Udflugter med børn i sommerferien

16 ting du kan lave med ungerne i sommerferien

En weekend med fart på, en eftermiddag til lands, til vands - eller som konge for en stund. Vi har samlet masser af inspiration til hyggelige udflugter for hele familien.

1. Stenalderpiger og vikingedrenge

Er det rigtigt, at vikingerne var ædedolke? Gik stenaldermennesker også til tandlæge? Og ofrede jernaldermennesker virkelig deres hunde til guderne? I Sagnlandet Lejre kan I blive klogere på, hvordan folk levede tusindvis af år siden og tale med de vikingekvinder, jernaldermænd, stenalderjægere og håndværkere, der går rundt mellem de autentiske huse, haver og værksteder. Besøg områdets får, vildsvin, geder og gæs eller læg vejen forbi Båldalen, hvor børnene kan sejle i stammebåde, male mel og hugge brænde på ægte vikingemaner. Hvad: Sagnlandet Lejre Alder: 0+ Læs mere: sagnlandet.dk

2. Picasso for en dag

Tag din lille Picasso i hånden, og afprøv dine og ungernes kunstneriske talenter på Aros’ Studio-

værksted i Aarhus, når museet hver weekend åbner dørene for familieaktiviteter i kunstens tegn. Bliv udfordret med materialer og opgaver, der handler om en aktuel kunstner, eksperimenter med lys, farver, rum og rammer, og leg jer til en ny oplevelse af kunsten med hjælp fra museets personale.

Hvad: Aros Studio

Alder: 3+

Tip: Arrangementerne varierer i temaer og sværhedsgrader – tjek museets hjemmeside. Undersøg også dit lokale kunstmuseum for lignende oplevelser.

3. Hyrdinden og skorstensfejeren

Tænk, hvis eventyr kunne blive til virkelighed. Det kan de! I hvert fald i teaterparken H.C. Andersens Verden nær Præstø, og her skal I ikke blive overraskede, hvis I render ind i en lyslevende Klodshans og en Tommelise – parkens store sal har nemlig hundredevis af kostumer til fri afbenyttelse, for både store og små. Flere gange om dagen bliver der opført eventyrlige teaterstykker og fortalt eventyr rundt omkring på parkens scener, og hele familien kan hygge sig i parkens hobbyværksted og caféen, der serverer kaffe og hjemmebagte kager.

Hvad: H.C. Andersens Verden i Præstø

Alder: 2+

Tip: Klæd jer ud, inden I går ind og ser en forestilling eller hører et eventyr – så I kommer i den helt rigtige stemning.

4. Kronede dage

Det er ikke hver dag, man får chancen for at gå i de kongeliges fornemme fodspor. På Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot kan I begive jer rundt i Christian den Fjerdes gamle, højloftede sale og springe i en af de mange genskabte renæssancekjoler eller rustninger, prøve at skrive med blæk og fjerpen og farvelægge prinsessekjoler og våbenskjold. På museets børneudstilling kan de små tilmed få fortalt den fantastiske fortælling om at vokse op som en rigtig konge.

Hvad: Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot

Alder: 4+

Læs mere: dnm.dk

Tip: Hold øje med museets sporlege med opgaveløsning for de lidt større børn – temaerne skifter og bliver annonceret på museets hjemmeside.

5. Da oldefar var dreng

Glem alt om iPads, fredagsslik og lommepenge. På Arbejdermuseet i København kan børnene opleve, hvordan den til tider strenge virkelighed så ud for byens arbejderbørn for 100 år siden. Her kan de klæde sig ud i matrostøj, prøve at arbejde som bybud i købmandsbutikken, tage en svingom i danseskolen, lege i en lejlighed fra 1930’erne og besøge pantelåneren og se, om de kan få lidt penge for en gammel frakke.

Hvad: Arbejdermuseet i

København

Alder: 3+

Tip: Museumsbesøget kan være en god anledning til at fortælle dine børn om din egen opvækst og minder fra barndommen.

6. Slotspark på speed

Lad de større børn (og dig selv) få hjul under fødderne med sjove Segway-vogne og se, hvem der kommer først igennem den kringlede hækkelabyrint, hvor ingen ved, hvad der viser sig om det næste hjørne. De mindste kan få pulsen op på Oldefars legeplads, hvor stylterne står klar til kapgang. Spænd armmusklerne og deltag i tovtrækningskonkurrencen eller hop ned i en af de gamle sæbekassebiler, som bare venter på at få en rask lille racerkører ombord.

