GODE RÅD FRA EKSPERTERNE

Hvad gør du, når energien til at gøre rent og luge bede helt mangler i barslen? er plukveer farlige? Og må to-årige spise i sengen? få eksperternes svar her.

BARSELSCOACHEN

ALT FLYDER

Siden jeg fødte min dejlige dreng for fire en halv måned siden, har jeg følt mig som en helt anden person. Jeg føler mig doven, irritabel og stresset. Jeg når slet ikke det samme som før, for jeg er så træt hele tiden, og alt flyder. Når min søn er vågen, er jeg optaget af at passe ham, og når han sover, vil jeg hellere hvile mig end gå i gang med hus og have! Alligevel har jeg dårlig samvittighed og stresser over alt det, jeg ikke når. Min mand forsøger at hjælpe, men det er slet ikke nok. Er det hormonerne, der får mig til at have det sådan? Og hvad kan jeg gøre for at finde ro?

Den anonyme

Kære anonyme,

Lad mig først sige til dig, at det er helt normalt og rigtig godt, at du får hvilet, når din dreng sover. På den måde sikrer du mælkeproduktionen, ærer dine hormoners beskeder og sørger for at have overskud til det lille væsen, der er afhængig af dig. Vær stolt af det!

Dernæst kunne det være en idé at udfordre dine krav til dig selv, så du bedre kan acceptere sagerne, som de er nu, tage imod din mands hjælp og nyde den tid, der ikke kommer igen. Der bliver jo masser af tid senere til både haven og huset.

Prøv at spørge din mand, om I sammen kan lave en lille familieplan. Skriv ned, hvad der skal gøres derhjemme. Sæt så tid på: Hvor ofte og hvor lang tid skal der bruges på oprydning, rengøring og så videre. Gå efter jeres minimumskrav, og glem alt om den perfekte rengøring. Se så, om I kan blive enige om en fordeling: Hvem gør hvad, hvordan og hvornår? Husk, at målet er at skabe nogle positive rammer, så I undgår stress, undgår at tænke burde og skulle hele tiden og undgår at få dårlig samvittighed. Hvis I prøver at følge en sådan plan, kan I få træning i at dele hjem og opgaver. Samtidig lærer I at acceptere det uperfekte, der er livets evige følgesvend. Se planen som noget, der kan give mere tid til at nyde alt det andet gode – som en god lur og babys udvikling.

Og husk så på, at barslen er så kort. Det er helt i orden, at du bruger al din energi på din baby. Det er et fuldtidsarbejde – og et skønt ét – at tage vare på en baby.

De bedste hilsener

Nina K. Brandt, barselscoach

JORDEMODEREN

UROLIG OVER PLUKVEER

Jeg er gravid i uge 23+5 og har indtil nu haft en dejlig let graviditet. Men for nylig fik jeg nogle kraftige krampende smerter i hele bækkenet og lidt i ryggen.

Min læge siger, at det var plukveer. Hvad kommer de af? Er det farligt, når de gør ondt? Og hvad skal jeg gøre, hvis de kommer igen? Ifølge min læge kan plukveer være tegn på, at jeg er ved at udvide mig, og det er jo alt for tidligt.

Den førstegangsgravide

Kære førstegangsgravide,

Livmoderen er en muskelsæk, der trækker sig sammen jævnligt. I takt med, at livmoderen vokser under graviditeten, vil mange gravide begynde at mærke disse sammentrækninger. Det kaldes plukveer. Plukveer gør ikke ondt, men kan godt stramme og føles lidt ubehagelige. Livmoderen bliver hård et øjeblik og slapper så af og bliver blød igen. Det er forskelligt fra kvinde til kvinde, hvornår man mærker plukveer, og hvor mange plukveer man har.

Plukveer kan komme, hvis du er fysisk aktiv, har forstoppelse, er stresset eller får orgasme – eller de kan komme helt uprovokeret. Du kan også få plukveer, hvis dit barn er meget aktivt. Endelig kan plukveer være tegn på blærebetændelse. Det kan lægen teste og behandle for.

Hvis du har mange plukveer, eller de er ubehagelige, kan det tit hjælpe, at du lægger dig ned og hviler lidt. Bliver plukveerne smertefulde eller regelmæssige, skal du reagere. Det er ofte et tegn på, at kroppen er overbelastet og har brug for ro. I sjældne tilfælde kan plukveer føre til, at du føder for tidligt. Er du i tvivl, kan du altid ringe til fødegangen. Indtil videre synes jeg, at du skal leve normalt, og gå til din læge, hvis smerterne vender tilbage.

Med venlig hilsen

Nina Sepstrup, jordemoder

Far skal på banen, hvis mor ikke skal brænde ud. Få lagt en plan. og fordel opgaverne, råder barselscoachen en træt mor.

Dorte Fischer, sundhedsplejerske sundhedsplejerske@voresborn.dk

Margrethe Brun Hansen, børnepsykolog bornepsykolog@voresborn.dk

Nina Sepstrup, jordemoder jordemoder@voresborn.dk

Nina K. Brandt, barselscoach barselscoach@voresborn.dk

Anette Buur Bangsgaard, parterapeut parterapeut@voresborn.dk