Børn skal selv bestemme

Foto: Privat Katrine Birk lader sine børn bestemme selv - i hvert fald så længe det ikke går ud over deres helbred. Det er nemlig vigtige erfaringer for børnene, mener hun.

Klumme: Børn skal bestemme så meget som muligt

Hjemme hos akupunktør Katrine Birk må børn selv bestemme, om de vil have jakke og sko på – også selvom det sner. Det er nemlig ekstremt vigtigt, at vi lytter til vores børn og respekterer deres behov og grænser.

Skal børn altid have sko og jakke på?

Tit giver jeg mine børn lov til bare at tage kondisko eller sandaler på i sneen. Jeg giver dem også lov til at gå ud i haven på bare tæer eller uden jakke. De har selvfølgelig altid ordentligt tøj med i børnehave og skole, og de tager det på, når de får besked på det. Men herhjemme får de lov til selv at vælge.

Jeg har prøvet at tage konflikterne om, hvad de skal have på – eller ikke på – og det er opslidende og ikke særligt rart. Og man kan nemt komme til at krænke sine børn ved at tvinge dem i noget bestemt tøj, uden at de selv har noget at sige.

LÆS OGSÅ: Klumme: Ja, jeg spiste min moderkage, efter jeg havde født

Lad børn selv mærke efter

Hvor meget skal vi så lade vores børn bestemme? Jeg synes, at vi skal lade dem bestemme så meget, som det giver mening i forhold til deres alder. For det er vigtigt, at vores børn har noget medbestemmelse og ikke føler, at de lever i et diktatorliv, hvor alt bliver bestemt for dem.

Vi skal være nysgerrige på deres behov og valg i stedet for at presse noget ned over hovedet på dem. Så tager de måske nogle dumme valg en gang imellem, men er det ikke okay? Er det ikke det, vi lærer af? Selvfølgelig skal vi passe på dem og ikke lade dem tage valg med voldsomme konsekvenser. Men hvis de aldrig får lov til at gå ud i det frosne græs på bare tæer og SELV erfare, at det er for koldt, hvordan skal de så nogensinde gøre sig deres egne erfaringer og lære af det? Mine børn skal i hvert fald selv lære at vurdere, om de kan gå de 10 minutter op til vores bil uden en jakke på eller ej.

Ikke mere syge end andre børn

Er mine børn så mere syge end andre børn? Nej, det er de ikke. Heller ikke selvom de kan gå rundt på bare fødder i frostgrader.

Så SKAL børn have sko og jakke på? Hvis de fryser, så ja. Men de skal også selv have lov til at mærke, om de fryser og beslutte, om det er bedst at tage sko og jakke på eller ej. Vi kan jo ikke vide, om børnene fryser eller ej, for børn er forskellige. Sidste vinter bad min ene datter bad først om sin vinterjakke flere måneder efter storesøster, som hurtigere begyndte at fryse. Og jeg er stolt af, at de selv mærkede efter og sagde til!

Men Katrine, må dine børn så også spise is til morgenmad, hvis de vil? Nej, det må de ikke. For nogle ting er vigtigere for mig end andre. Det er fx vigtigt for mig, at de får ordentlig næring fra morgenstunden, så de kan klare dagen i institution og skole. Men det er ikke så vigtigt for mig, om de går i bare tæer ude. Det er vigtigere for mig, at de får lov til selv at gøre sig den erfaring, at det måske er for koldt. Så mine børn må selv bestemme i det omfang, at det ikke går ud over deres helbred. Hvor meget må dine bestemme?

Om skribenten

Katrine Birk er 30 år, kæreste med Casper Bach Hegstrup, mor til to piger på 3 og 6 år og bonusmor til to piger på 5 og 7 år.

Katrine er zoneterapeut, akupunktør og forfatter til bogserien ‘Tryk & Glad’ til både babyer, forældre og kvinder. Hun er ved at uddanne sig til familieterapeut hos Black Bird Institute. Læs mere på katrinebirk.dk og følg med på Instagram @katrine_birk.

Klummen er et udtryk for skribentens egen holdning.

Se, hvad vi ellers skriver om: Klumme, Familieliv, Børneopdragelse og Mor

610x200_woordy_dmjpg.jpg