Hvad: Egeskov Slot

Alder: 0+

Tip: Slottet udlejer trækvogne for 50 kr., og der er god mulighed for både at købe mad og spise medbragt mad i slottes parkområde.

LÆS OGSÅ: Sådan kommer I billigst på sommerferie

7. En brandsjov oplevelse

Der er spænding i luften i den store hal i Asnæs, hvor mere end 20 brandslukningskøretøjer står parkeret på ræd og række, klar til at store som små kan kravle ombord. Også på de helt gamle. Ud over bilerne udstiller museet hjelme, brandslukningsudstyr, modelbiler og uniformer, som ungerne oven i købet kan blive fotograferet i. På udvalgte dage er der mulighed for at få en køretur i en rigtig brandbil og se opvisning med brandskum, og uden for museet fortsætter balladen på legepladsen med vipper, rutsjebane og en stor legebrandbil.

Hvad: Odsherred Brandmuseum

Alder: 2+

Læs mere: odsherredbrandmuseum.dk

Tip: Tjek museets hjemmeside for særlige events.

8. Fyr den af

Action House I Løkken er ikke for tøsedrenge og tudemarier. Her kan de større børn give den fuld gas på Danmarks største gokartbanen, skyde løs med de harmløse lasergame-pistoler og ramme plet på bowlingbanen med de fuldautomatiske børnebaner. Tag lillebror og lillesøster med i legelandet, hvor de kan rutsje, kravle og klatre så længe, de orker.

Hvad: Action House i Løkken

Alder: 0+

Læs mere: actionhouse.dk

Tip: Der er mulighed for at bestille en pakke med aktiviteter og spisning i Action Houses restaurant.

9. Grøn mand: kør!

Det er SÅ skønt at føle sig lidt større, end man i virkeligheden er. På trafikbanerne i Fælledparken i København kan ungerne cykle omkring mellem autentiske miniskilte, vejstriber, hajtænder og vejkryds med lysregulering og lege, at de er ude i virkelighedens travle trafik. Og oven i hatten lære lidt om færdselsreglerne. Hvis I har skateboard, rulleskøjter eller løbehjul med, har Fælledparken også de bedste baner til den slags. Trafiklegepladsen er bemandet fra klokken 10 til 17 i hverdagene.

Hvad: Trafiklegepladsen ved

Gunnar Nu Hansens Plads

Alder: 2+

Læs mere: kk.dk/trafiklegepladsen

Tip: Der er mulighed for at låne trehjulede cykler til de mindste.

10. Abekattestreger

Svævebaner i trætoppene, trapezgynger i det fri og rebbaner højt over jorden. Få sved på panden og smil på læben på de fire udfordrende baner i klatreparken på Bornholm. Banerne varierer i sværhedsgrad, og der er sjove prøvelser for både store børn og de alleryngste.

Hvad: Havreholm Klatrepark

Alder: 3+

Læs mere:

havreholmklatrebane.dk

Tip: Husk at booke minimum 24 timer i forvejen.

11. Nordens kæmper

De bliver kaldt for Nordens kæmper. I Lille Vildmose kan I opleve Danmarks eneste elge, når de tøffer rundt i det store, fredede naturområde. Hvis I er sultne efter flere dyreoplevelser, er der mulighed for at tage med på krible-krable-insektjagt, frokostservering for vildsvinene og flyveture i ørnesimulatoren, inden I fylder både små og store maver med grill-pølser i centerets bålhytte.

Hvad: Lille Vildmosecentret, Østhimmerland

Alder: 0+

Læs mere: lillevildmose.dk

Tip: Husk praktisk tøj og fodtøj og evt. en kikkert.

LÆS OGSÅ: Med mor på museum: Barnets første fernis

12. Kram en ko

Hvornår har du sidst krammet en ko? På den økologiske gård ved Nørre Snede er køerne så tamme, at I kan putte jer ind til dem på marken. Først får I en kedeldragt, et rødt halstørklæde, en bondekasket og gummistøvler på og besøger de små kalve, inden I kommer ud til de store malkekøer. Oplevelsen tager omkring to timer og kan krydres med markvandring, bærplukning, is-spisning eller pandekagebagning over bål. Og et møde med gårdens kaniner, marsvin, katte og hunden Nora.

Hvad: Gyvelborg besøgsgård

Alder: 0+

Læs mere: gyvelborg.dk - eller søg efter besøgsgårde på Google for at finde en bondegård i nærheden af din bopæl.

Tip: Måske er der chance for at se en ko kælve eller blive malket. Spørg landmanden.

