GODE RÅD FRA EKSPERTERNE

Hvor meget ansvar skal du tage over for andres børn? Hvornår er det tid til nummer to? Og hvorfor er det lige, man skal tisse hele tiden som nygravid?

BØRNEPSYKOLOGEN SKAL JEG BLANDE MIG?

Mit spørgsmål handler ikke om mit eget barn, men om en anden dreng i vuggestuen. En udenlandsk dreng uden kendskab til det danske sprog og på cirka halvandet år. Pædagogerne har ingen mulighed for at kommunikere med moren, når hun afleverer ham, på grund af manglende sprog. Jeg har set ham i to dage på legepladsen. Han græder utrøsteligt, er desperat, når mor går, og bliver så sat op på en gyngehest, overladt til sig selv. Her skiftevis græder og resignerer han. Det er, som om pædagogerne har aftalt at lade ham være. Hvad lærer det ham? At klare sig selv? At voksne ikke er til at stole på? At det er utrygt her i vuggestuen? I dag sad han alene i 20 minutter, før der kom en pædagogmedhjælper og tog ham. Han græder lidt mindre, når han er hos en voksen, men hans øjne udtrykker angst og utryghed. Jeg får mange tanker, og det gør mig ondt, at han bliver svigtet og overladt til sig selv. Bør jeg reagere, eller skal jeg lade være med at blande mig? Jeg bliver nok upopulær, men hvis du mener, det er vigtigt at handle, så er det ligegyldigt.

Susanne

Kære Susanne,

Vi voksne har altid en særlig forpligtelse over for børn. Vi voksne har alle et medansvar, hvis vi ser et barn lide overlast på en eller anden måde. Det gælder uanset, om de voksne, der krænker, er barnets forældre, pædagoger eller andre voksne. Hvis vi møder børn, som efter vores vurdering bliver dårligt behandlet, er vi altid forpligtede til at handle. Vores forpligtelse går på, at vi skal tage ansvar for det, vi ser, og undersøge, om det er en fejlvurdering fra vores side. Eller om barnet virkeligt lider overlast.

I dit tilfælde, kære Susanne, kan du sige til stuepædagogen eller lederen, at du undrer dig over den lille drengs sorg, og at du gerne vil spørge, hvilken pædagogik der ligger til grund for indslusningen af denne dreng. Hvem er drengens primære kontaktperson, er der lavet en handleplan for indslusningen, hvordan er moren inddraget i denne proces, og er der tilbudt tolk? Spørg ind, og forklar, hvad det er, du ser.

Hvis det er en fejlvurdering fra din side – o.k. så er det i orden. Men er det ikke en fejlvurdering, er der ingen handleplan, er der ingen primær kontaktperson, og føler du, at barnet lider overlast, så sig, at du vil gå videre med sagen. Handlingen kan være en underretning til kommunen eller i første omgang et møde med den pædagogiske konsulent. Det er godt, at du tager ansvar.

Med venlig hilsen

Margrethe Brun Hansen, børnepsykolog

TISSETRÆNGENDE GRAVID JORDEMODEREN

Jeg er lige blevet gravid med barn nummer tre, og selv om jeg har prøvet det før, kan jeg ikke huske, hvorfor man skal tisse hele tiden i starten af graviditeten? Jeg kan forstå det til sidst, når barnet presser på blæren, men lige nu er det bare irriterende.

Anonym

Kære anonym,

Det er helt almindeligt, at man føler meget hyppig tissetrang i starten af graviditeten. Hos nogle begynder det, allerede inden graviditetstesten er positiv, men hos de fleste gravide starter det først omkring sjette uge. Enkelte kvinder vil have det sådan under hele graviditeten. Det mest almindelige er dog, at det forsvinder efter de første måneder og først kommer igen i slutningen af graviditeten, når barnets hoved og den store livmoder trykker på blæren.

HYPPIG TISSETRANG TIDLIGT I GRAVIDITETEN HAR FLERE ÅRSAGER:

• Graviditetshormonerne bevirker, at blodtilstrømningen til området omkring livmoderen og blæren øges, og det kan irritere blæren.

• Livmoderen vokser og trykker i den første tredjedel af graviditeten på blæren. Derefter vokser livmoderen op af bækkenet, og trykket aftager igen.

• Nyrerne producerer mere urin under graviditeten.

Selv om det er en normal tilstand at skulle tisse hyppigt i starten af graviditeten, skal du være opmærksom på, at det også kan skyldes, at du har blærebetændelse. Som gravid er man nemlig mere udsat for at få blærebetændelse, og det er ikke altid, det svier og giver smerter. Hvis det begynder at svie, når du tisser, skal du altid få din urin undersøgt hos lægen, idet blærebetændelse skal behandles med antibiotika.

Hvis den øgede tissetrang generer dig om natten, kan du forsøge at drikke lidt mindre, et par timer inden du skal sove. Det er dog vigtigt, at du resten af døgnet sørger for at drikke rigeligt.

Med venlig hilsen

Nina Sepstrup, jordemoder

BARSELSCOACHEN FOR TIDLIGT MED EN TIL?

Jeg er 22 år og har en datter på et år. Min kæreste og jeg har snakket meget om at få en mere. Er det for tidlig, synes du? Vi arbejder begge.

C

Hej C,

Der er jo mange forskellige meninger om, hvornår det er rigtigt at få nummer to. Jeg tror, at det vigtigste er, at I overvejer, om I er parate til den ekstra tjans og de ekstra udfordringer med hensyn til at tilgodese to børns behov. Der er jo både fordele og ulemper ved at have to børn tæt på hinanden. Søg information på nettet om, hvordan andre har oplevet det at få to børn lige efter hinanden. Snak om disse fordele og ulemper – og om I har ressourcerne. Beslut jer ud fra, hvad der føles rigtigt for jer.

De bedste hilsener

Nina K. Brandt, barselscoach

Dorte Fischer, sundhedsplejerske sundhedsplejerske@voresborn.dk

Nina Sepstrup, jordemoder jordemoder@voresborn.dk

Margrethe Brun Hansen, børnepsykolog bornepsykolog@voresborn.dk

Nina K. Brandt, barselscoach barselscoach@voresborn.dk

Anette Buur Bangsgaard, parterapeut parterapeut@voresborn.dk