Marcipan eller Matadormix?

Kost

Spørg Maria Haukrogh, som ercand.pæd. og ernæringsfaglig medarbejder i Fødevarestyrelsen.

Brevkasse

Marcipan eller Matadormix?

Kære Maria,

Her i den søde juletid vil jeg gerne hygge om mine børn og diske op med noget lækkert. Jeg sørger for, at de får nødder, rosiner, marcipan og chokolade af god kvalitet. Til gengæld vil jeg gerne have, at de holder sig fra det billige slik, som sikkert er fyldt med alle mulige farvestoffer og andre giftige ting. Men så læste jeg et sted, at marcipan faktisk er fyldt med kalorier, mens vingummi og andet ‘blandet slik’ ikke feder særlig meget. Min datter på 7 år har tendens til at blive lidt buttet, og nu er jeg pludselig kommet i tvivl om, hvad der egentlig er (u)sundest?

Mor i tvivl

Kære Mor i tvivl,

Du skriver, at din datter har tendens til at blive lidt buttet. Helt overordnet kan man jo godt tage på i vægt, selv om man spiser sundt. At holde en stabil vægt afhænger altid af ikke at indtage flere kalorier, end man forbruger.

Generelt er det en god idé kun at spise slik og søde sager ved særlige lejligheder. Du har ret i, at chokolade og marcipan indeholder meget fedt sammenlignet med vingummi. Energimæssigt er der også lidt færre kalorier i vingummi end i chokolade. Vælger I blot at spise søde sager ved særlige lejligheder, synes jeg, du skal give dine børn det, du bedst kan lide at servere.

Nødder og rosiner er gode alternativer til chokolade, men nødder indeholder også mange kalorier, og tørret frugt indeholder 6-7 gange så meget sukker som frisk frugt. Prøv at servere lidt lækker frugt sammen med de søde sager, for eksempel udskårede appelsiner eller klementiner her i den mørke tid.

Med hensyn til indhold af farvestoffer i slik eksisterer der på europæisk plan lovgivning, der fastsætter grænseværdier for farvestofindhold i blandt andet slik. I skal derfor indtage meget store mængder slik og sodavand for at komme op over det acceptable daglige indtag.

Måske kan du finde inspiration til, hvordan du laver festlige frugt anretninger på www.altomkost.dk eller www.frugtfest.dk.

Med venlig hilsen Maria Haugkrogh

Uhm, fisk!

Du ved, at fisk er godt og sundt, men ved du også, hvordan du skal få fisk i dine unger? Her er en stribe gode råd:

• Giv fisk med på madpakken, f.eks. en fiskefrikadelle, lidt rejer eller en fiskefilet.

• Lad børnene smage på den fisk, I spiser – måske er de ikke så kræsne, som du tror.

• Variér mellem stegt, grillet og dampet fisk.

• Lad barnet være med til at til berede fisken, det øger appetitten.

• Kamuflér smagen med krydderier og sauce, hvis dit barn slet ikke kan lide fisk.

Kilde: Picasol

Fisk er godt i madpakken.

Broccoli på menuen

Måske står det ikke lige på listen over yndlingsspiser hos dine unger, men der er altså god grund til at have broccoli på menuen. Der er nemlig næsten ingen ende på alt det gode, den grønne grøntsag gør. En ny engelsk undersøgelse viser for eksempel, at broccoli nedsætter risikoen for hjertestop og slagtilfælde, fordi grøntsagen indeholder genet med det mundrette navn Nrf2, som forhindrer fortykkelse af blodårerne. Broccoli menes desuden at kunne forebygge kræft. Kan dine børn ikke lide kogt broccoli, så prøv at bage dem i ovnen med lidt olie og salt.

Kilde: BT

Vidste du…

At du skal gå i cirka 14 timer for at forbrænde en grillkylling med pommes frites? En gang hakkebøf med bearnaise ’koster’ 7,5 timers gang, mens du kan nøjes med at gå en tur på fire timer for at slippe af med kalorierne fra en shawarma.

Kilde: Berlingske.dk

Har du et spørgsmål vedrørende kost?

Mail til: kost@juniormag.dk Besvarede spørgsmål bringes i Junior, evt. anonymt.