Sådan vasker du selv brudekjolen efter festen

Foto: Alamy

Sådan vasker du selv brudekjolen efter festen

Du kommer langt med vand, en tandbørste og lidt flydende vaskemiddel.

Brudetalerne er færdige, brudebillederne blev fantastiske og rejsen til Maldiverne blev lige så fantastisk, som I havde forestillet jer.

LÆS OGSÅ: Den ultimative guide til en bryllupsfest uden stress

Tilbage står du med en plettet kjole og en masse gode minder. Minderne vil du selvsagt beholde, men hvad gør du med pletterne?

Bør du sende den til rens, eller skal du tage chancen og tage sagen i egen hånd?

- En brudekjole kan være alt fra en enkel, lille polyester kjole uden nogen form for dekoration til en stor lkole med mange forskellige sammensatte stoftyper og detaljer. Der kan være stoftyper, der tåler vaske, mens andre stoftyper bliver totalskadet bare de nærmer sig en vaskemaskine, siger Hilde Løkås fra Allrens Skedsmokorset.

Hun råder bruden til at tjekke vaskeanvisningen på kjolen for at finde ud af, om den kan vaskes eller den skal sendes til rens.

- Står der, at den skal renes, så er der som oftest en grund til det, fastslår hun og tilføjer. - Ødelægger du kjolen ved at vaske den, har du ingen reklamationsret i butikken, hvor du købte den.

Vær forsigtig

Har du købt en kjole som tåler hjemmevask, er det vigtigt at tage sine forholdsregler. Hvis der står, at kjolen tåler vask, skal du blandt andet vurdere, om du har en maskine, der er stor nok til det.

- Det er få, som har en stor nok vaskemaskine, der kan rumme en brudekjole, siger Hilde Løkås. I så fald kan badekarret være en løsning - selvom også dette kan være en udfordring.

- Det er et stort projekt at kunne vaske brudekjolen i badekaret. Det kan hurtigt blive vanskeligt at fjerne pletter og fjerne sæben godt nok til, at den ikke giver skjolder og misfarvninger i stoffet, siger hun.

Solgunn Fagersand fra brudebutikken Solgunns Boutique mener derimod, at man godt kan kaste sig ud i at vaske kjolen selv.

- Brudekjoler lavet af syntetiske materialer kan ofte maskinvaskes, siger hun til Kvinneguiden. Det er vigtigt, at du er omhyggelig. Hvis du beslutter dig for at vaske kjolen selv, bør den vaskes på et skånsomt program.

- Vask kjolen på silkeprogram med et velegnet vaskemiddel. Kjolen må ikke tørretumbles for hårdt. Det er bedre at hænge den op til tørre.

Har du fået pletter på kjolen kan tandbørsten være et godt hjælpemiddel.

- Tandbørsten kan bruges på pletter, der er trukket ind i vævningen eller til at pudse brocher eller perler på kjolen, siger Solgunn Fagersand.

Tjek alligevel stofkvaliteten nøje, før du bruger en tandbørst - især på sarte stoftyper. - Silkestof ville jeg ikke vaske selv, da de hurtigt kan blive slappe og livløse i formen, siger hun.

Kontroller vaskeanvisningen nøje

Ellen Borgen Fegth fra Brudekjolen Oslo A/S råder bruden til at følge de specifikke ansvisninger for kjolen.

- Sæt dig ind i, hvad symbolerne på vaskeanvisningen betyder, siger hun. Hun understreger, at det er vigtigt ikke at vaske kjolen, hvis der er sat kryds over vaskevandet på vaskeanvisningen.

- Ikke alle brudekjoler kan vaskes. Nogle kan kun renses.

Desværre går det ikke altid som håbet, når bruden har taget sagen i egne hænder. Ellen Borgen Fegth advarer om, at trådene, der brugt til sømme, kan reagere anderledes end stoffet i kjolen. Forskellige materialer kan reagere på forskellige måder.

- Desværre har vi set mange tilfælde, hvor stoffet er blevet håndteret forkert, siger hun og fortsætter:

- Blondekjoler har fået misfarvninger, enkelte kjoler er krympet og silkekjoler har mistet "gløden".

En brudekjole vil som regel bestå af flere stoffer. Underkjolen kan for eksempel have et andet stof end selve kjolen. I enkelte tilfælde vil disse to stoffer reagere forskelligt på rensningen. - Skal du vaske en brudekjole selv, skal den vaskes i én proces.

Vask brudekjolen selv

At vaske kjolen selv er ikke altid enkelt. Hvis du alligevel bestemmer dig for det, har vi fundet opskriften på, hvordan du kan gøre det ordentligt.

- Fyld badekaret op med varm vand. Maks 40 grader.

- Læg kjolen i blød. Lad den ligge i 45 minutter. Er den meget beskidt, kan det være klogt at lade den ligge længere.

- Se kjolen efter for eventuelle pletter.

- Brug en ren tandbørste til forsigtigt at gnubbe på pletterne. Brug eventuelt et velegnet vaskemiddel, hvis pletterne er genstridige.

- Læg kjolen over i en tør balje. Lad den dræne lidt.

- Vend kjolen på vrangen og læg den i et rent, hvidt dynebetræk. Dette er for at beskytte kjolen fra at blive ødelagt i vaskemaskinen. Et dynebetræk forhindrer perler og andre ting i at sætte sig fast og falde af.

- Kør derefter kjolen på et uld-program eller håndvask/silkeprogram. Det er vigtigt, at det er et skånsomt vaskeprogram, der anvendes.

- Brug en hårtørrer til at tørre kjolen let, før du hænger den op, indtil den er helt tør. Det skal du gøre for at undgå pletter på stoffet, som hurtigt kan opstå, hvis du lader vandet dryppe af den våde kjole.

Altid en risiko

Tør du ikke vaske kjolen selv? Så er det en god ide at sende den til et renseri, der ved, hvad de har med at gøre. Hilde Løkås anbefaler, at du tjekker renseriets referencer, så du ved, hvad du kan forvente.

- Vælg gerne et renseri, som er anbefalet af brudebutikker.

Indleverer du brudekjolen til et professionelt renseri, kan der selvfølgelig stadig ske fejl. Det kan også sek, at fabrikanten har sammensat kombinationer, der ikke tåler behandlingen, der er foreskrevet. Dette kan i nogle tilfælde være umuligt for renseriet at opdage, forklarer Hilde Løkås.

Hvis renseriet kun vil vaske kjolen under dit eget ansvar, skal de oplyse dig om, hvilke risikoer, der findes.

- De har ikke lov til at generelle forholdsregler. De skal fortælle dig konkret, hvad der er risikoen, siger Hilde Løkås.

Et eksempel på dette kan være, hvis brudekjolen har genstridige pletter samt er syet i et stof, der let kan blive ødelagt. De fleste renserier vil tage hensyn til fibrene, hvilket kan gøre, at kjolen ikke bliver helt ren.

- Da må du som kunde træffe beslutning om, hvorvidt du har tillid til, at renseriet stopper med rensningen i tide, forklarer Hilde Løkås.

Kræver du derimod at en genstridig plet skal rensens helt væk, må du sandsynligvis skrive under på, at det gøres på dit eget ansvar.

Denne artikel blev oprindelig bragt hos Kvinneguiden, kikk.no

Se, hvad vi ellers skriver om: Bryllup og Tøj

610x200_woordy_knap2.jpeg