Opskrifter og inspiration til din forårsfest

Opskrifter og inspiration til din forårsfest

Hindbærparfaitkage med rosenblade og friske hindbær

I tidernes morgen fandt jeg denne gode opskrift i et dameblad, og den er så blevet justeret lidt med årene. Kagen var ofte på menuen, da jeg var kogekone, fordi den kan laves i god tid og stå i fryseren, til den skal bruges.

Nøddebunde

4 æggehvider

100 g hasselnøddekerner

150 g sukker

Hindbærparfait

300 g optøede hindbær

2 blade husblas

75 g sukker

4 pasteuriserede

æggeblommer

3 dl piskefløde

100 g friske hindbær

Florsukker

Rosenblade

Nøddebunde: Tænd ovnen på 175°. Pisk æggehviderne stive og tilsæt sukkeret lidt ad gangen under piskning. Det skal være et stift, hvidt skum. Hak nødderne og vend dem forsigtigt i æggemassen. Tegn to cirkler, der passer i størrelsen til en springform, på bagepapir og fordel dejen på cirklerne. Bag bundene i 20-25 minutter. Afkøl bundene på en bagerist.

Hindbærparfait: Læg husblasen i blød i koldt vand i 10-15 minutter. Opvarm de optøede hindbær til lige under kogepunktet. Rør den geléagtige husblas i hindbærrene. Afkøl blandingen ved at hælde den over i en kold skål. Pisk æggeblommerne hvide med sukker. Rør de afkølede hindbær i. Pisk fløden til skum. Vend flødeskummet i hindbærmoussen. Læg en nøddebund i bunden af en springform. Hæld hindbærmoussen i og afslut med en nøddebund på toppen. Lad kagen fryse i mindst 6-8 timer. Tag den ud 30 minutter, før den skal serveres. Si florsukker ud over lige før servering. Pynt med friske hindbær og rosenblade.

Tip: Er bundene lidt for store til at komme ned i springformen, så klip dem til i kanten med en saks.

Aperol Sprizzz

Den ærkeitalienske drik Aperol smager af appelsin, krydderurter, krydderier og et strejf af mandarin. Man drikker ofte Aperol blandet med Prosecco, det smager fantastisk, og det er jo altid festligt med bobler. I stedet for Prosecco kan en anden mousserende vin som Cava, Cremant eller Asti evt. bruges.

Hæld 4 cl Aperol i hvert glas, og hæld herefter Prosecco i.

Læg 1/2 appelsinskive i hvert glas og naturligvis isterninger.

Klik videre på næste side og få flere opskrifter. Blandt andet på sprængt kalkunbryst med peberrodscreme.

Sprængt kalkunbryst med peberrodscreme

Det er en festret, der er nem at lave og kan forberedes dagen før. Den er dejlig til frokost, men lige så skøn til en middag. Og god på buffet.

Sprængt kalkunbryst

2 kg kalkunbryst

3 liter vand

150 g salt

75 g sukker

1 spsk hele korianderfrø

1 spsk hele sorte peberkorn

3 kviste rosmarin

1 lille buket timian

2 laurbærblade

Næste dag

2 gulerødder

2 porrer

3 kviste rosmarin

1 lille buket timian

2 laurbærblade

Peberrodscreme

2 1/2 dl cremefraiche 18%

2 1/2 dl cremefraiche 38 %

1 økologisk citron

1 spsk flydende lavendelhonning eller en anden flydende honning

2-3 spsk friskrevet peberrod

Salt og peber

Sprængt kalkunbryst:

Kog vand, salt og sukker sammen, til salt og sukker er opløst. Knus koriander let i en morter. Tilsæt koriander og hel peber i lagen. Afkøl lagen helt. Læg kalkunbrystet i den afkølede lage sammen med rosmarin, timian og laurbærblade. Læg låg på gryden og sæt den køligt til næste dag. Saltningen skal vare i alt 1 døgn.

Næste dag:

Tag kalkunbrystet op af gryden og kassér lage og krydderier. Vask gryden og læg brystet tilbage i den. Klargør gulerødder og porrer og skær dem i grove stykker. Skyl krydderurterne og læg dem ned i gryden sammen med laurbærbladene. Hæld koldt vand på, til det dækker. Kog brystet i 45-50 minutter. Sluk for varmen og lad brystet hvile i 30-40 minutter i lagen, før det tages op og afkøles.

