Sponsoreret indhold

”I gamle dage kunne man ikke vise sårbarhed, for sårbarhed er svaghed”

Er generation z’erne en generation af mennesker, der er for sårbare, og som græder hele tiden? Eller er boomerne bare knudemennesker, der aldrig viser følelser? Det er nogle af de spørgsmål, som ALT for damernes Josefine Stork stiller i dette afsnit af ’Nøgne Sandheder’, hvor en kvinde fra hver sin generation igen er inviteret med ALT for damerne og Matas i sauna.

23-årige Malaika Mosendane er skuespiller, og det betyder, at hun går til auditions regelmæssigt. Det skulle hun også for nylig. Hun var klar til at brillere, men ville lave en frokost, inden hun skulle afsted, så hun med stabilt blodsukker kunne blæse alle bagover med sit talent. Men lige midt i grøntsagssnitningen med en tomat i hånden 40 minutter før auditionen skete der noget.

Malaika fik et angstanfald. Et alvorligt et af slagsen, hvor hun pludselig fandt sig selv liggende på gulvet rystende over hele kroppen. Og hvad gør man så?

Hun erkendte hurtigt, at hun måtte aflyse sin audition og ringede derfor til den ansvarlige for castingen og forklarede situationen. Hun kan ikke fysisk rejse sig. ”Det er så typisk din generation det der,” lød svaret fra manden, som tydeligvis var både vred og utilfreds over situationen.

I denne uge i ALT for damernes nye podcast ’Nøgne Sandheder’, som er blevet til i samarbejde med Matas, er emnet sårbarhed – og hvorvidt vi skal og bør vise vores sårbarheder. Derfor har ALT for damernes Josefine Stork inviteret 66-årige Tina Theilgaard og 23-årige Malaika Mosendane ind i saunaen, hvor de har smidt tøjet og er klar til en fuldstændig bundærlig samtale om sårbarheder i et forsøg på at bygge bro mellem deres to generationer – generation z og babyboomerne.

For spørger du Tina, havde hun nemlig aldrig ringet og fortalt sin chef eller kommende chef, at hun var midt i et angstanfald.

”Jeg ville have sagt, at jeg havde fået akut diarré eller et eller andet. Men det er nok, fordi jeg er opdraget på den måde. At det tjener ikke et formål at fortælle, så what’s the bloody point? Det vigtige er, at vi fortæller til chefen, at vi ikke kommer lige nu. Nu har jeg arbejdet meget i den finansielle verden, og der sidder man altså ikke og græder foran chefen. Det er et no-go stadigvæk,” forklarer hun.

Du kan lytte til afsnittet her.

Det er nemt at vælte de unge

Det store samtaleemne i denne uges afsnit er nemlig, om generation z er for følsomme og for opmærksomhedskrævende? Og om boomerne måske er for følelseskolde?

”Det er svært at svare på, om vi er nemme at vælte,” erkender Malaika om sin generation.

”Sårbarhed er jo noget, man finder frem til, og noget, man lærer at håndtere. Det kan godt være, at vi har lært at håndtere det tidligere, hvor boomerne måske også har haft en masse følelser, men ikke haft et sted, de kunne gøre det. Det er først nu, at man har mulighed for at se det i øjnene. Sammen med sociale medier er det måske nemmere at udstille det på en eller anden måde. Altså jeg har set veninder, der har lagt billeder op ad dem selv, der græder,” fortsætter Malaika i ’Nøgne Sandheder’.

Her kan de to generationer mødes en smule, for Tina er enig i, at hun, da hun voksede op, ikke havde et sted at lægge sine følelser på samme måde, som unge i dag har.

”Dengang skulle man ikke vise svaghed, og sårbarhed er svaghed. Det var ikke smart på arbejdsmarkedet eller i parforhold for den sags skyld. En rigtig dreng græder ikke, vel? Så er det ligesom sagt,” lyder det fra Tina.

Men hun synes også, at det kan blive for meget. At unge i dag er for sårbare og viser det for meget. At de nemt kan blive væltet af pinden ved de mindste udfordringer. Hvor hendes egen generation har en tendens til at reflektere over, at de har det skidt og lige analysere det, inden de reagerer.

”Vi behøver ikke at flashe det hele tiden. Der er jo nogle ting, hvor man som mor med børn må bide i sig, fordi det ikke nytter noget at gå i spåner. Jeg skal jo hænge sammen. Jeg tror, at de unge har oplevet en slags forkælelse. ’Uh, mine følelser, og jeg har det så hårdt’. Så tænker jeg, at død og pine, det er der sgu også folk under krigen og i efterkrigsgenerationen, der har haft, og selvfølgelig har folk grædt. De er måske gået for sig selv, men de har da grædt,” siger Tina.

Spørger du Malaika Mosendane, mener hun omvendt, at man ikke kan sætte andres oplevelser op mod sine egne. Hun synes nemlig ikke, at man kan sige ’Jeg har det dårligere end dig, fordi jeg har oplevet det her’, og at man derfor også reagerer forskelligt, ud fra hvordan man er vokset op.

Det er også i denne uges afsnit af ’Nøgne Sandheder’, at du kan høre, Tina og Malaikas meget forskellige svar på, hvornår de sidst har grædt foran et andet menneske, mens de på andre områder er helt enige. For eksempel når det kommer til emnet om at gå til psykolog.

NS_Episode5_Altdk_614px.jpg

Nøgne Sandheder episode 5

Er generation z’erne nogle sårbare unge mennesker, som græder hele tiden? Eller er boomerne bare en flok knudemennesker, der aldrig taler om følelser?

23-årige Malaika Mosendane har før fortalt sine chefer om sine angstanfald, mens Tina Theilgaard langt hellere vil stikke en løgn og sige, at hun har fået akut diarré i stedet.

I dette afsnit af ’Nøgne Sandheder’ skal vi tale om sårbarhed, og hvordan synet på at vise følelser har ændret sig hen over årene. ALT for damernes Josefine Stork har derfor inviteret to kvinder fra hver sin generation – generation Z og babyboomerne – med ind i saunaen for at udforske de fordomme, de to kvinder har om hinanden, og for at se, om de kan møde hinanden på tværs af generationskløften.

Du kan lytte til de tidligere afsnit af "Nøgne Sandheder" her, hvor der blev talt om nøgenhed, dating, køn og komplimenter.

ALT for damerne X Matas

I en tid med store bevægelser inden for krop og køn og sundhed, sex og udseende kan det svært at følge med og forstå, når man er vokset op i en anden tid. 

I medier og på sociale medier virker generationskløften uoverstigelig, men hvad sker der, når boomeren og en woke Gen Z’er tager tøjet af og sammen sætter sig ind i saunaen til en samtale om det, der normalt skiller generationerne ad.  

Det undersøger vært Josefine Stork, når hun i hvert afsnit taler med en boomer og en generation Z'er om et brandfarligt emne og forsøger at bygge bro mellem generationerne og bringe os tættere på hinanden.

”Nøgne Sandheder” er et samarbejde mellem Matas og ALT for Damerne, hvor vi kommer helt tæt på 12 emner, f.eks. seksualitet, nøgenbilleder og orgasmer.