Vægt
Foto: Alamy

Test dig selv: Hvad er din vægtskæbne?

Slank, sporty eller fem ekstra kg på siden? Små vaner, der i dag virker harmløse, kan have stor effekt på din vægt om 5-10 år. Smugkig ind i fremtiden − og se, hvordan du holder dig sund og slank hele livet.

SÅDAN GØR DU Svar på de 14 spørgsmål i testen, læg dine svar sammen – og få et fingerpeg om, hvordan du ser ud om 5-10 år.

1. Hvad er dit BMI?
Under 18,5 +1
Mellem 18,5 og 24,9 +12
Mellem 25 og 30 +40
Over 30 +64

Er du i tvivl, kan du beregne dit BMI: BMI = Vægt i kilo/(højde i m x højde i m) eller her

2. Er din mor overvægtig?
Ja +4
Nej +1

En undersøgelse i Pediatric Journal viser, at risikoen for overvægt er 41 pct. højere, hvis din mor er overvægtig.

3. Får du mindre en seks timers søvn hver nat?
Ja +4
Nej +1

Søvnmangel øger bl.a. produktionen af sult-hormonet ghrelin og lysten til hurtige kulhydrater som chips og slik.

4. Hvor gammel var du, da du fik din menstruation?
12 år eller yngre +5
13 år +3
14 år eller ældre +1

En undersøgelse fra Tulane University i New Orleans viser, at kvinder, der fik deres menstruation, før de fyldte 12 år, i snit vejede 10 kg mere end dem, der først fik menstruation efter deres 14 års fødselsdag.

5. Når du spiser sammen med andre, er du så den, der spiser hurtigst?
Ja, jeg er som regel først færdig +4
Jeg spiser i normal hastighed +1
Nej, jeg spiser langsomt og kan typisk ikke spise op −1

Universitetet i Osaka, Japan, har påvist, at mennesker, der spiser hurtigt, har tre gange så høj risiko for overvægt, som dem, der spiser langsomt. Årsagen er bl.a., at det tager op til 30 minutter, før mæthedssignalerne begynder at melde sig.

6. Hvor ofte laver du mad?
Ofte +1
Cirka hver anden dag +2
Sjældent +5 7.

Har du været ryger?
Ja +4
Nej +1

En undersøgelse fra University of Michigan viser, at tidligere rygere over en femårig periode i snit tog 10 kg mere på end tilsvarende ikke-rygere. Årsagen er, at nikotin ud over at være vanedannende også har en negativ effekt på sult og forbrænding.

8. Hvordan kommer du på arbejde?
Jeg kører +5
Jeg går eller cykler −1
Jeg tager bus eller tog +3

 International Journal of Obesity konkluderer, at 51 pct. af dem, der tager bilen på arbejde, er overvægtige, mens det kun gælder for 43 pct. af dem, der bruger andre transportmidler.

9. Hvor mange timer ser du tv ugentligt?
 0-1 +0
2-5 +1
6-20 +2
21-40 +5
41 eller mere +8

Harvard Universitet har lavet en undersøgelse, der peger på, at risikoen for overvægt stiger med 23 pct. for hver gang, du øger dit tv-forbrug med to timer.

10. Spiser du morgenmad?
Altid +1
Nogle gange +3
Aldrig +4

Eksperter peger på, at mennesker, der spiser en god morgenmad, tager mindre på end dem, der spiser meget lidt eller helt afstår fra morgenmad. Årsagen er, at deres blodsukker er mere stabilt, og derfor har de mindre lyst til snacks.

11. Hvor mange gange om ugen træner du 30 minutter eller mere?
Nul +5
En eller to gange +2
Tre eller fire gange +1
Fem eller mere −1

Jo længere tid du sidder stille, jo større er risikoen for overvægt, viser en undersøgelse i Journal of Obesity.

