Tænk, hvis du fandt ud af, du var gravid med en anden kvindes baby
Mille Dinesen spiller hovedrollen i den nye komediefilm ’Bytte Bytte Baby’, der handler om to kvinder, hvis befrugtede æg bliver forbyttet. Her fortæller hun selv om at kæmpe for noget, der ligger uden for egen kontrol, om lortebleer og frygten for, om der nu også er liv derinde.
To pars befrugtede æg bliver forbyttet på en privat fertilitetsklinik. Det lyder som plottet på en spillefilm - og det er det også. Men de senere år er Sundhedsstyrelsen herhjemme faktisk blevet orienteret om en lille håndfuld sager, hvor æg og eller sædceller er blevet forbyttet på fertilitetsklinikker. Man ved endda, at fire af kvinderne indvilgede i at få en abort, og at to kvinder var så langt i graviditeten, at det var for sent at stoppe.
Du sidder nok tilbage og tænker: Hvad havde jeg selv havde gjort i den absurde situation? Og netop dét dilemma er omdrejningspunkt i biografaktuelle ’Bytte Bytte Baby’, hvor en privat fertilitetsklinik sjusker i den med det resultat, at kontrolfreaken, Cecilie, bliver gravid med den alternative Livs baby – og omvendt. Av for den! Ud over at servere adskillige scener til lattermusklerne, går filmen helt tæt på et sårbart emne, der rammer tusindvis af danskere hvert eneste år: Kampen for at få et barn – og så går den desuden tæt på den store spænding, de mange tårer og ikke mindst enorme glæder, der er på spil, når en graviditet så faktisk lykkes. Alt det har vi taget en snak med Mille Dinesen om, der spiller den ene hovedrolle, Cecilie, overfor Katina Lærke Petersen, der har rollen som Liv.
Få her et smugkig bag om optagelserne af Bytte Bytte Baby:
Er jeg den eneste, der ikke kan?
”Da jeg hørte om filmens handling første gang, blev jeg totalt tændt, blandt andet fordi fertilitet og mangel på samme er et vigtigt, men også tabubelagt emne. Vi hører desværre ofte først om projekt baby, når der allerede er to streger på testen. Og så blev jeg tændt på at lave filmen, fordi jeg selv har oplevet at måtte kæmpe dét ekstra for at blive gravid.”
Og hun er ikke den eneste, der har kæmpet den kamp. Hvis ikke du selv har haft svært ved at blive gravid, kender du med garanti en, der har – for det er faktisk langt mere normalt, end mange umiddelbart tror. Selv fortæller Mille Dinesen, hvor vigtigt det er at have nogle at spejle sig i, for du kan hurtigt komme til at føle, at du er den eneste i verden, det ikke lykkes for – det gjorde hun i hvert fald selv:
”I lang tid var jeg helt cool med endnu ikke at have fået børn. Når jeg inviterede til drinksaftener med venner, talte jeg glædeligt med på lortebleer og børnehaver, men så nåede jeg også et limit. For jeg er sådan en type – uanset, om det handler om farven på min væg, min karriere og alt muligt andet, så arbejder jeg benhårdt på at opnå mine mål, men en graviditet er beyond din kontrol – og det, synes jeg, sateme var svært at acceptere.”
Mille Dinesen opnåede heldigvis sit mål og blev gravid for 6 år siden, men på sin vej dertil savnede hun selv nogle at kunne spejle sig i. Det seneste år især er der heldigvis kommet meget mere på tapetet, der handler om fertilitet – både hos kvinder og hos mænd. Og selvom der i en film som Bytte Bytte Baby er skruet op for knapperne, rummer den ikke desto mindre rigtig mange temaer, som mange vil kunne identificere sig med, uanset om du forsøger at blive gravid, allerede er det eller i forvejen har børn. Hvem har måske ikke haft cravings, madlede, høj sexlyst (eller det modsatte!!!), været grådlabil, møgirriteret på kæresten, din svigermor eller en tilfældig forbipasserende? Og hvem har måske ikke stået som den lidt vaklende partner ved siden af og ikke rigtig vidst, hvordan man skal gøre fra eller til, når alt, hvad man gør, er forkert.
Gravid for fuck sake
To verdener mødes i Bytte Bytte Baby, når overklasseparret Cecilie og Andreas, advokaten og ejendomsmægleren, begge rundet 40, ved en fejl får forbyttet deres befrugtede æg med de unge, alternative Liv og Malthe. De to par – eller især de to kvinder – går til det vordende forældreskab på mildt sagt hver deres måde og er derfor ikke just enige i, hvad der er vigtigt at tænke over i en graviditet – krydr så lige den med, at de bærer på hinandens babyer.
Annonse
Selv kan Mille Dinesen både genkende sider fra Cecilie og Liv i sin egen graviditet:
”Ligesom Cecilie blev jeg gravid i en lidt højere alder, og med det følger der automatisk nogle ekstra tjek – så den del genkender jeg. Og så husker jeg også den der frygt, der kunne komme som lyn fra en klar himmel: Er der liv derinde? Har han overhovedet bevæget sig de sidste par dage? Nu var jeg jo for fuck sake også blevet gravid, så jeg kunne da også godt finde på at lette røven fra bilsædet, når jeg kørte over selv de mindste bump på vejen.”
Mille Dinesen peger samtidig på sider fra den mere alternative Liv, blandt andet med henblik på sund kost osv. Ud over det havde Mille Dinesen, hvad hun selv kalder, en perfekt graviditet – stormen af overvældende følelser kom så for alvor, da hendes søn var blevet født:
”Jeg fattede ikke ingenting, jeg var jo så lykkelig, men samtidig også total færdig og grådlabil.”
Tænker man over det, er det da også helt vildt, at du lige pludselig står med et lille væsen, som du har det fulde ansvar overfor. Og selvom vi er mange, der har enslydende oplevelser forbundet med både en graviditet og ikke mindst, når barnet så ankommer, er det selvfølgelig de færreste, der kan spejle sig 1:1 i en filmkarakter – men vi kan genkende mange af følelserne, fortæller Mille Dinesen: Alt fra lykkestunder, sorgfuld længsel efter et barn, hormoneksplosive sammenstød, sex, rendyrket kærlighed og en komplet forvirring, som alt sammen bliver skilret med en god portion humor i denne hjertevarme komedie, som kan ses i biografen lige nu.
Milles tre bedste råd forælder og forælder imellem
En ting er at være vordende forælder, noget andet er så sandelig, når barnet er ankommet. Derfor kommer Mille her med sine bedste råd, som hun har lært i livet som mor:
1. Du må ikke være så hård og dømmende over for dig selv. Selvfølgelig kommer du til at lave fejl – og det er sgu kun sundt. Husk lige på, at du gør det allerbedste, du kan. Ros dig selv for det!
2. Gode råd er der rigeligt af, men se på dit barn, lyt til dit barn. Det er dig, der kender det allerbedst.
3. Tæl til 10, inden du eksploderer. Jeg har selv øvet mig, og det hjælper! (Øver mig stadig.)
4. Hold fast, prøv at styr uden om ni gange ’nej’, og så ende med at sige ’ja’ den tiende gang. Det betaler sig i længden. Hey – og jeg skal ikke pudse glorien, jeg kan heller ikke efterleve det 100 procent.
5. Hellere go all in på legen med dit barn i 10 minutter – end at være halv til stede i en time.