5 favoritter - med lidt grønt

5 favoritter - med lidt grønt

Det er ofte det samme svar, man får, når man spørger børn, hvad deres livret er. Vi har set på, hvordan du sniger det grønne element ind i favoritter som lasagne, burger og pasta og varierer hverdagsretterne, så hele familien kan være med.

1. BURGER

Med gode råvarer og en rigtig bolle bliver burgeren sundere – og smager godt. Lav jeres egne burgerboller, skift for eksempel lidt af melet ud med noget grovere mel, og lad de små forme bollen til deres egen burger.

Burgere med hjemmebagte boller

(6 pers.)

Ingredienser:

6 burgerboller

400 g hakket oksekød

2 gulerødder

1 løg

Majonæse

Ketchup

2 avokadoer

Salat

Tomat

Agurk

Smør til stegning

Riv løg og gulerødder fint. Bland dem i det hakkede kød. Form kødet til bøffer, og steg dem på panden i lidt smør. Mos avokadoerne. Læg burgeren sammen med bøf, salat, tomat, agurk, avokadomos og eventuelt ketchup og majonæse.

Burgerboller, 10 stk.

Ingredienser

50 g gær

5 dl lunkent vand

3 spsk olie

1 spsk salt

1 spsk sukker

750 g mel

1 æg til pensling

Rør gæren ud i lunkent vand. Tilsæt olie, salt og sukker. Rør mel i, indtil dejen kan æltes. Ælt den godt, og lad den hæve under et klæde i ca. en time. Ælt dejen igen, og del den i 10 dele, som formes til flade boller. Læg bollerne på en bageplade med bagepapir, og lad dem efterhæve i 30 min. Rør et æg ud i en skål, og pensl bollerne med ægget, inden de skal i ovnen. Bag dem i 15 min. ved 225 grader. Lad bollerne køle af på en rist.

2. PASTA MED KØDSOVS

En kødsovs er nem at putte grønsager i, og der findes mange velegnede typer. Prøv også champignon, aubergine, fennikel eller selleri. Det er nemmere at få barnet til at spise grønsager, hvis de er hakket fint. Du kan eventuelt rive nogle af dem på et råkostjern, inden du kommer dem i.

Pasta med kødsovs

(4 pers.)

Ingredienser:

500 g hakket oksekød

Olivenolie

2 dåser flåede tomater

2 gulerødder

1 løg

Broccoli

1 porre

Hvidløg

Laurbærblade

Oregano

Salt og peber

Pasta

Parmesanost

Hak grønsagerne fint, og svits dem i olivenolie i en gryde. Tilsæt hvidløg, krydderier, salt og peber, og tag det op af gryden. Put kødet i gryden, og lad det stege, til det er brunet. Put grønsagerne i kødet sammen med de flåede tomater. Lad sovsen koge ca. 30 min.

Kog pastaen, og servér evt. med revet parmesanost.

Tip!

Lav evt. dobbeltportion. Kødsovsen kan også bruges i en lasagne eller som pizzafyld.

Se flere børnefavoritter på næste side…

3. PIZZA

Sund pizza med grønsager i tomatsaucen. Pizza er hurtig at lave til hverdag og perfekt til madpakken dagen efter.

Ingredienser(4 pers.):

1 dåse flåede tomater

1 gulerod

1 broccoli

1 porre

1 fed hvidløg

Frisk basilikum

Parmaskinke

300 g revet ost

Pizzadej

15 g gær

1,5 dl lunkent vand

3 spsk olivenolie

1 tsk salt

250 g mel

Rør gæren ud i det lunkne vand, og tilsæt salt og olie. Tilsæt melet, og ælt godt. Lad dejen hvile i 20 min. Del dejen i to, og rul den ud med kagerulle til to pizzaer. Dejen lægges på en bageplade med bagepapir. Svits grønsagerne i lidt olivenolie. Tilsæt hvidløg, flåede tomater, basilikum, salt og peber. Lad grønsagerne småkoge i 15 min. Tomatsovsen fordeles på de to pizzabunde. Fordel den revne ost på pizzaerne. Bag dem ved 225 grader i ca. 8 min. Når pizzaerne kommer ud af ovnen, lægges et stykke parmaskinke på hver. Pynt evt. med basilikum.

Tip!

Prøv også at lave ‘miks din egen pizza’. Pizzadejen skæres i mindre stykker, og man putter fyld på sit eget stykke. Det kan være flåede tomater, cherrytomater, champignon, peberfrugter, skinke og ost.

LASAGNE

Dejlig nem at spise for de mindste, og ligesom i pastaretten kan der gemmes rigtig mange grønsager i sovsen, genial til nedfrysning.

Ingredienser til kødsovs (4 pers.):

500 g hakket oksekød

Olivenolie

2 dåser flåede tomater

2 gulerødder

1 løg

Broccoli

Hvidløg

Laurbærblade

Oregano

Salt og peber

Hak grønsagerne fint, og svits dem i olivenolie i en gryde. Tilsæt hvidløg, krydderier, salt og peber, og tag det op af gryden. Tilsæt kødet i gryden, og lad det stege, til det er brunet. Put grønsagerne i kødet sammen med de flåede tomater. Lad sovsen koge ca. 30 min.

Ingredienser til bechamelsovs

5 dl mælk

50 g smør

50 g mel

Revet muskatnød

Salt og peber

Smelt smørret i en gryde. Tilsæt melet under omrøring. Lad blandingen få lidt farve. Tilsæt mælken lidt efter lidt, mens du rører hele tiden. Sovsen bliver langsomt tykkere ved svag varme. Pas på, den ikke bliver for tyk. Tilsæt evt. lidt mere mælk, hvis sovsen er blevet for tyk. Smag til med muskatnød, salt og peber.

Ingredienser

Lasagneplader og revet ost

Læg lasagnen sammen. Skiftevis lasagneplader, bechamelsovs og kødsovs. Slut med et lag revet ost. Bages i ovnen ca. 30 min. ved 200 grader.

5. BØRNESALAT

En ‘bland selv-salat’ er nem at spise, og det er sjovt, når man selv kan vælge, hvad man vil have på sin tallerken. Her er et forslag til børnesalat uden grøn salat, der hverken appellerer til de mindste i smag eller konsistens.

Bland selv-salat med sød dressing

Ingredienser

Salat

Agurk

Tomat

Peberfrugt

Broccoli

Kogte kartofler

Dressing

1 dl olie

2 spsk honning

3 spsk balsamicoeddike

Salt og peber

Skær alle grønsagerne ud, og fordel dem i små skåle. Rør dressingen sammen. Servér grønsagerne og dressingen for sig, så man ved bordet selv kan blande sin salat og hælde dressing på.