Dét sker i kroppen, når du holder op med at ryge
Foto: iStock

Dét sker i kroppen, når du holder op med at ryge

Det kan godt være, at din forbrænding bliver lavere, men ellers får din krop det bedre på alle måder, når du stopper op med at ryge.

Blodomløb og hjerte
Nikotinen sender dit blodtryk og din puls i vejret, men allerede 20 minutter efter, du er stoppet med at ryge, bliver begge dele normaliseret. Efter et døgn har du mindre risiko for at blive ramt af en blodprop i hjertet og efter to år er risikoen den samme som en ikkerygers. Når det gælder din risiko for hjerte-kar-sygdomme, er risikoen halveret et år efter, du er stoppet, og på niveau som en ikkerygers efter 15 år.

LÆS OGSÅ: Sådan slipper du af med halsbrand! 

Huden
Nikotinen gør, at hudens blodkar trækker sig sammen, hvilket vil sige, at huden ikke får den næring den og ilt har brug for, når du ryger. Derfor bliver din hud formentlig pænere, når du stopper.

Lunger
De små fimrehår, der renser dine lunger for slim, og som også medvirker til at få bakterier og virus ud af kroppen, begynder at vokse ud igen. Det betyder, at du vil være mindre modtagelig over for infektioner efter en måneds tid.

Sanser
Røg sløver dine sanser. En del rygere oplever dog allerede efter nogle dage uden røg, at
deres lugte- og smagssans er blevet forbedret. 

Kræftrisiko
En række kræftformer er kædet sammen med rygning. Ryger du en pakke om dagen, vil din risiko for at få for eksempel lungekræft være halveret efter fem år som røgfri. Det samme gør sig gældende for risikoen for blandt andet mund og halskræft.

Kondition
Efter tre dage som røgfri, vil du lettere kunne trække vejret, ligesom du vil have nemmere ved at løbe. Og efter nogle måneder vil din blodcirkulation og din lungekapacitet være forbedret – sidstnævnte med op til 30 procent.

Humør
Rastløshed, stigende angstniveau og søvnproblemer er nogle af de ting, du kan opleve, når du holder op med at ryge. Som regel varer den slags symptomer dog kun i kort tid. Til gengæld viser et studie fra 2010 offentliggjort i tidsskriftet Nicotine & Tobacco Research, at folks symptomer på depression blev mindsket, når de stoppede med at ryge. Og den effekt var vedvarende.

Vægt
Nikotin sætter din forbrænding i vejret. Har du røget 15 cigaretter om dagen betyder det, at du vil forbrænde mellem 150 og 200 kalorier mindre om dagen, når du stopper. Så hvis du ikke samtidig skærer ned for dit kalorieindtag eller op for dit aktivitetsniveau, vil du formentlig tage mellem tre og seks kilo på inden for et halvt år, hvorefter din vægt vil stabilisere sig. Men som alskens eksperter påpeger, er det bedre at tage lidt på end at blive ved med at ryge.

Kilder: Smokefree.gov, Netdoktor.dk, Netdoctor.co.uk, Webmed.com, Brown.edu, Sundhedstyrelsen.dk og Huffingtonpost.com

LÆS OGSÅ: Sådan får du en stærk krop

LÆS OGSÅ: 7 sundhedsråd du absolut ikke skal følge

LÆS OGSÅ: Sådan kvittede jeg smøgerne
 

Se, hvad vi ellers skriver om: Sund livsstil