Beate Bille: "Jeg er totalt imod plastikmad"
Foto: Franne Voigt. Makeup og hår: Henrik Steen. Beate Bille

Beate Bille: "Jeg er totalt imod plastikmad"

Skuespilleren Beate Bille er indbegrebet af naturlig lækkerhed. Hendes bedste tip til et godt udseende er sund og levende mad, træning for krop og sjæl og nogle lækre, rene produkter, der fugter og plejer huden.

Beate Bille kan huske, at hun som barn undrede sig over, hvorfor hendes mor ikke havde lange røde negle og rød læbestift på – ligesom morens veninde. Moren, kunsthistorikeren Bente Scavenius, svarede, at det syntes hun ligesom ikke passede til hende og hendes arbejde. I dag forstår Beate det bedre, for hendes egen makeuppung er heller ikke i brug hver dag.

– Hvis jeg har en bums eller er rød om næsen, dækker jeg det lige, men jeg går aldrig med makeup til daglig. Jeg kan godt lide en ren og velplejet hud. Og aldrig noget på øjnene til daglig. Jeg synes også, det er irriterende at stå om aftenen og fjerne vildt meget makeup. Når jeg spiller teater har jeg jo sindssygt meget makeup på, og jeg får også lagt makeup, når jeg laver modelarbejde, og det er nok derfor, jeg er pænt mættet med makeup og ikke bruger det til hverdag.

Ordentlig mad, tak
Beate sidder med en kop formiddagskaffe i sit køkken. Hendes tre-årige datter har været sløj hele morgenen og er blevet afleveret hos morfar, skuespilleren Joen Bille, der først skal spille teater om aftenen og derfor godt kan tage en tørn. Sådan en lidt stresset morgen kan ikke ses på Beates ansigt, selvom det ganske rigtigt ikke har et strejf af makeup. Naturligt mørke vipper, velplejet hår og smart tøj gør tricket for den unge skuespiller, der ser skøn og sund ud. Og netop sundhed er efter hendes mening, indgangsnøglen til et godt udseende.

– Dybest set har jeg næsten altid spist sundt, for jeg er vokset op med at spise sundt. Jeg havde en periode, hvor jeg som en slags oprør, skulle prøve at drikke Cola Light og spise slik, men det kom jeg hurtigt fra igen. I dag ville jeg aldrig drømme om at drikke en Cola Light, og jeg spiser ikke slik. Det er virkelig, virkelig sjældent, jeg putter en vingummi i munden. Jeg kan godt lide et godt stykke kage, en lækker is eller en god dessert, men jeg er totalt imod plastikmad, der kommer i plastikbeholdere som colaflasker og slikposer. Det er ikke fordi, jeg tæller kalorier, tværtimod, jeg vil bare gerne have ordentlig mad. Jeg tror, at hvis du spiser ordentlig mad, så smager det også godt og du får noget af det, kroppen har lyst til og brug for. Man skal ikke fornægte sig selv et stykke kage eller en dessert, man skal forkæle kroppen, og det gør man ved at spise ordentlig mad og masser af "levende" mad som grønt og frugt, siger Beate Bille og tilføjer:

– Jeg er simpelthen vokset op med ingen saftevand, ingen sodavand, ingen Miracle Whip, ingen peanutbutter, ingen Nutella, ingen brun sovs. Jeg har fået det sunde ind med modermælken. Mine forældre har et kæmpe sommerhus på Møn og dyrker deres egne grøntsager, og dem har vi altid fået at spise. Om sommeren spiste vi fisk altid, og det er stadig min yndlingsret. Jeg spiser stort set ikke rødt kød. Jeg kan egentlig godt lide det, men det er som om min krop ikke er specielt begejstret for det. Jeg bliver enormt træt, hvis jeg spiser en bøf, så jeg spiser mest fisk og kylling og en smule lam.

Olie og fløde
Udover en sund kost, sværger Beate også til nogle forskellige kosttilskud, som gør noget godt for hendes hud og helbred.