13. Økologisk eksperimentarium

Naturen ligger derude og venter på, at I undersøger den. Også midt i storbyen. På Sydhavnstippen i København kan I begive jer ud i det store vildvoksende naturområde ved Sydhavnen og møde både lækatte, skovhornugler, græssende får og bløde lamaer. Hvis I da ikke får alt for travlt med at plukke brombær, havtorn og knasende æbler. På den nordlige del af tippen er der mulighed for at kigge ind i insekthotellet, tænde op ved et af bålstederne og besøge bistaderne, som bliver passet af Ebbe, der gerne fortæller om de summende væseners liv. Herudover er der løbende børnevenlige arrangementer i Sydhavns-tippens kalender.

Hvad: Sydhavnstippen

Alder: 0+

Læs mere: sydhavnstippen.dk

Tip: Husk madpakker og praktisk tøj. Kontakt Ebbe på forhånd, hvis I vil møde bierne.

14. Indiana Jones med GPS

Verdens største skattejagt er i gang og I kan komme med. Find koordinaterne for skatten – en såkaldt cache – på geocaching.com og gå på digital jagt med GPS’en. Skatten kan være en lille, vandtæt beholder med en logbog, som I kan skrive I, når skatten er fundet. Somme tider følger der også en mønt, en bog, et stykke legetøj eller en anden småting med i købet – denne ting skal I erstatte med en lignende, som den næste skattejæger kan finde. Hvad: Geocaching Alder: 4+ men alle børn under 13 år skal være i selskab med en voksen Læs mere: geocaching.com

Tip: Nogle skatte er sværere at finde end andre – vær opmærksom, når I vælger kategori.

15. Øgleskeletter og søpindsvin

Gå på jagt efter resterne af forstende kæmpeøgler, blæksprutter, hajer, søpindsvin og masser af andre tusind år gamle dyr og planter i det imponerende landskab ved Møns Klint. I må tage alle jeres fossilfund med hjem, og Geocenterets vejleder hos Geocenter Møns Klint hjælper gerne med at opklare, hvilke vidundere I har fundet. I selve Geocenteret kan I opleve dinosaurfilm i 3D, muntre jer i klatrehulen og se særudstillinger om fortidens mange fantastiske dyrearter.

Hvad: Geocenter Møns Klint

Alder: 0+

Læs mere: moensklint.dk

Tip: 3D-filmene skifter hver dag. Husk at booke plads, når I køber billet. Geocenteret udlåner klapvogne, men skal I gå tur på stranden, er en bæresele en god idé.

LÆS OGSÅ: 10 tips til motion i sommerferien

16. Hvad - hvalsafari?

Vidste du, at Lillebælt er fyldt med rigtige hvaler? Faktisk findes den største bestanddel af den danske hval marsvinet lige her. Om bord på båden Mira3 har I chancen for at se de legesyge svømmere og samtidig opleve det imponerende syn af den gamle og den nye Lillebæltsbro fra vandsiden. Turen tager omkring to timer, og I sejler fra Middelfart Gammel Havn.

Hvad: Hvalsafari ved Middelfart Gammel Havn< Alder: 0+ Læs mere: Tip: Tag mad og drikke med hjemmefra – der er ikke salg ombord.

LÆS OGSÅ: Sommerhede: Efterlad ALDRIG dit barn i bilen

LÆS OGSÅ: Sommerens sengetid: Hvor længe må dit barn være oppe?

LÆS OGSÅ: 19 eventyrlige sommeraktiviteter

Ved første øjekast ser det sødt ud. En baby i trygge hænder. Men så opdager du, at hænderne er puder i hudfarvet stof! Lidt freaky! Læs om dette og andet skørt babyudstyr. Foto: Pregnancystore.com

Disse – ahem – lidt creepy puder formet som Hulk-agtige hænder blev egentlig opfundet til for tidligt fødte på hospitalet, og det er jo som udgangspunkt en virkelig fin og brugbar idé.

Men selv om tanken om at have et ekstra sæt hænder er tillokkende (hvilken mor eller far ønsker sig ikke det indimellem?), så overvej lige en ekstra gang, om I virkelig behøver puden, som forhandles på Pregnancystore.com,  derhjemme. Prøv bare at forestille dig, at den bliver din datters kæreste eje, som hun skal have med overalt for at kunne falde i søvn i ’trygge hænder’. Gisp!

Kilde: Pregnancystore.com

OBS! Puden forhandles desværre ikke på siden længere.