sponsoreret indhold
Sådan stimulerer du din baby i den første tid
SPONSORERET indhold

Sådan stimulerer du din baby i den første tid

Snak med dit barn, vær nærværende gennem øjenkontakt og aktiver via bevægelse og sansestimulerende legetøj. Sundhedsplejerske Lena Dyhrberg guider dig til 7 nærværende aktiviteter, der egner sig til børn i alderen 0-1 år.

25. jun. 2019 | Børn | Fisher Price

1. Se dit barn i øjnene

Tilknytning via øjenkontakt er fundamentet for, at dit barn får et harmonisk følelsesliv. Se dit barn i øjnene med kærlighed, når du har det i armene, når du kører en tur med barnevognen eller når I sidder omkring spisebordet. Med øjenkontakt skaber du nemlig en tilknytning, som er grundlæggende for dit barns evner til at knytte sig til andre mennesker senere i livet. Men husk også at give barnet ro, når det trænger til det. Barnet vender blikket væk, når det har fået nok.

2. Aktivitetstæppe og legetøj med lyd

Læg dit barn på maven på et aktivitetstæppe, det styrker nakke og ryg. Det er en god idé at placere
noget legetøj foran barnet, gerne med lyd, som det kan gribe ud efter. Det kan f.eks. være rangler,
som både er gode at gribe om, samtidig med at de raslende lyde er med til at aktivere høresansen.

3. Bløde genstande

Børn i alderen 0-1 år er ofte særligt glade for bløde genstande – legetøj, der er til at tage og føle på. Det kunne f.eks. være en bamse eller en blød sansebog, som dit barn vil elske at kigge i igen og igen.

4. Hold dit barn helt tæt til kroppen

I de første måneder, er det vigtigt, du har dit barn i armene mest muligt. Den nære kropskontakt, gerne hud mod hud, stiller både dit barns behov for at være tæt på sine forældre og højner dets egen kropsbevidsthed.

5. Legetøj med spejle

Godt nok ved barnet ikke nødvendigvis, det er dets eget spejlbillede, det ser. Men dit barn vil se hoved og arme, der bevæger sig og ikke mindst et ansigt, der kan have forskellige udtryk. Den iagttagelse er med til at styrke mimik og motorik. Spejlet kan desuden være med til at skabe ro, da barnet ikke føler sig alene, når det kigger på et andet ansigt.

6. Tal med dit barn

…Og det gælder også dit spædbarn.
Den sproglige kontakt skaber tillid og tryghed. Derfor er det vigtigt, du kommunikerer med og ikke bare til dit barn. Det skaber ro hos barnet at høre din stemme. Stil ikke spørgsmål, fortæl derimod, hvad der sker i dets omgivelser, og hvad I skal til at lave. Måske I skal ud at gå en tur, måske er det tid til amning eller måske er det badetid.

7. Kontaktleg

Når dit barn er omkring 3-4 måneder kan det begynde at holde fast i og gribe om ting. Derfor er kontaktleg en rigtig god fælles aktivitet. Prøv at få barnet til at give dig et stykke legetøj, det kunne f.eks. være bløde klodser, og aflever det så tilbage igen. I denne leg har du både øjenkontakt, I laver noget fysisk sammen og du taler med dit barn.