Hvor vigtigt er det at få fisk?
Spørgsmål:
Kære Lene,
Vi er en familie på fem, der spiser nogenlunde varieret og sundt – synes vi selv, da. Vi får grøntsager hver dag – også fredag, som er svømmedag og derfor rugbrødsdag – og ellers prøver jeg bare at lave forskellige retter med kød, pasta, ris, grønt og så videre. Men hverken min mand eller jeg bryder os særlig meget om fisk, derfor er det meget sjældent på menuen.
Drengene (på 3, 7 og 9 år) får en gang imellem tilbudt torskerogn eller makrel på rugbrødsdagen, og nogle gange bider de på, men det interesserer dem ikke særlig meget. Nu spekulerer jeg på, om vi simpelthen skal tvinge os selv til at prøve at spise noget mere fisk? Jeg har slet ikke nogen idéer til, hvordan vi kan gøre det lækkert, men måske skulle jeg give det et forsøg til – af hensyn til sundheden? Hvad mener du?
Jeg har også tænkt på bare at give mine drenge fiskeolie på tablet, men giver det mon nok?
Venlig hilsen
‘kødæderen’
Læs Lene Hanssons svar på næste side>>
Svar:
Hej ‘kødæder’,
Fisk indeholder så mange næringsstoffer, at de bør være en del af kosten. Især de fede fisk bør indtages i mængder, der svarer til 120-150 gram tre gange ugentlig, og som tillæg hertil kan man spise fisk som pålæg. De kan dække en stor del af det daglige proteinbehov og er kilde til de vigtige omega-3 fedtsyrer. Alle former for fede fisk giver omega-3 fedtsyrer. Ved indtagelse af omega-3 fedtsyrer vil det være en god idé at tilføre ekstra E-vitamin, idet der er tale om flerumættede fedtsyrer, som har let ved at oxidere, det vil sige blive harsk. Evitamin er en kraftig antioxidant, som er med til at forhindre oxidering. Vi bruger blandt andet de flerumættede fedtsyrer til vores hormonproduktion samt vedligeholdelse af vores kropsceller. De er derfor essentielle, det vil sige, at de skal indtages dagligt.
Det kan anbefales, at man får cirka 1 gram omega-3 fedtsyrer dagligt.
Nedenstående mængder giver 1 gram omega- 3 fedtsyrer:
25 gram sild
50 gram laks
115 gram makrel
Noget andet, der er relevant, og måske især for dig og din mand, er, at fede fisk (især ål, ansjoser, laks, sild, sardiner og makrel) indeholder fiskeolie, der er med til at øge kroppens fedtforbrænding. Der er ikke den store forskel på, om du spiser frisk fisk eller fiskeolietilskud.
For at opnå den bedste fedtforbrænding anbefales det, at du indtager cirka 10 gram fiskeolie dagligt.
Så meget fisk skal du spise for at få cirkat 10 gram fiskeolie:
30 gram ål
50 gram sild
70 gram makrel
70 gram sardiner
80 gram ansjoser
90 gram laks
200 gram helleflynder
300 gram ørred
Hvis du leder efter inspiration til nemme og sunde fiskeretter, kan jeg anbefale min kogebog ‘Fisk og skaldyr’.
Venlig hilsen
Lene Hansson