Babysvømning

Babysvømning: Gør dit barn til en vandhund

Babysvømning er en god start på livet – motorisk, sansemæssigt og socialt. Og vandeventyret er samtidig en fantastisk kickstart på en tæt relation mellem dig og dit barn.

Faktaboks

Baby og klor

Klor er et kemikalie, der tilsættes badevand for at holde det fri for bakterier og vira. I moderne svømmebassiner doseres kloren automatisk, så smittekilder slås ned, samtidig med at man risikofrit kan bade.

Din babys hud kan godt reagere på kloren, men det er som regel uproblematisk og forsvinder efter få timer. Intet tyder på, at man kan have ‘klorallergi’.

Det er ufarligt at drikke klorvand, og din baby kan nemt sluge en halv liter under svømningen.

Allerede før dit barn blev født, var det en svømmer. Faktisk kendte det ikke til andet end at bevæge sig i vand i mavens trygge, mørke hule. Så kom fødslen – og tyngdekraften! Og pludselig blev din babys bevægelsesmuligheder begrænset. Den lille kan ikke længere vende og dreje sig, som den vil, men er tvunget til at ligge på ryggen.

Derfor er det for langt de fleste babyer en fantastisk oplevelse at blive ‘sluppet fri’ i et stort bassin med varmt vand. Her kan barnet bevæge sine lemmer, som det vil, den næsten vægtløse tilstand fra fosterlivet genvindes, og der er masser af muligheder for at lege og lære.

LÆS OGSÅ: Derfor skal I gå til babysvømning

Ifølge babysvømningsekspert og tidligere elitesvømmer Ulrika Færch er det unikke ved babysvømning, at alle sanser stimuleres i vand – både dine og babys. Vand kalder hun for følelsernes element, og du og din baby kommer tæt på hinanden, både fysisk og i overført betydning, når I boltrer jer sammen i svømmehallen.

Overvind dine barrierer

Vild med dans for babyer

Sjove fotos: Utrolige undervandsbabyer

Start når som helst

Babyer kan have glæde af vand, fra de er helt spæde. Eneste kriterium er, at barnet vejer over fire kilo, og at navlen er helet. De fleste babyer begynder at ‘svømme’, når de er tre-fire måneder, men du kan starte når som helst – det er aldrig for sent.

Fordi en lille baby ikke selv kan regulere sin kropstemperatur og nemt afkøles, skal vandet være mindst 32 grader, men gerne et par grader varmere. Hvis din baby er under seks måneder, bør I ikke bade mere end 30 minutter, og for lidt ældre børn er 45 minutter maksimum – fordi baby hverken må blive for kold eller overstimuleret.

Faktaboks

Omklædning uden bøvl og ballade

→ Kom i god tid – en stresset omklædning er en dårlig start.

→ Vælg tøj, der er nemt at få af og på – både til dig selv og baby.

→ Mange svømmehaller har klapvogne, baby kan sidde i, mens du selv gør dig klar, og som du kan køre barnet ind i hallen i.

→ Medbring en sut og lidt legetøj som underholdning.

→ Du skal selv vaskes fra top til tå, mens du kan nøjes med at vaske baby i bleområdet, så længe den er under et år.

→ Tag et tørt håndklæde med ind i hallen til at svøbe om den lille, når I kommer op af vandet. Tag badebukserne af baby med det samme. Når kroppen er våd, kommer baby hurtigt til at fryse.

→ Efter svømning skal baby vaskes og evt. smøres med creme (hvis baby er træt, kan du vente med vasken til senere).

→ Giv baby lidt at spise eller en tår mælk. Herefter er han/hun sikkert klar til en lang lur.

→ Husk noget at spise og drikke til dig selv – især hvis du ammer.

→ Husk en tyver til skabet i omklædningsrummet.

Baby skal have tætsluttende badebukser på, som kan holde på eventuelle ‘uheld’. Heldigvis sker det kun sjældent, da baby som regel er for optaget af at lege og opleve. Skulle det alligevel ske, så løft barn og bukser op af vandet så hurtigt som muligt.

LÆS OGSÅ: Spring ud i det: Babysvømning

LÆS OGSÅ: 7 ting du kan gå til med din baby

LÆS OGSÅ: Sådan kommer du i svømmehallen med din baby