5 favoritter - med lidt grønt
Det er ofte det samme svar, man får, når man spørger børn, hvad deres livret er. Vi har set på, hvordan du sniger det grønne element ind i favoritter som lasagne, burger og pasta og varierer hverdagsretterne, så hele familien kan være med.
1. BURGER
Med gode råvarer og en rigtig bolle bliver burgeren sundere – og smager godt. Lav jeres egne burgerboller, skift for eksempel lidt af melet ud med noget grovere mel, og lad de små forme bollen til deres egen burger.
Burgere med hjemmebagte boller
(6 pers.)
Ingredienser:
6 burgerboller
400 g hakket oksekød
2 gulerødder
1 løg
Majonæse
Ketchup
2 avokadoer
Salat
Tomat
Agurk
Smør til stegning
Riv løg og gulerødder fint. Bland dem i det hakkede kød. Form kødet til bøffer, og steg dem på panden i lidt smør. Mos avokadoerne. Læg burgeren sammen med bøf, salat, tomat, agurk, avokadomos og eventuelt ketchup og majonæse.
Burgerboller, 10 stk.
Ingredienser
50 g gær
5 dl lunkent vand
3 spsk olie
1 spsk salt
1 spsk sukker
750 g mel
1 æg til pensling
Rør gæren ud i lunkent vand. Tilsæt olie, salt og sukker. Rør mel i, indtil dejen kan æltes. Ælt den godt, og lad den hæve under et klæde i ca. en time. Ælt dejen igen, og del den i 10 dele, som formes til flade boller. Læg bollerne på en bageplade med bagepapir, og lad dem efterhæve i 30 min. Rør et æg ud i en skål, og pensl bollerne med ægget, inden de skal i ovnen. Bag dem i 15 min. ved 225 grader. Lad bollerne køle af på en rist.
2. PASTA MED KØDSOVS
En kødsovs er nem at putte grønsager i, og der findes mange velegnede typer. Prøv også champignon, aubergine, fennikel eller selleri. Det er nemmere at få barnet til at spise grønsager, hvis de er hakket fint. Du kan eventuelt rive nogle af dem på et råkostjern, inden du kommer dem i.
Pasta med kødsovs
(4 pers.)
Ingredienser:
500 g hakket oksekød
Olivenolie
2 dåser flåede tomater
2 gulerødder
1 løg
Broccoli
1 porre
Hvidløg
Laurbærblade
Oregano
Salt og peber
Pasta
Parmesanost
Hak grønsagerne fint, og svits dem i olivenolie i en gryde. Tilsæt hvidløg, krydderier, salt og peber, og tag det op af gryden. Put kødet i gryden, og lad det stege, til det er brunet. Put grønsagerne i kødet sammen med de flåede tomater. Lad sovsen koge ca. 30 min.
Kog pastaen, og servér evt. med revet parmesanost.
Tip!
Lav evt. dobbeltportion. Kødsovsen kan også bruges i en lasagne eller som pizzafyld.
Se flere børnefavoritter på næste side…
3. PIZZA
Sund pizza med grønsager i tomatsaucen. Pizza er hurtig at lave til hverdag og perfekt til madpakken dagen efter.
Ingredienser(4 pers.):
1 dåse flåede tomater
1 gulerod
1 broccoli
1 porre
1 fed hvidløg
Frisk basilikum
Parmaskinke
300 g revet ost
Pizzadej
15 g gær
1,5 dl lunkent vand
3 spsk olivenolie
1 tsk salt
250 g mel
Rør gæren ud i det lunkne vand, og tilsæt salt og olie. Tilsæt melet, og ælt godt. Lad dejen hvile i 20 min. Del dejen i to, og rul den ud med kagerulle til to pizzaer. Dejen lægges på en bageplade med bagepapir. Svits grønsagerne i lidt olivenolie. Tilsæt hvidløg, flåede tomater, basilikum, salt og peber. Lad grønsagerne småkoge i 15 min. Tomatsovsen fordeles på de to pizzabunde. Fordel den revne ost på pizzaerne. Bag dem ved 225 grader i ca. 8 min. Når pizzaerne kommer ud af ovnen, lægges et stykke parmaskinke på hver. Pynt evt. med basilikum.
Tip!
Prøv også at lave ‘miks din egen pizza’. Pizzadejen skæres i mindre stykker, og man putter fyld på sit eget stykke. Det kan være flåede tomater, cherrytomater, champignon, peberfrugter, skinke og ost.
LASAGNE
Dejlig nem at spise for de mindste, og ligesom i pastaretten kan der gemmes rigtig mange grønsager i sovsen, genial til nedfrysning.
Ingredienser til kødsovs (4 pers.):
500 g hakket oksekød
Olivenolie
2 dåser flåede tomater
2 gulerødder
1 løg
Broccoli
Hvidløg
Laurbærblade
Oregano
Salt og peber
Hak grønsagerne fint, og svits dem i olivenolie i en gryde. Tilsæt hvidløg, krydderier, salt og peber, og tag det op af gryden. Tilsæt kødet i gryden, og lad det stege, til det er brunet. Put grønsagerne i kødet sammen med de flåede tomater. Lad sovsen koge ca. 30 min.
Ingredienser til bechamelsovs
5 dl mælk
50 g smør
50 g mel
Revet muskatnød
Salt og peber
Smelt smørret i en gryde. Tilsæt melet under omrøring. Lad blandingen få lidt farve. Tilsæt mælken lidt efter lidt, mens du rører hele tiden. Sovsen bliver langsomt tykkere ved svag varme. Pas på, den ikke bliver for tyk. Tilsæt evt. lidt mere mælk, hvis sovsen er blevet for tyk. Smag til med muskatnød, salt og peber.
Ingredienser
Lasagneplader og revet ost
Læg lasagnen sammen. Skiftevis lasagneplader, bechamelsovs og kødsovs. Slut med et lag revet ost. Bages i ovnen ca. 30 min. ved 200 grader.
5. BØRNESALAT
En ‘bland selv-salat’ er nem at spise, og det er sjovt, når man selv kan vælge, hvad man vil have på sin tallerken. Her er et forslag til børnesalat uden grøn salat, der hverken appellerer til de mindste i smag eller konsistens.
Bland selv-salat med sød dressing
Ingredienser
Salat
Agurk
Tomat
Peberfrugt
Broccoli
Kogte kartofler
Dressing
1 dl olie
2 spsk honning
3 spsk balsamicoeddike
Salt og peber
Skær alle grønsagerne ud, og fordel dem i små skåle. Rør dressingen sammen. Servér grønsagerne og dressingen for sig, så man ved bordet selv kan blande sin salat og hælde dressing på.