Klassisk julekage

Foto: Line Thit Klein Klassisk julekage

Klassisk julekage

Lav en klassisk julekage med kardemomme

En god gammel klassiker, som smager dejligt. Dejen er som en mellemting mellem en blød gærdej og en wienerbrødsdej.

star star star star star
(5) Bedømmelser
×

Din Bedømmelse

Tak for din bedømmelse!

printer Print
plate Giver 2 kager a 8-10 stykker hver
Ingredienser
  • Dej til julekagen:
  • 1,5 dl mælk
  • 1 dl lunkent vand
  • 20 g gær
  • 1/2 tsk salt
  • 5 spsk sukker
  • 1 sammenpisket æg
  • 1 tsk stødt kardemomme
  • ½ usprøjtet appelsin, skal herfra
  • ca. 500 g hvedemel
  • 225-250 g iskoldt smør
  • Fyld til julekagen:
  • 50 g mandelmel
  • 100 g god marcipan
  • 50 g blødt smør
  • 50 g sukker
  • 1 dl hakket sukat
  • 1 dl hakket syltet appelsinskal
  • 1 dl mørke rosiner
  • 1/2 sammenpisket æg
  • 2-3 spsk sukker

Sådan bager du julekagen med kardemomme:

  1. Kom mælken i en dejskål, tilsæt 1 dl vand, og rør gæren ud heri. Tilsæt salt, sukker, æg, appelsinskal og kardemomme, og rør grundigt.
  2. Tilsæt mel, og ælt dejen omhyggeligt sammen, til den er meget smidig og blank. Lad den hvile køligt i ca. 30 min.
  3. Strø mel på bordet, og rul dejen ud til et rektangel på ca. 1 cm’s tykkelse. Skær det kolde smør i tynde flager, dette gøres nemt med en ostehøvl. Dæk 2/3 af dejen med smørret, fold dejen i tre lag, så delen uden smør kommer i midten.
  4. Rul dejen på tværs af folderne, og fold derpå dejen tre gange igen. Fortsæt denne procedure fire gange i alt, mens du sørger for hele tiden at have mel på bordet, drys ekstra mel på, hvis der går hul på lagene, og smørret blottes. Del dejen i to, og rul hver del ud til et kvadrat på ca. 1 cm’s tykkelse.
  5. Rør mandelmel, marcipan, sukker, og smør sammen, og fordel blandingen sammen med sukat, syltet appelsinskal og rosiner over dejen. Fold dejens hjørner ind over fyldet som snipper, der mødes på midten. Klem snipperne let sammen. Nu får du et nyt kvadrat, mindre, men tykkere. Træk i kvadratets hjørner og tryk dem ind mod midten, så formen bliver mere rund.
  6. Drys kagen med et tyndt lag mel, og dæk den med plastfilm. Lad den hæve til dobbelt størrelse på et lunt sted, det tager to-tre timer.
  7. Tænd ovnen på 200 grader. Pensl kagen med en blanding af æg og to-tre spsk. vand. Drys med sukker, og pensl igen, og drys afslutningsvis med sukker.
  8. Bag kagen på ovnens nederste rille i 35-40 min, indtil den er fint gyldenbrun og sprød i overfladen.

PRØV OGSÅ: Chokoladefilopakker og krydret varm kakao

julekage.jpg

Til jul bager vi masser af julesmåkager og laver konfekt i lange baner. Men traditionen med at bage en stor julekage er ikke helt så udbredt. Mange af os forbinder måske julekager med den engelske version af julekagen - en julekage, der er fyldt med tørret frugt og alkohol - men en julekage kan også være mange andre ting. F.eks. denne julekage med kardemomme, som du ser på her på siden. Vil du hellere prøve kræfter med en anden slags julekage, har vi flere forskellige bud på julekager her på ALT.dk. Du kan fx. kaste dig ud at bage:

En klassisk engelsk julekage
Den smukke kage er fyldt med frugt, nødder og spiritus, så den er ikke for børn. Nyd kagen til te, kaffe eller gløgg. Se opskriften her eller hvad med at prøve den gode gamle version af julekage med sukat? Den finder du en klassisk opskrift på julekage med sukat fra Hjemmet på lige her

Claus Meyers julekage
Her på ALT.dk har vi også en vidunderlig opskrift på julekage a la Claus Meyer liggende. Om julekagen siger Claus Meyer selv: "Jeg har en svaghed for krydrede, langtidsholdbare julekager pakket med tørret og kandiseret frugt – som der er tradition for at lave dem i f.eks. England og New Zealand. Til gengæld bryder jeg mig ikke om at pakke kagen ind i tommetykke lag af marcipan og icing – det bliver for sødt og tager magten fra den gode kage. Hjemme hos mig serveres julekagen i al sin fine enkelhed, medmindre jeg svinger mig op til at give den et pudder flormelis" Find opskriften på Claus Meyers julekage lige her

Er du mere til en julekage fyldt med tørrede frugt, nødder og marcipan, så prøv denne herlige version af julekagen med blandede nøddekerner, tørrede dadler & figner, marcipan, sukat, pomeransskal og røde cocktailbær. De lækre julekage bages i sandkageform, så du kan skære julekagen ud i skiver bagefter. Mums! Du finder opskriften på den lækre julekage her

Men julekager behøver ikke kun indeholde tørret frugt, vi har faktisk og en opskrift liggende på en julekage med friske blåbær. Den finder du her

Så hvadenten du er til julekager med kardemomme, marcipan, tørret frugt, nødder eller spiritus, så skulle du kunne finde en opskrift blandt vores mange julekager, som du vil synes om. Så er det bare om at smøger ærmerne op, trække i forklædet og bage årets julekager. Rigtig god fornøjelse og rigtig god jul!

star star star star star
(5) Bedømmelser
×

Din Bedømmelse

Tak for din bedømmelse!

Se, hvad vi ellers skriver om: Julesmåkager og Bageopskrifter