flotte mønstrede planter til stuen

Foto: Tia Borgsmidt De ser ikke bare smukke ud. Flere af disse planter går under betegnelsen luftrensende planter og er i stand til at fjerne skadelige stoffer fra luften, f.eks. fra maling og møbler.

Fascinerende mønstre & flotte former: Her er 14 planter til din stue

Fyld stuen ud med friske planter med fascinerende mønstre og flotte former. Der er er et utal at vælge imellem, og så renser de ovenikøbet luften for dig.

Vi har fundet 14 smukke mønstrede planter, som vil pynte flot i din stue.

Flotte mønstrede planter til stuen

Feminint farvespil

Grønne planter behøver ikke udelukkende at være grønne, for eksempel har den smukke calathea (Calathea stromanthe) med sortsnavnet ’Triostar’ det smukkeste rosa strejf på bladene.

Flotte mønstrede planter til stuen

Blade med øjenvipper

Begonieslægten er stor, og planterne er opdelt i grupper efter særkender. Disse to er bladbegonier, men deres asymmetriske blade gav dem tidligere navnet skævblad. Begonien til venstre har ganske små hår langs kanten af bladene, hvilket har givet anledning til det danske navn øjenvippebegonie. Den sætter undertiden små sart rosa blomster. Ved siden af med kunstfærdigt snoede blade står en kongebegonie, som findes i flere sorter. Denne sort udvikler hvide blomster.

LÆS OGSÅ: 12 planter, der vil elske at bo i dit soveværelse

Hvorfor mønstrede blade?

Blade er typisk grønne, hvilket skyldes stoffet klorofyl i plantecellerne. Når bladene er mønstrede, skyldes det mangel på klorofyl i disse områder. Sådanne blade producerer ikke så meget energi som helt grønne blade. Det kan derfor lyde uhensigtsmæssigt med mønster, men det menes, at mønstrene fungerer som kamuflage og på den måde er plantens naturlige beskyttelse mod fjender, der vil spise den. Mange af de mønstrede planter, du kan købe, har dog fået de fine farvespil ved forædling. Alle planter her på siderne er produceret af danske gartnere. Spørg efter planterne hos dit havecenter.

Flotte mønstrede planter til stuen

Tre på rad

Der findes masser af kongebegonier med vidunderlige mønstre på bladene. Prøv for eksempel sorterne ’Royal Rubin’, ’King’s Spirit’ og ’Helen Teupel’.

Flotte mønstrede planter til stuen

Lyserøde ben

Der er mange skønne planter i skjoldslægten, for eksempel denne ’Pink Dragon’ med iøjnefaldende rosa bladstilke. Urtepotten er fra keramiker Lena Pedersen.

Flotte mønstrede planter til stuen

I stribevis

Denne calathea med det botaniske navn Calathea orbifolia er en flot bred plante med dekorative striber på bladene. Den har sin oprindelse i bunden af Bolivias skove, og derfor trives den bedst på en vokseplads uden stærk sol.

Flotte mønstrede planter til stuen

Bagsiden af bladet

Det er typisk bladenes forsider, vi falder for, men det er også værd at lægge mærke til bagsiderne, som kan være lige så dekorative. Prøv bare af se disse.

Flotte mønstrede planter til stuen

Pæne prikker

Den herlige begonie med fine prikker på oversiden af bladene har endnu ikke fået et dansk navn, men på latin hedder den Begonia maculata. I mangel af et mundret navn er der dukket kælenavne op som polkaprik og ørredbegonie, og man forstår hvorfor.

Flotte mønstrede planter til stuen

Stribede slægtninge

Der bliver udviklet de herligste typer af calathea, hvor bladenes mønstre og farver varierer, som her hos ’Compact Star’ og klapperslangeplante.

Tip

Bliver din plante for fyldig, kan du sagtens dele den.

Flotte mønstrede planter til stuen

Figen i nye farver

Gummifigen har ofte helt grønne blade, men hos sorten ’Belize’ har de læderagtige blade et fint lyserødt islæt. Planten er robust og kan blive så stor, at du må skære toppen af, for at den kan være i stuen. Gummifigen er i slægt med almindelig figen, og ligesom hos fætteren sidder blomsterne inde i en ”figen”, der i dette tilfælde er omkring halvanden centimeter stor.

Bedre indeklima med grønne planter

Planter pynter og skaber trivsel. Ved hjælp af den proces, der kaldes fotosyntese, er planterne i stand til at omdanne kuldioxid (CO2) til ilt, og derudover sørger de for, at luftfugtigheden i dit hjem bliver højere, hvilket er særlig aktuelt i vintermånederne, hvor luften kan være meget tør indenfor. Visse planter går endda under betegnelsen luftrensende planter og er i stand til at fjerne skadelige stoffer fra luften, for eksempel fra maling og møbler.

Se, hvad vi ellers skriver om: Planter og Boligindretning

610x200_woordy_knap2.jpeg