sponsoreret indhold
Mor om nyt smartwatch til børn: ”Styrker den digitale opdragelse”
SPONSORERET indhold

Mor om nyt smartwatch til børn: ”Styrker den digitale opdragelse”

Mobiluret X5 Play gør det nemmere at tage fat om den digitale opdragelse og at invitere børnene ind i et trygt og kontrolleret tech-miljø. Det mener 42-årige Louise, som sammen med sin 7-årige søn, Asbjørn, har testet smartwatchet over en uge. Se her, hvordan det gik!

30. nov. 2021 | Børn | Xplora

I en tid, hvor vi alle holder telefonerne i hånden 24-7, sidder med næsen i skærmen og lægger billeder op uden at vide, hvem der så får rettighederne, kan det være godt at lære vores børn en ting eller to om digital opdragelse. Og det kan det nye smartwatch til børn, X5 Play, hjælpe med til.

Det gør den i hvert fald hjemme hos 42-årige Louise, som bor i Helsingør med sin 7-årge søn, Asbjørn, og som har testet uret over to uger. Da hun læste om X5 Play – en telefon designet som et smartwatch, der kun kan bruges i det omfang, forældrene giver godkendelse til – blev hun nysgerrig, for flere af Asbjørns klassekammerater i 1. klasse har også lignende ure. Hun ville vide, om uret også kunne være brugbart for Asbjørn.

Louise har oplevet, at X5 Play har givet Asbjørn en tryg introduktion til den digitale verden.

”Mobiluret har været det gode alternativ til en mobiltelefon. Dét, at man starter med sådan et ur ­– som jo også lidt er en telefon – gør, at børnene får en bedre indføring i det digitale univers. De får det lidt i etaper, og det sker i et kontrolleret miljø – så kan Asbjørn og jeg fx sammen udforske: Hvornår sender man en besked? Hvornår må man tage et billede? Skal man spørge om lov, før man tager et billede af en kammerat eller en selfie? Det ville vi aldrig have talt om, hvis vi ikke havde haft uret,” siger hun.

Og i den gode snak om digital sikkerhed, har Louise også tænkt sig at snakke med Asbjørn om, hvordan man snakker til sine venner over beskeder over telefonen. Når han bliver et par år ældre, får han nemlig også lov at putte sine klassekammerater på som ’kontakt’, så de kan sende korte beskeder, emojis, billeder og talebeskeder over deres mobilure.

”Men så går snakken jo i høj grad på: ’Hvilke beskeder sender man til sine venner?’ Asbjørn skal jo huske, at det, som han sender digitalt ud i verden, skal han også kunne sige til de andre face-to-face. Det tror jeg, der er en god læring i, og fordi vi forældre kan se, hvad de sender af beskeder til hinanden, så kan vi jo også hjælpe dem med at finde den rette tone. Så at styrke den digitale opdragelse er en rigtig god ting ved uret,” siger Louise.

Mere medbestemmelse med direkte kontakt

Spørger man 7-årige Asbjørn er det helt sikkert: ”Det bedste ved uret er at kunne ringe til min mor”! Og den direkte kontakt har også givet Louise en ro i, at hun når som helst kan få fat på Asbjørn – og omvendt.

”Så sent som i går, ringede Asbjørn og spurte, om han måtte tage med en ven hjem og lege. Han ringede til mig, mens pædagogerne lyttede med. Og dét, at Asbjørn oplever en medbestemmelse over sin egen tid, synes jeg er positivt,” siger hun.

Men det er ikke alle, som Asbjørn kan ringe og sende beskeder til. For X5 Play gør det kun muligt at snakke med kontakter, der er tilføjet til uret. Det giver en tryghed for Louise – som mange andre forældre – at fremmede ikke kan kontakte hendes barn.

”Som forælder bliver jeg da utryg, hvis fremmede kan få fat i mit barn. Så på grund af det her beskyttede kontaktsystem på uret, så kan jeg kontrollere, hvem Asbjørn snakker med – jeg kan også se, hvornår han gør det. Og det giver mig en stor ro,” siger Louise. 

Skridttæller og GPS god til skolestart

Foruden telefonfunktionen har X5 Play’s indbyggede skridttæller også vakt refleksion hos Louise. Hun er forundret over at se, hvor meget Asbjørn bevæger sig i løbet af en skoledag.

”Jeg kan jo se, han når over 10.000 skridt, inden han kommer hjem fra skole – og det har jeg været overrasket over. Så er det fint for mig, at han sidder og gamer lidt, når han kommer hjem, for han har allerede været aktiv,” siger hun. 

På den anden side har det været vigtigt for Louise, at smartwatchet ikke har bidraget til uanede mængder af skærmtid og forstyrrelser – og hun har brugt X5 Play som værktøj til at holde styr på lige præcis det.

”Uret kan indstilles til skolemodus, og så går den ligesom i dvale i de tidsrum, den bliver indstillet til det. Det har det været vigtigt for mig, at Asbjørn kan koncentrere sig i timerne og ikke bliver distraheret af alle de ting, uret kan; sende beskeder, tage billeder og så videre, mens han er i skole, så det er en fed funktion,” siger Louise.

Hun forudser, at uret bliver meget relevant for familien, når Asbjørn selv begynder at gå til og fra skole. Her vil urets indbyggede GPS spille en stor rolle.

”Når Asbjørn begynder at gå hjem fra skole selv, så vil det give rigtig god mening at have mobiluret. At kunne ringe op direkte og tage kontakt, giver os begge en kæmpe tryghed. Så kan jeg snakke med ham hele vejen hjem, og jeg kan følge ham på GPS’en – det synes vi begge er trygt,” siger Louise. 

Læs meget mere om det nye X5 Play smartwatch her.