GODE RÅD FRA EKSPERTERNE
Hvordan får du den etårige krudtugle til at lægge sig ned i sengen? Hvad skal den snakkelystne mor på barsel gøre, når manden hellere vil læse avis? Og er det okay at blande sig i andre gravides alkoholforbrug? få eksperternes bedste råd her.
BØRNEPSYKOLOGEN
LÆG DIG NED
Vi har en dejlig dreng på et år, som er begyndt at vende sig om på maven og rejse sig op i sengen, når han skal sove. Han synes, det er rigtig sjovt og gør det, selv om han er møgtræt. Indtil nu har vi kunnet lægge en hånd på ham, så han ikke kan vende sig. Men nu er han blevet så stærk, at vi ikke kan holde ham nede uden at føle, at vi laver et overgreb på ham. Hvad gør vi?
Med venlig hilsen Michelle og Ronni
Kære Michelle og Ronni,
I alderen 12-14 måneder begynder mange børn at protestere over at blive lagt i seng og lave numre som at rejse sig op.
Her skal I forældre straks gribe ind og hjælpe jeres barn. Det gør I ved klart at melde ud i krop og stemme, hvordan indsovningen skal finde sted. Når jeres søn står op i sengen og hopper og griner, så tag ham – uden at grine eller smile – læg ham ned, og læg dynen over ham, mens I siger ‘godnat – nu skal du sove’. Det er ikke et overgreb, men en hjælp.
I kan roligt regne med, at han ikke giver op, og måske skal I gøre det 10 gange på en aften, før han falder til ro. Men gentager I det hver aften, vil han hurtigt lære, at mor og far bestemmer.
Med venlig hilsen,
Margrethe Brun Hansen, børnepsykolog
JORDEMODEREN
GRAVID SØSTER DRIKKER
Min søster på 20 år er blevet gravid. Nyheden blev modtaget godt i hele familien, og vi glæder os alle. Men nu er jeg blevet bekymret. Før festede hun meget og røg og drak. Hun er stoppet med at ryge, men mener, det er okay at drikke lidt, bare hun ikke er fuld hver weekend. Jeg har forsøgt at overbevise hende om, at hun skal afholde sig fra alkohol. Men hun hører ikke efter. Er jeg for emsig?
Med venlig hilsen,
Sommer
Kære Sommer,
Jeg synes ikke, du er for emsig. Det er svært at stå på sidelinjen og betragte en gravid gøre noget, som kan skade hendes ufødte barn.
Nogle gravide mener, at alkohol er uskadeligt, hvis man bare drikker en lille smule. Det er nemt at finde eksempler på gravide, der har drukket lidt, og hvor det er gået godt. Men alkohol kan have store konsekvenser, selv i små mængder. Det er ikke muligt at anbefale et forbrug, der helt sikkert ikke medfører en risiko for fostret. Derfor anbefales gravide helt at undgå alkohol.
Når den gravide drikker, får barnet samme alkoholprocent i blodet som hun selv, fordi alkoholen overføres gennem moderkagen. Et alkoholforbrug på fire-fem genstande om ugen øger risikoen for spontan abort, ganespalte, for tidlig fødsel, væksthæmning, ADHD, dødfødsel og allergier.
Jeg vil anbefale dig at downloade Sundhedsstyrelsens vejledning om alkohol og graviditet og vise den til din søster. Forhåbentlig er det også noget, jordemoderen drøfter med hende.
Med venlig hilsen,
Nina Sepstrup, jordemoder
BØRNEPSYKOLOGEN
BRUG FOR SNAK
Jeg er på barsel med mit første barn, en dejlig dreng på fire måneder. Jeg nyder at være mor og hygger mig med min søn. Problemet opstår om aftenen. Min mand har et udadvendt job, og når han kommer hjem, har han tit behov for at sidde for sig selv og koble af bag avisen. Men jeg vil gerne snakke og fortælle om alt det, vores lille guldklump har gjort. Han savner vores søn og er god til at tage sig af ham, når han kommer hjem. Men jeg har brug for, at han også spørger til min dag.
Kærlig hilsen,
Rikke
Kære Rikke,
Du beskriver en følelse, mange kvinder kender, af at være afhængig af kontakt og opmærksomhed fra andre, for eksempel din mand. Selv om baby fylder dig med kærlighed, så mangler der noget, og det er naturligt at ønske det fra sin partner. Tit går partnerens behov dog i andre retninger. For når man har været på arbejde en hel dag, så trænger man til at tømme hovedet og koble af.
Jeg vil foreslå dig at mærke efter, hvad kvinden Rikke har brug for og savner. Hvad gør dig glad? Lav en brainstorm på papir, og skriv alle de ting ned, der falder dig ind. Måske er det at snakke med voksne, dyrke sport, pleje dig selv, læse en bog eller se veninder. Du vil sikkert opdage, at du kan gøre mange af tingene uden din mand og have baby med. Mange andre kvinder har det ligesom dig. I kan mødes i mødregrupper, til babybio eller babysvømning. Det kan dække en del af behovet for voksenkontakt.
Du og din mand kan også aftale et tidspunkt om aftenen, som er Rikke-tid. En halv eller hel time, hvor den lille er rolig, og hvor din mand har fået koblet af. Så vil han sikkert gerne høre om din dag. Han skal blot kende spillereglerne og have plads til sig selv, før han kan give til dig.
Varme hilsener,
Christina Tatarczuk,
barselscoach
HAR DU SPØRGSMÅL TIL EN AF VORES EKSPERTER?
Dorte Fischer, sundhedsplejerske sundhedsplejerske@voresborn.dk
Margrethe Brun Hansen, børnepsykolog bornepsykolog@voresborn.dk
Nina Sepstrup, jordemoder jordemoder@voresborn.dk
Nina Sepstrup, jordemoder jordemoder@voresborn.dk
Anette Buur Bangsgaard, parterapeut parterapeut@voresborn.dk