Dans dig glad til ALT for damernes årlige danse-event i København

Opskrift på surdej
Foto: Line Thit Klein Surdej til rugbrød og franskbrød

Surdej til rugbrød og franskbrød

1
Print

1 dl vand
2 spsk rugmel
2 spsk hvedemel
1 spsk øko yoghurt

Sådan laver du surdej

1. Bland alle ingredienserne i et patentglas, som kan rumme ca. en halv liter og lad det stå et døgn ved stuetemperatur.

2. Næste dag tilsætter du en halv dl vand og 1 spsk rugmel og 1 spsk hvedemel – og lader det stå til næste dag.

3. På tredjedagen tilsætter du 1 dl vand og 100 g hvedemel, og lader surdejen stå endnu et døgns tid. Nu skulle den gerne lugte syrligt og være begyndt at danne små luftbobler. Du kan nærmest fornemme, at den bobler energisk og levende.

4. Tag nu den mængde fra, du skal bruge i opskriften og erstat med nogenlunde samme mængde vand og hvede- eller rugmel, således får surdejen hele tiden ny næring at arbejde med, og holder sig i gang.

Tip:
Hvis din surdej står for længe, vil den skille sig i en mørk, brunlig væske foroven, og en tyk, grålig masse i bunden. Du kan genoplive surdejen ved at tage 1 spsk af det grålige bundfald og røre op med ca. 1 dl vand og 1,5 dl mel og lade blandingen stå ved stuetemperatur et døgn. Tag en fjerdel fra, og kasser resten og gentag processen en gang til – så vil du se, at surdejen igen begynder at boble og blive aktiv.

 

Se, hvad vi ellers skriver om: Surdej, Rugbrød, Franskbrød, Bagning, Brød, Dansk mad, Tilbehør og Bageopskrifter