Anna Bogdanova

Foto: Sarah Williams Her er to øvelser, der giver energi og booster dit overskud.

2 øvelser, der beroliger nervesystemet og får kroppen i balance

Anna Bogdanova viser os to øvelser, der booster dit overskud, vækker musklerne og beroliger nervesystemet.

Øvelse 1: Mærk din krop

Hvorfor? Øvelsen øger kropsbevidstheden ved at give hjernen nuanceret og korrekt information om, hvordan din krop føles, så hjernen bliver mere tryg.

Hvordan? Stå i neutral stilling med lang ryg. Massér ansigtet med blide strøg. Luk øjnene, og tryk blidt med fingerspidserne rundt om øjenhulerne og de lukkede øjenlåg. Før finger- spidserne gennem håret og massér hovedbunden. Nulr langs kanten af ørerne, og træk blidt i øreflipperne. Stryg med flade hænder oppefra og ned over hals og nakke.

Stryg med den ene håndflade over modsatte arm fra skulderen og ned til fingerspidserne, først på indersiden, så på ydersiden. Stryg nu modsat vej fra fingrene og op til skulderen, på inderside og yderside, og gentag det hele på den anden arm.

Massér i 8-10 små cirkler under venstre kraveben med fingrene på højre hånd. Skift hånd og gentag til den anden side.

Massér maven blidt i en cirkel med uret, udefra og ind mod navlen. Knyt begge hænder og gnub det nederste af lænden og det øverste af balderne.

Massér med flad hånd i cirkler rundt på hver balde. Stryg med håndfladen hele vejen fra dine hofter ned over lårene og til fødderne, først på forsiden, så bagsiden. Gentag 5 gange. Sid ned og løft den ene fod op.

Nus hele foden, fodsålen, svangen og siderne af hælene. Gentag med den modsatte fod.

Læs også: Anna Bogdanova: Farvel til stress, træthed og ondt i kroppen

 

Øvelse 2: Kom ned i gear

Hvorfor? Stimulering af vagusnerven får dig hurtigt over i parasympatikus, som er det gear af nervesystemet, hvor man restituerer. Du vil slappe bedre af, fordøjelse og vejrtrækning bliver bedre, og følelserne balancerer sig.

Hvordan? Stil dig med lang ryg. Har du tendens til svimmelhed, så sid ned eller stå med ryggen mod en mur eller i et hjørne med vægge til begge sider. Saml lidt spyt eller vand i munden, og synk med lukket mund, mens du holder hovedet stabilt uden at løfte hagen.

Gentag 3-5 gange. Saml igen spyt eller vand i munden, og prøv nu at synke med åben mund og hovedet i samme stilling. Jo mere du åbner munden, jo sværere bliver det,

Saml lidt spyt eller vand i munden, og synk med lukket mund, mens du holder hovedet stabilt uden at løfte hagen. Gentag 3-5 gange. Saml igen spyt eller vand i munden, og prøv nu at synke med åben mund og hovedet i samme stilling. Jo mere du åbner munden, jo sværere bliver det, så åbn kun så meget, at du kan gennemføre. Gentag 3-5 gange.

Lav nu 3-5 synk, først med lukket mund og derefter med åben mund, i en eller flere af disse positioner:

– Hovedet bøjet frem, så du kigger ned.
– Hovedet bagover, så du kigger op.
– Hovedet drejet til højre.
– Hovedet drejet til venstre.
– Hovedet tiltet mod højre.
– Hovedet tiltet mod venstre.

Lav ikke mere, end du orker, og gå kun så langt ud i stillingerne, som du kan komme uden anstrengelse.

Læs også: Yin yoga: 11 øvelser, der smidiggør kroppen

 

Vil du læse mere?

I ”Smertefri – Farvel til stress, træthed og ondt i kroppen” giver sundhedsrådgiver Anna Bogdanova dig et overblik over, hvor det ramler for dig lige nu. Bogen indeholder et program, der i løbet af 12 uger vil justere bevægelse, hvile, næring og tanker og føre dig ind i en positiv spiral af nyt overskud og styrke. Med 10-15 minutter om dagen 3-5 gange om ugen genvinder den pressede krop og hjerne ligevægten og samarbejder tillidsfuldt om at skabe ro og styrke. Bogen er skrevet i samarbejde med videnskabsjournalist Mette Bender.

”Smertefri – Farvel til stress, træthed og ondt i kroppen”, Anna Bogdanova, Gyldendal, 300 kr.

Se, hvad vi ellers skriver om: Træning, Anna Bogdanova, Stress, Energi og Velvære