Anne Sødahl og Peter bolig

Foto: Sabine Burkunk / Buro Binnenhuis Kom indenfor i byhuset, hvor der er solskin fra gulv til loft.

Anne og Peter har omdannet fire små lejligheder til det lækreste byhus

Anne og Peter var ikke i tvivl, da de så det gamle byhus, selvom det var inddelt i små trange lejligheder. De er begge arkitekter og kunne tydeligt se drømmene udfolde sig for deres familie på seks i de smukke rum.

De gamle arbejderboliger tæt på Nyboder i København bestod oprindeligt at bittesmå lejligheder og det var også tilfældet, da Anne og Peter første gang så huset. Men med arkitektbrillen på kunne de begge lige fra start se, at de fire små lejligheder kunne omdannes til noget helt særligt – og så hjalp det gevaldigt på beslutningen, at bygningen ligger på en stille børnevenlig gade med kort afstand til alle Københavns attraktioner og flere hyggelige nabolag.

"Huset var i elendig forfatning, men vi kunne se potentialet i både lyset og vinduerne og især den lille gårdhave, der stjal mit hjerte", fortæller Anne.

Midt i København føles den lille gårdhave som en fantastisk oase.
Midt i København føles den lille gårdhave som en fantastisk oase. Der er læ mellem husene, så lige så snart forårssolen titter frem, kan man sidde ude og nyde solens stråler. Bord og stole er et vintage Marguerit sæt

Omgivet af historie

Da Anne og Peter havde set huset, gik de straks i gang med at tegne skitser. De tog flere arkitektvenner med på råd og kort tid efter var tegningen over deres drømmebolig klar.

"Renoveringen tog 5 måneder og vi prøvede at bevare så meget som muligt af de originale detaljer som gulve, vinduer og karme", forklarer Anne.

"Det er blevet præcis som vi ønskede, men selvfølgelig er der altid nye ting, man drømmer om. Vi har f.eks. gemt nogle af de oprindelige marmorfliser fra det gamle badeværelse og vil gerne lave et havebord med dem", siger hun.

Anne og Peter har fire børn tilsammen og de tre af børnene er hos dem hver anden uge.

"Det er skønt med huset fuld af unger, men det betyder også, at vi ikke bor omgivet af skrøbelige ting i øjeblikket", smiler hun.

"Jeg vil have at alle, gamle som unge, som kommer her, skal føle sig afslappede og tilpas. Peter og jeg elsker begge to vintagemøbler og design og falder ofte for ting, vi ikke kan modstå."

Køkkenhylder som er designet selv.
Anne har selv designet køkkenhylderne. Hun elsker alle former for keramik, især fra butikken Stilleben, som en af hendes veninder driver

Blikfang

Parret har gjort deres bedste for udelukkende at indrette med ting, de rent faktisk bruger. De havde nogle møbler med fra deres gamle hjem, og andet har de købt, imens de har boet her.

"Der er tre ting gæster altid falder for, når de besøger os. Den første er bænken ved spisebordet, som vi selv har designet og fået lavet hos Dinesen af lange planker. Den er smukt udført i det smukkeste træ. Den anden ting er daybed’en i hjørnet ved vinduet. Den er perfekt, hvis man vil læse eller nyde et glas vin. Det er en Wegner-ramme, som vi har ombetrukket med nyt læder. Den tredje ting er en fantastisk flettet bænk fra 50’erne, designet af Børge Mogensen. Den står i køkkenet og er det perfekte sted for mig, hvor jeg kan side mens Peter laver mad", siger Anne med et smil.

 Selve køkkenet er også eget design og udført i eg med messinggreb og messingvask.
 Selve køkkenet er også eget design og udført i eg med messinggreb og messingvask
I den lille gårdhave er  der kulørte lamper og plads til at rykke ud, så snart foråret banker på.
I den lille gårdhave er der kulørte lamper og plads til at rykke ud, så snart foråret banker på.
Spisebordet er designet af Børge Mogensen og rundt om står blandede møbelklassikere som Grand Prix stolen og Wegners Y-stol.
Spisebordet er designet af Børge Mogensen og rundt om står blandede møbelklassikere som Grand Prix stolen og Wegners Y-stol. På gallerihylderne bag bordet står skiftende udstillinger med yndlingsbøger og grafisk værker. Lampen over bordet er designet af svenske Josef Frank.
Kjolen er fra Søstjernen og knagerne er fra Muuto
Kjolen er fra Søstjernen og knagerne er fra Muuto
I mellemgangen på første sal er der lavet et hyggeligt lektie- og kontorhjørne.
I mellemgangen på første sal er der lavet et hyggeligt lektie- og kontorhjørne. Ribben fører op til loftet og bagved bor datteren Asta.
Børneværelser med flotte farver.
På det ene børneværelse står en Wegner briks, som parret fandt brugt og senere fik ombetrukket. Tæppet er er marokkansk kludetæppe og gallerihylderne er fra Ikea.
Kig fra køkkenet til spisestuen. Bænken i køkkenet er Børge Mogensens model 5272.
Kig fra køkkenet til spisestuen. Bænken i køkkenet er Børge Mogensens model 5272.
Badeværelset er beklædt med marmorfliser fra Stonecon. De hvide fliser er fra Mosa.
Badeværelset er beklædt med marmorfliser fra Stonecon. De hvide fliser er fra Mosa.
I soveværelset fungerer Børge Mogensens folkestol som natbord. Bestlite lampen er fra Gubi.
I soveværelset fungerer Børge Mogensens folkestol som natbord. Bestlite lampen er fra Gubi.
Det smukke vintagespejl sætter stemningen på badeværelset. Hylden er fra Frama og  messingarmaturet er fra Toni.
Det smukke vintagespejl sætter stemningen på badeværelset. Hylden er fra Frama og messingarmaturet er fra Toni.
Det smukke lysindfald ses i alle rum, også her mellem spisestuen og stuen. Daybed'en er designet af Wegner og læselampen over er AJ designet af Arne Jakobsen. Sofaen i dagligstuen er en vintage Wegner, og sofabordet er et Børge Mogensen, som parret også har fundet brugt.
Det smukke lysindfald ses i alle rum, også her mellem spisestuen og stuen. Daybed'en er designet af Wegner og læselampen over er AJ designet af Arne Jakobsen. Sofaen i dagligstuen er en vintage Wegner, og sofabordet er et Børge Mogensen, som parret også har fundet brugt.

Hvem & hvad?

  • Hvem: Anne Sødahl, 44 år, hendes mand Peter, 41 år, og deres 4 børn
  • Hvad: Renoveret byhus på 190 kvadratmeter
  • Hvor: København K
Se, hvad vi ellers skriver om: Boligindretning