Eliteroer Eskild Ebbesen: “Vi lever sundt, men er ikke fanatiske”

Eliteroer Eskild Ebbesen: “Vi lever sundt, men er ikke fanatiske”

Eliteroer Eskild Ebbesen og hans kone Rikke går op i, at deres tre piger Natascha på ni, Nicoline på seks og Mathilda på halvandet år får sund mad indenbords. Men der er også plads til lidt usundt, for det må ikke blive fanatisk.

Faktaboks

Familie:

Bor i Nordsjælland

med sin kone Rikke, der er

farmaceut.

Sammen har de Natascha på

ni år, Nicoline på seks år og

Mathilda på halvandet år.

Metier:

Eliteroer. Tredobbelt vinder af OL-guld på ‘Guldfireren’

og seksdobbelt vinder af VM-guld. Har deltaget i Vild med Dans på TV 2, hvor han fik en andenplads. Eskild er cand.scient. i idrætsfysiologi og holder foredrag landet over om motivation og sundhed.

Se også www.eskildebbesen.dk

Faktaboks

Køb maj-nummeret af Vores Børn Junior og læs meget mere om, hvordan Eskild Ebbesen opdrager sine piger. til at gøre deres allerbedste-.

Hvor meget går du op i, at børnene får sund mad?

Vi er meget bevidste om sundhed, især fordi jeg jo selv er nødt til at leve sundt, da det er en del af mit job. Men vi er hverken fanatiske eller asketiske. Vi prøver bare at trække i den rigtige retning. Der er ikke noget mad, der er forbudt herhjemme. For eksempel kan vi godt spise pizza i ny og næ. Og når vi er ude, spiser vi det, der bliver serveret.

Får pigerne fredagsslik?

Ja, de får lidt helt almindelig fredagsslik. For det meste. Men nogle gange glemmer de det faktisk selv, og så minder vi dem ikke om det.

Hvad spiser dine piger til morgenmad?

Om morgenen spiser vi havregryn med skummetmælk og mandler. En gang imellem får de lov til at få lidt sukker på eller spise cornflakes. Men for det meste er det havregryn.

Hvad giver du dem med på madpakken?

Ganske almindelige rugbrødsmadder med forskelligt pålæg. Og så får de lidt grønt med, for eksempel agurkestave og en gulerod. De får ikke noget usundt med i madpakken. Kun et par ganske få gange har de store fået en mad med mørk pålægschokolade.

Hvad serverer I, når I holder børnefødselsdage?

Pigernes børnefødselsdage forløber meget normalt herhjemme. Det er ikke der, vi sætter ind og siger, at ‘nu skal det være supersundt’. Vi serverer både noget sødt og noget sundt. For eksempel sørger vi for, at der er gulerodsstænger til maden. Men der er også kage bagefter. Slikposer plejer vi ikke at gi’, og faktisk er der ikke nogen af børnene, der har spurgt til det. Jeg tror på, at børn får de vaner, man giver dem.

Skal dine børn spise mad, som de ikke kan li’?

Nej, vi tvinger dem ikke til at spise noget, som de ikke kan li’. Vi serverer de grønsager, som vi ved, at de godt kan li’. For eksempel kan ingen af pigerne li’ rosenkål og blomkål, men så spiser vi bare broccoli i stedet. Men vi forsøger selvfølgelig også at opfordre dem til at prøve noget nyt nogle gange.

Hvordan motiverer du dem til at prøve at smage på noget nyt?

Det virker ikke, at jeg siger: ‘Jeg synes, det smager godt’. Jeg må vise, at jeg godt selv kan li’ maden ved at spise den – ellers køber de det ikke. Men mine store piger Natascha og Nicoline er også kloge nok til at forstå, at det er en god ide at spise sundt, så de kan være friske, lege mere og lære mere i skolen – og det er helt klart motiverende for dem. Som Nicoline svarede en dag, hun var til sundhedsplejerske, og sundhedsplejersken spurgte hende, om hun spiste grønsager: ‘Ja, jeg spiser broccoli og andre grønsager. Det er ikke min livret, men jeg spiser det!’.