– Jeg spiser Algomed Chlorella to gange om dagen. Chlorella er en mikroalge, der indeholder en stor mængde næringsstoffer, aminosyrer og vitaminer, og jeg føler virkelig, at det afbalancerer min krop. Jeg får også rigtig meget olie. Jeg trives på ingen måde om vinteren med kulde, min hud tørrer ud, så for at undgå det, spiser jeg fiskeolietabletter, og engang imellem tager jeg også en skefuld Udos Choice, som jeg putter i min grøntsagsjuice eller smoothie. Generelt putter jeg rigtig meget olie i maden, for jeg kan mærke, at det er godt for min krop. Jeg kan godt lide fed mad – også fløde – så det bruger jeg i maden. Jeg tager også vitaminpulveret Ultralife Helhetshälse helt fast, det blander jeg i rismælk eller vand og drikker. Hvis jeg engang imellem holder en pause med Ultralife og så begynder igen, kan jeg mærke, hvordan min krop suger det til sig.

LÆS OGSÅ: Slip af med weekendkiloene

Alt for tynde forbilleder

Olien og den fede mad sætter ikke sine spor på Beates krop, der er modelslank. Hun har da også arbejdet som model, siden hun var 14-15 år. Hun begyndte som teenagemodel og fik siden opgaver for Unique Models på trods af, at hun "kun" er 168 cm høj. I dag laver hun fortsat de modeljobs, hun synes er sjove.

– Jeg går meget op i æstetik, og modelopgaverne er en del af den æstetik. Jeg synes også stadig, det er fedt at blive gjort helt vildt lækker og arbejde med en god fotograf og kreative mennesker, men jeg er rigtig glad for, at jeg ikke skal stå i Milano til "Go-Sees" hos forskellige mulige kunder, som jeg gjorde, da jeg var 18 år.

Hvad tænker du om den store fokusering, der er på kroppen bl.a. i modelverdenen?
– Jeg syntes, det var rigtig svært, da jeg selv var helt ung og arbejdede som model, for der er nogle meget høje krav i den branche. Man bliver målt hele tiden, og hvis du har taget to centimeter på rundt om hoften, bliver det kommenteret. Det, syntes jeg, var hårdt. Jeg synes også, at det er et problem, at der sidder en masse unge piger, som ser alle de her enormt tynde piger som forbilleder, for langt de fleste har jo noget mere sul på kroppen end topmodellerne. Jeg håber ikke, at min egen datter kommer til at spejle sig alt for meget i modellerne, for det man ser i bladene, er jo ikke virkeligheden. Der bliver brugt rigtig meget tid i Photoshop med de billeder. Jeg prøver at putte noget styrke og selvværd ind i min datter, så hun kan finde ud af at sortere i det, hun ser.

Hvad har det betydet for dig at blive mor?
– At få min datter var simpelthen den største befrielse. Det har fået fokus væk fra mig selv, for min datter er langt vigtigere end mig selv. At hun trives og har det godt, og at vores lille familie fungerer, er nummer et i mit liv. Det er simpelthen så rart, at det er blevet sådan, for jeg brugte så mange år som model og skuespiller, hvor det kun handlede om mig selv, om hvordan jeg så ud og havde det, og hvilke roller jeg fik.

Gerne flere børn
Beate kan godt se på sin krop, at hun har fået et barn, men det betyder ikke noget for hende.
– Det er jo petitesser. Jeg er 36 år, jeg har fået et barn, og man bliver jo ældre. Jeg glæder mig til forhåbentlig at få flere børn, og jeg har det fint med, at min krop har født og ammet et barn. Jeg kunne da godt se, at jeg var væsentlig rundere, lige da jeg havde født, men jeg gik egentlig ikke særlig meget op i det. Og jeg var så heldig, at min datter virkelig "åd" mig. Hun havde de største kinder, og jordemoderen spurgte, hvad pokker jeg fodrede hende med, ha, ha. Så det var lige som at have sådan en lille støvsuger på mig det første år, jeg tabte mig hurtigt og uden at tænke over det.