Peberrodscreme:

Rør de to slags cremefraiche sammen. Riv citronskal og pres saften. Rør citronskal og -saft i cremefraichen sammen med honning. Rør peberroden i og smag til med salt og peber.

Server kalkunbrystet skåret i tynde skiver med peberrodscreme og flødekogte gulerødder.

Tip: Du kan tilsætte mere peberrod, hvis du ønsker cremen stærkere. Smag til efter 30 minutter, før du evt. tilsætter mere peberrod.

Vagtelæg med kryddersalt

12 vagtelæg

Kryddersalt

2 spsk sesamfrø

1/2 spsk spidskommen

1 spsk timian

1 spsk sumac*

1 spsk havsalt

Bring vand i kog i en gryde. Læg forsigtigt vagtelæggene i det kogende vand. Det gøres nemmest, hvis de ligger i en sigte. Kog æggene 21/2-3 minutter. Afkøl dem i koldt vand.

Kryddersalt: Rist sesamfrø og spidskommen på en tør pande, til det hopper. Bland med tørret timian, sumac og havsalt. Det smager skønt at dyppe pillede vagtelæg i.

*Sumac er et middelhavskrydderi, som også findes i det mellemøstlige køkken. Smagen er lidt sur og frugtagtig. Kan købes som pulver hos de fleste etniske grønthandlere.

Artiskokhjerter i persillevinaigrette på brød

8-10 stk. artiskokhjerter (1 dåse)

1 bundt bredbladet persille

1 fed hvidløg

1 dl rapskimolie med citron (fx Lehnsgaard)

1 økologisk citron

Salt og friskkværnet peber

12 skiver af et godt flute

Ekstra rapskimolie med citron

Skær artiskokhjerterne i kvarte. Nip bladene af persillen, skyl og tør den. Hak den fint. Hak hvidløg fint. Bland persille med hvidløg og citronolie. Riv skallen af citronen og rør i. Krydr med salt og friskkværnet peber. Pensl fluteskiverne med olie og rist dem i ovnen eller på en grillpande, til de er sprøde. Læg 2-3 stykker artiskokhjerte på hver brødskive og sæt en tandstikker igennem.


TIP! Få mere inspiration i bogen „Livet er en fest“ af Marie Melchior.

Du kan finde flere opskrifter på »ALTfordamerne.dk/mad.


Nøgleord i denne artikel: forår, opskrift, opskrifter, festmad.

Ideer til bordet

• Dækker du bord dagen før, og skal festen måske være udenfor, så læg tallerknerne omvendt, og skriv navn i bunden af hver tallerken med en tyk tusch. Så er bordkortet klaret, og det ser dekorativt ud.

• En anden nem idé er at skrive navne på manilamærker og stikke en blomst igennem hullet.

• Skriv navnene på computeren i en flot skrift og farve, print dem ud og klip papiret i 5 cm brede stykker, der formes som en servietring og klipses sammen med en hæftemaskine.

• En god idé er også at tage udgangspunkt i festens hovedperson. Er det en sejler, kan bordkortet laves på noget reb, spiller hun klaver, så lav det på nodepapir osv.

• Klare vinflasker er gode som vandkarafler. Damp etiketterne af, skyl og skold flaskerne, så er de klar til brug.

• Gem rengjorte sennepsglas, syltetøjsglas eller sildeglas. Brug dem til fyrfadslys og bind evt. lidt bast eller farvede bånd omkring, eller pak glasset ind i silkepapir. Hvis du vikler ståltråd om et glas, kan du lave en hank, så glasset kan hænges op. Det ser fint ud som små lanterner i træerne udenfor.

• Du kan også sætte fyrfadslys i små urtepotter eller gamle vinglas.

• En helt enkel dekoration er at binde olivengrene omkring bloklys.

• Bland, hvad du har af tallerkner. Det kan faktisk se rigtig charmerende ud. Gør det samme med vinglas, det behøver ikke altid være så ens og perfekt.

• Glas fra vaniljestænger kan bruges som vaser til en enkelt blomst, der lægges ved hver tallerken – husk blot at hælde så lidt vand i, at dugen ikke bliver våd, når glasset lægges ned.

• Hvis I bruger jeres eget spisebord som anretterbord, er det en god idé at købe et stykke voksdug og lægge hen over, så bordet ikke bliver ødelagt, hvis der spildes meget på det.