil om heste for piger – opfundet af en dansk mor, og det går allerede sin sejrsgang verden over.

Vi tipper, at det næste, du kommer til at høre dit barn tale om, er detektivspillet Crimeville, som bliver lanceret i august.

Hvad bliver en dille?

Indehaver af analysebureauet kidsXray, Charite Nielsen, har specialiseret sig i målgruppeanalyser med børn. Hun spår spil som Crimeville en stor fremtid hos danske børn, blandt andet fordi det samler børn på tværs af alder og køn, og fordi det handler om at løse gåder.

“Hvis et spil skal blive en dille for børn, er det vigtigt, at reglerne er enkle, at noget af resultatet afhænger af held. Og så er det vigtigt, at spillet er nemt at komme i gang med,” forklarer hun.

Desuden skal der være mulighed for at udvide spillet og opfinde nyt og for at bytte og samle på et eller andet. Det er intet problem, at det foregår på de nyeste teknologiske platforme. Børn i dag bruger de forskellige platforme fuldstændig uproblematisk og er tit rigtig dygtige til det,” siger hun.

Hendes bedste råd til forældre er at være åbne og sætte sig ind i, hvad børnene spiller og samler på.

Crimeville – i korte træk

Historie: For længe siden, efter alt for mange practical jokes, mistede jordens befolkning sin humoristiske sans. Den besluttede, at alting fremover skulle være stift og kedeligt! Derfor blev alle sære og sjove mennesker sendt ud på en fængsels-ø ved navn Crimeville. Først var de triste, men så fandt de ud af, hvor sjovt det var, at alle var skægge og friske på lidt ballade. Og det er her, spillet begynder …

Spillet: En af Crimevilles beboere har begået en ‘forbrydelse’ (af en skæg art). Og de børn, som er med i spillet, skal opklare, hvem som har gjort det. Børnene får forskellige spor og skal selv være detektiver. På byttekortene står der, hvilken karakter man er, og så får man nogle beviser mod de andre. Det gælder om at fortælle historier og rode sig ud af beviserne imod én. Hver karakter har også en hemmelighed, som man skal værne om, og som de andre spillere skal gætte.

Platforme: TV, byttekort, mobiltelefon, virtuelle film på nettet, Facebook og computer.

Målgruppe: Børn fra 8 år. Alderen er sat højt, fordi de store børn ikke gider spille noget, som er lavet til mindre børn. Men børn fra 5 år kan sagtens være med – en af de gode ting ved spillet er, at de store børn hurtigt bliver gode til at hjælpe de yngre med at komme i gang.

Vi spørger kvinden bag Crimeville

Ida Brinck-Lund, opfinder af Crimeville og indehaver af firmaet bag, Art of Crime. Uddannet

journalist, gift og mor til Clara på 8 år.

Hvordan fandt du på konceptet?

“Min makker havde opfundet et krimirollespil til teenagere, og vi blev spurgt om at lave et til børn i alderen 8-14 år. Vi har selv haft meget sjov med at opfinde figurerne.”

Hvad er det vigtigste budskab til børnene i spillet?

“I Crimeville lærer børn, at de ikke kan dømme folk på det ydre. De lærer, at alle folk har noget, de gerne vil skjule, som gør, at vi nogle gange kommer til at gøre dumme ting. Ting, der kan gøre ondt på andre, selv om det ikke er sådan ment. Når dr. Triharder altid prædiker om sundhed, og han så har en slikmaskine stående på sit kontor og måske stjal mønten for at kunne bruge den til sin slikmaskine, fniser børnene højt. De kender alle en voksen, der er super sund, indtil slikskålen kommer frem – og de kender også den der dobbelthed fra sig selv. Crimeville er krimi med humor og menneskelig dybde.”

Hvad bør forældre vide om Crimeville?

“At spillet handler om, hvem der gjorde det og hvorfor – og ikke så meget om hvordan. Hele familien kan spille rollespillene på byttekortene. Børnene kan også blive indbyggere i en sikker online- verden. Spillet foregår på dansk og er helt uden vold – kun skæg og ballade. Vi kan også se, at børnene for eksempel bliver motiverede til at læse, mens de spiller spillet. Vi ønsker, at børn og familier skal more sig og bruge tid sammen – og hvis de oven i købet bliver lidt klogere på livet, er det fantastisk.”