I hvilket omfang tænker du over din alder?
– Jeg tænker da, at jeg ikke kan spille de purunge pigeroller mere. Indtil et bestemt tidspunkt var det nemt for mig at spille helt ung, ren og uskyldig, men på et tidspunkt for nogle år siden, bemærkede jeg et skift. Jeg kunne pludselig mærke, at jeg skulle tænke mig til det unge, rene og uskyldige, jeg kunne ikke bare spille det længere. Jeg vil da også langt hellere have nogle roller, der passer til mit liv og den alder, jeg har nu, så jeg glæder mig til lidt mere modne roller.

Kunne du finde på at få lavet kosmetisk kirurgi?
– Umiddelbart ikke. Og på den anden side, hvis der var noget, jeg virkelig var ked af, så kunne det da godt være. Jeg synes dog, det er rigtig synd at smadre sit ansigt med for meget "halløj", og hvis du kigger på nogle af dem, som i dag er smukke som 60-70-årige, så er det jo ikke de der freaks, du ser i USA, som har fået lavet store læber, fyldige kindben og en lille næse. Efter min mening er det ikke skønhed, det ser usundt og uæstetisk ud. Men hvis folk får lavet lidt, som generer dem, så vil jeg ikke fordømme det.

Yogafreak
Træning har altid været en del af Beates liv. Da hun var barn og ung red og dansede hun, og på teaterskolen blev kropsbevidstheden dyrket med både fægtning, dans og en form for yoga. Hun har også i perioder løbet en del og dyrket fitness.

– I dag er jeg total yogafreak, og jeg har endelig fundet "min" yogalærer. Det er Mette Ørum fra Copenhagen Yoga, som virkelig kan få en i form, fordi hun kan få ens krop til at arbejde lige præcis med det, den ikke kan. For mig er yoga ikke bare fleksibilitet, det er lige så meget styrketræning. Da jeg havde født, kunne jeg virkelig mærke, at min krop kom på plads af yogaen. Jeg dyrker det, så tit jeg kan, helst tre gange om ugen. Min mand surfer, så når vi er på ferie, prøver vi altid at finde et sted, hvor han kan surfe, og jeg kan dyrke yoga.

Hvad er det særlige ved yoga?
– Med yoga træner man indefra og ud i modsætning til f.eks. fitnesstræning, hvor man træner udefra og ind. Med almindelig styrketræning i et fitnesscenter synes jeg, at man kan pumpe meget hårdt udvendigt, og så går der 14 dage, så er resultatet væk, fordi du ikke har styrket kroppen ordentligt indefra. Yogaen afbalancerer og styrker kroppen, og du får også arbejdet med organerne. Jeg kan ikke forestille mig at holde op med at dyrke yoga, jeg har gjort det i mange år, og jeg har været alene på yogaferier flere gange. Jeg tror, at jeg altid vil lave noget med min krop, for jeg er sådan en, der kun kan leve usundt et par dage, så får jeg det dårligt. Jeg ville ikke kunne leve usundt i tre måneder.

LÆS OGSÅ: Få Majse Njors bedste sundhedstip

Beates bedste tips til en flot hud
Det vigtigste er sund kost og masser af fugt. Jeg bruger primært Tromborgs produkter, som jeg synes er virkelig gode og rene. Jeg gør så lidt som muligt ved huden, faktisk. Jeg vasker den selvfølgelig og holder den lækker med fugt og gode cremer, men jeg er ikke en, der går til skønhedsbehandlinger en masse. Jeg tror ikke på at mase, trykke og hive alt for meget i huden.

Jeg renser huden med Herbal Cleansing Oil fra Tromborg. Derefter bruger jeg altid Anti-Aging Glow Serum, som er helt fantastisk. Jeg dupper også lidt rundt omkring med Anti-Aging Wrinkle Serum.

