Er du én af de mange forældre, som har et sengevæderbarn? Så er du sikkert stødt på både fordomme og tvivlsomme råd til, hvordan du bedst kan håndtere det. Men det som passer én familie, passer ikke nødvendigvis hos jer – så I skal først og fremmest finde den løsning, som I trives med.
Generelt er der dog en håndfuld gode råd, som de fleste har glæde af:
Vær afslappet. Langt de fleste sengevædere vokser fra problemet, så forsøg at anlægge en afslappet holdning og fokuser på at løse de praktiske udfordringer. Afhængig af dit barns alder kan det handle om selv at have ansvaret for at tage natunderbukser på, selv at skifte sengetøj om natten, hvis uheldet alligevel er ude osv. Dit barn har ingen kontrol over, hvorvidt det tisser om natten eller ej – men han eller hun kan godt tage ansvar for selv at få tisset af inden sengetid osv. For mindre børn må forældrene træde til.
Drop belønning og straf. I hvert tilfælde hvis de handler direkte om belønning for tørre nætter og straf for de våde. Det ER ikke noget dit barn kan kontrollere, så det vil blot skabe frustration og skuffelse, når der igen er tis i bleen om morgenen. Ros i stedet dit barn for at tage ansvar for at huske ble osv.
Brug natble/natunderbukser. Du har måske hørt, at natbleer kan forlænge perioden med sengevædning, men det er der altså intet videnskabeligt belæg for. Tværtimod får dit barn en rolig og uafbrudt nattesøvn – og det giver dit barns krop de bedste betingelser for at modne blæren og hormonsystemet, så problemet går over. Vælg en ble/natunderbukser, som passer til dit barn – vælg fx DryNites som har hhv. en pige- og drengemodel, der er anatomisk udformet, så det passer til de to køn.
Ingen drillerier. Det må og skal være en familieregel: Der er INGEN, der må drille med at storebror bruger ble ligesom lillesøster. Vælger du DryNites kan du og dit barn glæde jer over, at designet på bleerne passer til større børn og ikke ligner babybleer.
Få system i drikkemængde og toiletbesøg. Forsøg at få fordelt dit barns væskeindtag jævnt henover dagen. Mange børn drikker alt for lidt i løbet af dagen og er derfor ekstra tørstige om eftermiddagen og aftenen. Det gør det svært at få tømt kroppen inden sengetid. En jævnt væskeindtag får ofte også fordelt toiletbesøgene jævnt.
Støt dit barn i, at det selvfølgelig skal være med på fodboldture, klasseture og andre overnatninger, selvom det bruger natunderbukser. Det kan gøres ganske diskret ved at have en sovepose med, hvor der hjemmefra er rullet 1-2-3 styk DryNites sammen i bunden, evt. i en lille affaldspose. Så kan dit barn nemt tage sine natunderbukser af og på nede i soveposen uden at nogen opdager der.
Del erfaringer med andre forældre. Det kan du fx gøre i den lukkede Facebook-gruppe ”Trygge Nætter”. Gruppen har mere end 700 medlemmer, og her udveksler forældre tips og ideer til alt fra alarmer og medicin til håndtering af ferier.
Gå til lægen, hvis det fylder for meget. Dit barn kan efter det er fyldt 6 år blive udredt (finde årsagen) for sin sengevædning, enten hos jeres egen læge eller hos en speciallæge. Fylder det for meget hjemme os jer, eller er dit barn socialt påvirket af sengevædningen, så kontakt jeres egen læge for en snak. Sengevædning kan afhjælpes med enten smeltetabletter eller ringeapparater.
Få en gratis prøve. Kender du ikke allerede DryNites, så bestil en gratis prøve og se, om det er løsningen hjemme hos jer.
Om DryNites
DryNites er specialudviklede natunderbukser til større børn, der tisser i sengen.
De er anatomisk designet, så sugekernen på bleerne er tilpasset hhv. piger og drenge – og findes i størrelserne 3-5 år, 4-7 år og 8-15 år.
Du finder DryNites i alle større supermarkeder og online på bl.a. Nemlig.com og Bilkatogo.dk - til priser fra 39,- til 45,- kr. pr. pakke med 9 eller 10 stk.