12. Hvor mange kalorieholdige drikkevarer indtager du om dagen (sodavand, juice, energidrik, alkohol, øl, vin, caffe latte, sødet te)?
Nul −1
En eller to +3
Tre eller fire +10
Fem eller mere +20

Mange kvinder har en tendens til at drikke sig til overvægt, simpelthen, fordi kroppen ikke registrerer de flydende kalorier på samme måde som fast føde.

13. Hvor meget stress oplever du på daglig basis?
Kun lidt. Jeg prøver at bevare roen −2
iddel. Jeg har gode dage − og meget hektiske dage +5
Jeg er altid under pres +10

Flere undersøgelser peger på, at kronisk stress og overvægt hænger nøje sammen. Det gælder især fedtlagring omkring maven.

14. Klokken er 15, og du er småsulten – hvad spiser du?
Ikke noget, jeg håber på, at trangen går væk +2
Et par stykker slik eller chips +10
Yoghurt, et stykke frugt eller nogle nødder +1

Se dit svar på næste sideFIND DIN VÆGTSKÆBNE
Læg dine point sammen − og få svaret på, hvordan din skæbne rent vægtmæssigt ser ud nedenfor.

2-75 point NORMAL
Din fremtid ser let ud, men selv slanke kvinder tager på med alderen, fordi muskelmassen og dermed stofskiftet falder i takt med, at vi bliver ældre. Sørg for at holde dit stofskifte i topform med styrketræning − og daglig motion. Måske var det en ide at tage cyklen på arbejde i stedet for bilen?

76-114 point LET OVERVÆGTIG
Den dårlige nyhed er, at som du lever nu, så kan du se frem til flere kilo på sidebenene om 5-10 år. Den gode nyhed er, at du enkelt og med små justeringer i din livsstil kan gøre underværker for både din vægt og din sundhed. Kig på dine testsvar: Hvor scorer du flest point? Det er her, du skal sætte ind. Se hvordan i boksen herunder „Sådan ændrer du dine vaner”.

115-152 point MEGET OVERVÆGTIG
Lad nu være med at gå i panik. Din vægt er ikke mejslet i sten eller umulig at rykke, der er masser, du kan gøre for at ændre på resultatet. I boksen „Sådan ændrer du din vægtskæbne” finder du 10 råd, der får dig på ret køl. En ændring om ugen er nok til at gøre dine vaner markant sundere på tre måneder.

10 TIPS: SÅDAN ÆNDRER DU DINE VANER

SPIS BEDRE
1. Før dagbog. Vil du gerne sænke dit BMI, så er et af de mest effektive hjælpemidler at føre kostdagbog, fordi det giver dig overblik − og du kan se, hvor det går galt.
2. Gør morgenmaden til dit hovedmåltid. Undersøgelser viser, at en stor, sund morgenmad på op til 500 kalorier er med til at holde dig slank.
3. Lav din egen mad − helst hver aften. Hjemmelavet mad er den nemmeste vej til at sikre, at du får flere grønsager og mindre fedt.
4. Undgå alkohol og sodavand. Hold dig til maks. et glas om dagen og drik vand i stedet. Flydende kalorier er en sikker vej til overvægt.
5. Skru op for grønsagerne. Helt enkelt. Mindst 500 g om dagen.

 FÅ HJERNEN MED
1. Slap af − gerne 20 minutter hver dag. Daglig afslapning reducerer markant andelen af stresshormon, som ellers kan føre til overspisning.
2. Sov mere. Skift en halv times tv ud med en halv times søvn hver dag. De ekstra 30 minutter gør dig mindre sulten og bedre i stand til at tage sunde valg.
3. Spis langsomt − så din hjerne har tid til at registrere, hvornår du er mæt.

BEVÆG DIG MERE
1. Gå eller cykl på arbejde. Ja, du har hørt det før, men det er og bliver den letteste vej til en sund krop.
2. Træn styrke. Vidste du, at kvinder over 35 år taber omkring et halvt kilo muskelmasse om året, hvis de ikke træner? Hold din muskelmasse – og dit stofskifte – ved lige med styrketræning et par gange om ugen

Se, hvad vi ellers skriver om: Test dig selv, BMI og Vægttab