sponsoreret indhold
Smuk hud starter i… tarmen
SPONSORERET indhold

Smuk hud starter i… tarmen

Vores fordøjelse er afgørende for kroppens – og hudens sundhed og udstråling. Det kræver et godt mikrobiom… Mikrobiom? Hvad er nu det for noget? Det er kroppens og hudens bedste venner, en samling gode bakterier, der skaber balance. Det fortæller sundhedsekspert Louise Bruun, der giver gode råd til, hvordan du kan optimere din krops bakterier.

07. jun. 2022 | Mode | Lancome

Hvad er mikrobiomet?

“Mikrobiomet er en betegnelse for alle de bakterier eller mikrober, der findes udenpå og indeni din krop, og som interagerer med din krop på en positiv måde. Der lever en lang række bakterier på vores hud, som skaber balance og har en positiv effekt på hudens sundhed. Og så har vi alle de bakterier, som lever i vores tarmkanal, og som også derinde sørger for balance. Vi indeholder ca. 50.000 milliarder bakterier og 1,5-2 kilo bakterier, og de skaber balance i vores system. Vi har i mange år troet, at de var blinde passagerer og ikke havde den store betydning for os, men i de seneste 10-15 år er vi blevet klogere og ved i dag, at vi lever i et vigtigt samspil med mikroberne, og at vi bliver formet af mikroberne helt fra vores fødsel, og vi er på en måde bare et hotel for mikroberne. De har været her mange millioner år før os. De styrer vores hjernefunktion, hvem vi er, og de beskytter os. Vi har både gode og dårlige bakterier i vores mikrobiom, men vi skal have en overvækst af de gode, da det er dem, som skaber det gode helbred. De gode bakterier producerer et væld af sundhedsfremmende stoffer især i tarmen. De skaber et antiinflammatorisk miljø i vores system, skaber en normal hjernefunktion, et godt stofskifte og stærkt immunforsvar.”

Hvorfor er mikrobiomet vigtigt for vores helbred?

“Det er vigtigt for mennesker at blive udsat for bakterier og af den vej få et stærkere helbred. Vores hjernefunktion, nervesystem, stofskifte, immunforsvar er meget afhængig af et stærkt mikrobiom. Jo flere forskellige bakteriestammer du har i dit mikrobiom, jo stærkere er du. Hvis du for eksempel er født ved kejsersnit, er du ikke blevet påvirket naturligt af din mors bakteriekanal. Når vi fødes, skal det være så beskidt som muligt, og vi skal smøres ind i bakterier og mikrober, fordi de starter opbyggelsen af immunapparat og vores fordøjelsessystem.”

Hvordan kan vi påvirke vores mikrobiom?

“Jo flere forskellige planter du spiser, jo flere forskellige bakteriestammer fodrer du. Så jo flere planter, jo bedre. Og med planter mener jeg alt fra bær, nødder, til brune ris, til bælgfrugter til grønkål. Planter indeholder fibre, som er mad for tarmens celler og gør vores mikrobiom stærkere. Fibre er også det vi kalder for præbiotika, altså det som fodrer bakterier og liv i vores tarme. Til gengæld er forarbejdet mad og kød noget, der fremmer væksten af de dårlige bakterier, som kan føre til forhøjet kolesterol og andre livsstilssygdomme. Du kan tilføre flere bakterier i form af det vi kalder for probiotika, som er bakterier, du indtager i for eksempel pulverform, som piller eller som forskellige drikke vi kender som kombucha, kefir og andre mælkesyregærede produkter. De virker ved at opformere dit mikrobiom og tilføre flere forskellige bakteriestammer.”

Hvad er fordelene ellers ved et stærkt mikrobiom?

“Jo stærkere et mikrobiom du har, jo bedre er du til at optage næring fra de planter du spiser. Du bliver fx meget bedre til at optage antioxidanter, som aktiveres og bruges meget bedre ved hjælp af mikiroberne. Antioxidanter skal vi have for at beskytte os mod frie radikaler, som ødelægger vores celler. Antioxidanter har stor betydning for vores evne til at slå inflammationer ned, for vores hjertekar-funktion, for immunforsvar, hjernefunktion, fordøjelse og meget, meget mere.”

Du er stor fortaler for antiinflammatorisk mad. Hvad er det?

“Jeg har i mange år arbejdet med antiinflammatorisk mad, som er 80/90 % plantebaseret – og en livsstil, hvor mad, bevægelse og søvn er de tre grundpiller, og samspillet mellem de tre er uhyre vigtigt. Maden spiller en vigtig rolle, for ligesom vi arbejder for et godt mikrobiom og dermed en god fordøjelse, arbejder vi for et lavere kolesterol, stabilt blodtryk, færre inflammationer i blodet. Færre inflammationer i blodet betyder en betydelig lavere risiko for livsstilssygdomme. 

Bevægelsen er meget vigtig for vores kredsløb, vores cellers funktion, vores fordøjelse, vores hjertefunktion og er noget fa den bedste medicin. Søvn er vores restitutionstilstand, en tilstand der er livsnødvendig. Vi dør, hvis ikke vi sover, og når vi sover, bliver der produceret så mange sundhedsfremmende stoffer, som kun bliver produceret under søvn. Søvn er en måde at regulere og reparere hele vores system, så vi ikke brænder sammen. Når vi har styr på vores mad, bevægelse og søvn, fungerer kroppen og alle dens vitale processer optimalt. Så! Husk at bevæge dig hver dag og gerne udenfor i naturen. Husk at prioritere din søvn. Husk at drikke masser af vand Når vi fungerer optimalt, vil vi udstråle liv og glæde, og det kommer blandt andet til udtryk i vores hud. Huden er kroppens største organ, og den sladrer om, hvordan tilstanden er indeni. Jo smukkere glød og hud, jo sundere er du indeni.”

Og hvad har det med huden at gøre?

“Jeg har arbejdet meget med forskellige hudlidelser, som rosacea, psoriasis, eksem og akne. Hver gang jeg har arbejdet med netop de lidelser, har mit udgangspunkt været at starte med fordøjelsen. Hvis fordøjelsen ikke fungerer, kan vi ikke optage næring, og det kan komme til udtryk i huden. Når vi begynder at arbejde med den antiinflammatoriske livsstil, ser jeg typisk ret hurtigt kæmpe forbedringer i huden. Vi fjerner de fødevarer, som kunne lave ballade og tilsætter mange flere planter og naturlige fødevarer, som netop arbejder for et bedre indre miljø.”

Hvad bør man spise, hvis man vil forbedre huden?

“Vælg fødevarer, som er så naturlige som muligt, at der er så kort fra jord til bord som overhovedet muligt. Jo mere forarbejdet, jo mindre sund og helbredende. Tænk i alle slags grøntsager, frugter, bær, krydderurter, krydderier, nødder, frø, kerner, bælgfrugter og urter. Tænk i alle regnbuens farver – jo stærkere farver, jo flere antioxidanter. Men alle farver repræsenterer en særlig kombination af vitaminer, mineraler, fibre og næring. Alle de forskellige farver repræsenterer hver især mad til forskellige bakteriestammer, som gør dit mikrobiom stærkere.”