Suppe er sagen
... heri kan du nemlig gemme alverdens grønsager, som ellers kan være svære at få i din lille skat. De fleste børn elsker suppe. Vi har fundet inspiration i fire lande.
RUSSISK BORSJTJ ELLER PIGESUPPE:
4 pers.
Ingredienser: 4 rødbeder, 4 kartofler, 2 løg, 2 fed hvidløg, olie, 1,2 l vand, 1 grønsagsbouillonterning, 3 laurbærblade, 1 spsk sukker, 2 spsk vineddike, salt og peber.
Fremgangsmåde:
Skær grønsagerne i store stykker, og steg dem i olien. Tilsæt vand, bouillon, hvidløg og laurbærblade. Lad suppen simre i ca. 30 min. under låg. Blend suppen. Tilsæt sukker og vineddike, og bring suppen i kog. Smag til med salt og peber.
DANSK SUPPE MED KARTOFLER OG PORRER:
4 pers.
Ingredienser: 500 g kartofler, 300 g rodfrugter (f.eks. jordskokker, pastinak el. gulerødder), 2 porrer, 2 spsk. olivenolie, 1 håndfuld frisk timian, 1 l vand, 1 bouillonterning, 2,5 dl fløde, 4 tsk balsamico-eddike, salt og peber.
Fremgangsmåde:
Skræl kartofler og rodfrugter. Skær porrerne i stykker, og svits dem i olien. Tilsæt timian, vand og bouillonterning. Kog suppen under låg i 30 min. Blend suppen, og tilsæt fløde, eddike, salt og peber. Varm suppen op.
ITALIENSK TOMATSUPPE:
4 pers.
Ingredienser: 6 tomater, 2 dåser flåede tomater, 4 dl vand, oregano, 1 bouillonterning, 2 fed hvidløg, 2 dl fløde, salt, evt. lidt chili.
Fremgangsmåde: Skær stilken af de friske tomater. Kog vand i en gryde, nok til at dække dem alle. Når vandet koger, lægges tomaterne i. Lad dem ligge i et par minutter, tag dem op, og tag skindet af dem. De friske tomater og dåsetomaterne blendes sammen. Put tomater, vand, oregano, bouillon og chili i en gryde og kog i 25 min. Tilsæt hvidløg og fløde, og kog yderligere et par minutter. Serveres med croutoner. De friske tomater kan evt. udskiftes med tomater på dåse.
CROUTONER:
Ingredienser: Brød, olivenolie, hvidløg og salt.
Fremgangsmåde:
Pres hvidløget i olien, og tilsæt salt. Skær brødet i små tern, eller stik det ud med en lille kageform. Læg brødet på bagepapir på en bageplade, og bag i ovnen ca. 5 min. ved 225 grader.
KINESISK SUPPE MED NUDLER:
4 pers.
Ingredienser: 250 g kyllingefilet, 1 fed hvidløg, 1 lille løg, olie, 1,5 l kyllingebouillon (vand og terning), ¼ hvidkålshoved, 2 spsk fiskesovs, 1 spsk sukker, 150 g æggenudler, salt og peber.
Fremgangsmåde:
Skær løget fint ud og kyllingen i fine strimler. Steg kyllingestrimler, løg og presset hvidløg i olie. Bring kyllingebouillonen i kog i en gryde, og tilsæt kylling og løg. Kog i 10 min. Skær hvidkålshovedet fint ud i strimler. Tilsæt hvidkål, sukker og fiskesovs. Kog suppen i 5 min. Tilsæt nudlerne, og lad dem koge i 2-3 min., til de er møre. Smag til med salt og peber.