Sundhed
Der er flere ting, du kan gøre for at undgå, at baby får svamp. Foto: Nimastock

Sundhed: Undgå at baby får svamp

Varme og fugt kommer snigende – helt ind i babys hudfolder under hagen og på de bløde lår. Det kan give svamp. Få børnelægens opskrift på, hvordan I undgår udslættet.

Annebeth Rosenvinge

Børnelæge og driver privat klinik, Børnelægeklinikken.

Se mere på Bornedoktor.dk

Hvad er svamp?

På menneskers hud vokser mange svampeformer, som man kan se i et mikroskop. En af dem er gærsvampen Candida. I normal forekomst gør den ingen skade, men den kan give infektion i hudens overflade, hvis den vokser for tæt.

Hvorfor opstår den?

Gærsvampen trives bedst i fugtige områder. Når den får særligt gode vilkår, går den i overvækst – ligesom en skovbund, der bliver dækket af paddehatte efter en regnvejrsdag. Normalt blokerer huden selv for gærsvampen, men når den pludselig vokser i et højt tempo, kan kroppen ikke slå den ned – og så opstår der svampeudslæt.

Hvordan ser det ud?

Når dit barn har svamp, kan du se det ved rød og irriteret hud. Infektionen viser sig som små plamager, som er skarp afgrænset til den raske hud med en rød kant. De særligt udsatte områder er de steder på babys krop, hvor der er varme og fugt: i bleregionen, i hudfolder på lårene, i lysken, under halsen og i armhulerne.

LÆS OGSÅ: 9 ting du skal vide, før du køber creme

Er du i tvivl, hvorvidt det er svamp, kan du netop spørge: 1. Ligner det svamp? (med afgrænset kant). 2. Er udslættet opstået på et af de typiske steder? Hvis både udseende og stedet passer på svamp, er det sikkert en infektion.

Hvordan behandler jeg?

…Skyl udslættet med håndvarmt vand fra hanen flere gange i løbet af dagen, gerne hver gang du skifter ble, så du husker det.
…Det er bedre at duppe huden tør end at gnide den. Du kan også tørre huden med en hårtørrer på laveste trin.
…Smør zinksalve på i et tyndt lag, så huden stadig kan ånde.
…Brug kogtvandsklude. Klip en stofble i små stykker, kog vand, og lad dem ligge heri et par minutter. Vrid dem hårdt op, og læg dem i barnets røde folder. Husk at skifte dem ved hvert bleskift.

Skal jeg gå til læge?

Forsvinder udslættet ikke indenfor et par dage, kan du købe en svampedræbende creme på apoteket – det kræver ikke en recept. Vil du være helt sikker på, at det er svamp inden da, så slå et smut forbi lægen. Hun vil kunne se det med det samme. Cremen påføres i et tyndt lag på huden to-tre gange dagligt. Indenfor to-tre dage bør huden være i bedring.

LÆS OGSÅ: Rød numse, nej tak!

Hvordan forebygger jeg?

En ting er behandling, men du kan være på forkant med svampen, hvis du følger disse råd:

…Hold de udsatte hudfolder rene ved jævnligt at skylle med vand og duppe huden tør.
…Hold områderne tørre. Vær grundig med at tørre efter bleskift, og savl væk fra hagen.
…Lad baby gå med bar numse, så huden i bleregionen bliver luftet.
…Undgå syntetiske stoffer, og vælg bomuld.
…Klæd ikke dit barn for varmt på. Det giver svampen gode vækstbetingelser. Mærk efter, om nakken har en behagelig temperatur.

Er det farligt?

Nej, svamp er generende, men ikke farligt.

Se, hvad vi ellers skriver om: Baby og Børnesygdomme