GIV ET BLAD I JULEGAVE TIL ÉN, DU HOLDER AF

Fakta om ris - præsenteret af Uncle Bens
Foto: gettyimages.com

Fakta om ris - præsenteret af Uncle Bens

6 ting du ikke vidste om ris

Vilde ris, røde ris, fuldkornsris, sushiris, grødris og jasminris. Udvalget af forskellige ristyper på hylderne i supermarkedet er enormt. Og det er ikke kun udseendet, der adskiller de forskellige ristyper fra hinanden.

Der er også sundhedsmæssige forskelle, smagsforskelle og meget andet. For at gøre forvirringen mindre får du her seks nyttige tips om ris, som du måske ikke vidste i forvejen. Hvem ved, måske det kan inspirere dig til dit næste ris-indkøb.

1. Ris indeholder mere protein end kartoflen

Protein er et af de vigtigste næringsstoffer for kroppen, som blandt andet bruges til at opbygge muskler, få hår og negle til at gro og meget mere.  Skal du vælge mellem ris og kartofler, får du flest proteiner ved at vælge ris. Til gengæld får du flere aminosyrer i kartoflen. Ris indeholder omkring 8,4 g protein pr. 100 g.

Mangler du B-vitamin, skal du også vælge ris over kartoflen, skriver Samvirke.dk. 

2. Nogle ris er sundere end andre

Et af de spørgsmål der ofte melder sig, når samtaleemnet falder på ris, er, hvilken variant der er den sundeste. Ifølge sundhedsmyndighederne er svaret brune ris, som vi også kender som fuldkornsris. Denne type ris indeholder mest næring, og så har de, på grund af bevarelsen af den yderste skal, et højt indhold af både kostfiber og vitaminer.  

Uncle Ben’s har gjort tilberedningen af dine fuldkorsris meget nemmere med deres Boil-in-Bag poser, der indeholder højkvalitets fuldkornsris, som i modsætning til mange andre fuldkornsris er klar til spisning på bare ti minutter. Det er et super godt og sundt alternativ til løse ris, og så undgår du, at dine ris brænder på i gryden. Pakken indeholder fire kogeposer. 

3. Sushiris er de usundeste ris

De buttede, polerede ris fra Japan, som anvendes til Sushi, er øverst på listen over de mest usunde ristyper. Det er blandt andet den marinade, som risene overhældes med, der er årsag denne høje placering på listen. Marinaden er nemlig fuld af sukker, salt og riseddike.

4. Ris er Jordens hovedernæringskilde

Ris er ikke bare en populær spise herhjemme, når der skal kokkereres ristaffel, risotto og risengrød. Ris er den vigtigste afgrøde for mere end halvdelen af Jordens befolkning. http://www.sustainablerice.org/Resources/

5. Ris kan være gode for helbredet

Ris smager ikke bare dejligt. Nogle ris-varianter (bemærk at der findes mere end 800 slags) kan også være gode for helbredet. Røde ris indeholder eksempelvis det kolesterolsænkende stof statin. Derudoverer er de rige på B-vitamin og kostfibre. 

Det skriver søndagsavisen.

Er du på udkig efter en ris-variant med mere bid og smag, kan du vælge Uncle Ben’s Boil-in-Bag med fuldkornsris og quinoa.  Du kan finde inspiration til opskrifter med Uncle Ben’s fuldkornsris og quinoa her

6. Ris vækker problemer

Selvom vi er mange i både ind- og udland, der kommer ris på tallerkenen, vækker tilberedningen af denne populære fødevare store problemer. I en større undersøgelse foretaget i de nordiske lande svarer 39 procent af de adspurgte, at det er vanskeligt at vide, hvor meget ris man skal koge pr. person. Ligeledes svarer 16 procent, at det er svært at afgøre, hvor meget vand man skal bruge. 13 procent synes endvidere, at risen ofte klæber. 

Disse problemer kan du komme til livs ved at købe Uncle Ben’s ris-varianter, der er portionstilpassede risposer, som er nemme at tilberede. 

Se, hvad vi ellers skriver om: Uncle Ben's