GODE RÅD FRA EKSPERTERNE

Hvordan kommer baby i gang med at rulle rundt? kan barnet i maven nå at vende sig inden fødslen? Og hvem skal hjælpe uregerlige børn, der bider? eksperterne har svar parat til dig.

JORDEMODEREN

HAN VENDER FORKERT

Jeg er førstegangsfødende i 37. uge. Hele graviditeten er forløbet uden komplikationer, bortset fra ømhed i lænd og bækken, sure opstød og den slags. Men barnet har ikke vendt sig endnu! Umiddelbart synes jeg, at han har tid nok til det, men jeg bliver usikker, når lægen begynder at snakke om kejsersnit. Kan du berolige mig eller give mig nogle gode råd til, at han vender sig? Mange hilsener

Maria

Kære Maria,

Kun ét ud af 10 børn, der ligger i underkrop- eller sædestilling efter 37. uge, vender sig til hovedstilling inden fødslen. Du vil få tilbudt et forsøg på at vende barnet omkring uge 38. Et vendingsforsøg foregår sådan, at du får noget medicin, der får livmoderen til at slappe helt af. Derefter vil en læge forsøge at vende barnet ved at skubbe til det udvendigt på den gravide mave. Cirka halvdelen af børn i sædestilling bliver vendt på denne måde. Der findes et par metoder, der måske kan stimulere barnet til at vende sig. Du kan ligge på knæ hen over nogle puder med numsen i vejret i noget tid hver dag. Enkelte jordemødre tilbyder, i privat regi, akupunktur eller påvirkning af et akupunkturpunkt med noget, der hedder moxa – en slags varmeterapi. Lykkes det ikke at vende barnet, vil læge og jordemoder hjælpe dig med at afgøre, om du vil føde normalt eller ved et planlagt kejsersnit.

Med venlig hilsen Nina Sepstrup

BØRNEPSYKOLOGEN

HUN BIDER VORES DATTER

Vi har en pige, som lige er fyldt fire år. Hun er en følsom pige, som har mange sociale kompetencer og trives fint i børnehaven. Her er pigerne generelt gode til at lege alle sammen, men én pige bliver ofte holdt ude. Pigen har flere gange bidt og skubbet til vores datter og forsøger også at udelukke hende. Hvordan skal vi ruste vores datter bedre? Vi har talt om, at hun skal lære at ‘forsvare’ sig, men synes ikke, det er den rette løsning. Vi har ikke kontaktet pigens forældre om problemet, men vi har forsøgt at have pigen hjemme for at lege med vores datter i håb om at bedre deres forhold.

Med venlig hilsen

De bekymrede forældre

Kære bekymrede forældre,

Dejligt, at I bekymrer jer på en positiv måde over den lille piges adfærd i stedet for at være fordømmende. For den lille pige skal jo have hjælp, så hun lærer at løse konflikter på en positiv måde. Som forældre skal I ikke kontakte andre forældre og påtale deres barns adfærd. I skal i stedet – hvis børnehaven ikke gør noget ved problemet – tage en samtale med lederen i børnehaven og stuepædagogen og dér påtale, at I – uden at nævne navne – synes, at der er et problem i pigegruppen. Har børnehaven svært ved at løse problemet, kan de få hjælp fra en pædagogisk konsulent eller en psykolog i kommunen. En lille pige på knap fire år skal ikke lære at forsvare sig. De voksne skal gribe ind, hvis der opstår voldsomme situationer, og i selve situationen kan pædagogerne forklare jeres datter, hvad der skete, og hvad hun kan gøre. Men synliggør problemet i børnehaven. Det er alene deres ansvar, at den lille pige får hjælp. Tilbyd, at I forældre gerne vil hjælpe med til, at pigegruppen igen kan fungere.

Med venlig hilsen

Margrethe Brun Hansen

HAR DU SPØRGSMÅL TIL EN AF VORES EKSPERTER?

Læg dig på gulvet med din baby, når han skal lære at rulle, råder sundhedsplejersken. Forældre er det bedste værktøj.

Dorte Fischer, sundhedsplejerske sundhedsplejerske@voresborn.dk

Nina Sepstrup, jordemoder jordemoder@voresborn.dk

Christina Tatarczuk, barselscoach barselscoach@voresborn.dk

Margrethe Brun Hansen, børnepsykolog bornepsykolog@voresborn.dk

Anette Buur Bangsgaard, parterapeut parterapeut@voresborn.dk