Ved øjnene bruger jeg Anti-Aging Eye Cream – også fra Tromborg, og så bruger jeg Anti-Aging Wrinkle Cream i hele ansigtet. Jeg var lidt overrasket over, at jeg skulle begynde at bruge anti-aging produkter i min alder, men det anbefaler Tromborg faktisk fra man er sidst i 20'erne.

Jeg bruger også somme tider ansigtsolien Rose O12 Ultra-Moisture Defence Serum fra REN. Når jeg har brug for lidt ekstra pleje til ansigtet bruger jeg Tromborg Mineral Mud Mask, som virker udrensende. Til kroppen bruger jeg Tromborgs Aroma Therapy Body Lotion.

Beates yndlingsdufte
Til hverdag dufter Beate af Tromborgs "Rose" eller "Sweet Harmony". Hun er også glad for "Eau de Parfum" fra Chloé, og når hun skal ud, kan hun godt lide en lidt tungere parfume fra Chanel.

Sådan behandler Beate sit hår
Jeg går hos min elskede frisør Joekim, som har salonen OOPS i København. Han har gradvist fået mig væk fra lyse striber og hen mod min naturlige farve. Nu får jeg bare neutral henna i håret, og det har faktisk gjort, at mit hår er blevet rigtig sundt, og at det kan blive væsentlig længere end før.  Det er helt tilfældigt, hvilken shampoo jeg bruger, det skifter. Jeg bruger Phomollient Styling Foam fra Aveda, og det giver struktur og fjerner det elektriske.

Jeg bruger også tørsprayen Dry Texturing Spray fra Oribe, som giver lidt hårpudder-følelse og god fylde. Jeg ville ønske, at mit hår sad fantastisk hver dag, men det gør det ikke. Jeg har aldrig været god til at sætte det. Og min frisør sukker dybt, når jeg somme tider selv klipper mine spidser, hvis de ser for slidte ud.

Flotte negle
Tromborgs og Chanels neglelakker er fantastiske. Jeg kan godt lide mørke farver om aftenen. Om dagen er jeg mere til lidt neutrale farver.

Jeg filer og klipper selv mine negle, og det er kun engang imellem, jeg får en manicure med Shellac. Jeg ville aldrig få sat lange negle på.

Beates bedste tips og tricks
Lær at lytte til, hvad din krop har lyst til og brug for. Det kan være, du er en type, der har brug for at løbe lange ture og spise en bøf, eller måske har du mere lyst til yoga og lyst kød. Jeg tror, vi er meget forskellige, og vores kroppe har brug for noget forskelligt.

Spis rene produkter og hold dig langt væk fra Cola Light, sødestoffer som aspartam og plastikmad i det hele taget.

Tænk også over hvilket tøj du køber, det kan indeholder masser af kemikalier og farvestoffer. Det sengetøj, mange f.eks. køber til deres børn med Spiderman eller lignende på, skal vaskes og vaskes og vaskes, før alle giftstofferne er væk.

Hvis du er fyldt med affaldsstoffer og fra alt muligt shit, bliver det svært at tabe sig, hvis du ønsker det.

– Min største last er vin. Jeg elsker god vin, og jeg drikker et glas hver dag. Det handler om æstetikken i at lave lækker mad og drikke god vin til.

LÆS OGSÅ: Katirne Bille - Jeg kan godt lide at være stærk

Om Beate Bille

Alder: 36 år.
Datter af: skuespilleren Joen Bille og kunsthistoriker Bente Scavenius. Er desuden efterkommer af Henrik Ibsen og Tycho Brahe, hvis mor, Beate Bille, hun deler navn med.

Uddannelse og karriere: Uddannet fra Statens Teaterskole i 2004. Fik sit gennembrud i Per Flys film "Drabet" i 2005 og har siden medvirket i bl.a. filmene "Fidibus" og "Blå mænd", tv-serien "Lærkevej" og adskillige teaterforestillinger på bl.a. Det Kongelige Teater og Husets Teater. Har arbejdet on-off som model siden hun var 14-15 år.

Privat: Kæreste med filmfotograf Magnus Jønck. Sammen har de datteren Fernanda på tre år.