Gravid i uge 3

Uge 3: Kønnet er nu afgjort

Du er blevet gravid, er i uge 3 og kønnet er bestemt - nu begynder jagten på symptomerne!

Tillykke, nu er du ”rigtigt” gravid. Du er i uge 3 og du ser ikke anderledes ud, end du plejer, men inden i dig er der fuld gang i miraklerne. Måske kan du allerede på dette tidlige tidspunkt føle dig gravid, selv om det er før din udeblevne menstruation.

Én sædcelle blandt millioner har vundet kapløbet og har befrugtet det modne æg. Ægget og sædcellen er smeltet sammen til en klump af celler, som deler sig i rekordfart, og nu bruger ægget et par dage på at vandre ned gennem æggelederen og finde et passende sted i livmoderen, hvor det kan grave sig ned og ligge godt beskyttet. Kønnet blev bestemt i det øjeblik, ægget blev befrugtet. Var sædcellen bærer af et Y-kromosom, bliver det en dreng (XY), mens det bliver en pige (XX), hvis sædcellen bar et X-kromosom.

TERMINSBEREGNER: Find din termin her!

Både ægget og sædcellen består af 22 kromosomer plus det 23. kønskromosom, som ved befrugtningen smelter sammen til kromosompar. Mens æggets kønskromosom består af to x’er, består sædcellens af et x og et y, så det er altså sædcellen, der afgør, om du er gravid med en dreng (xy) eller en pige (xx). På sin rejse ned til livmoderen deler zygoten sig igen og igen. Cellerne begynder at specialisere sig, så hver celle har en funktion: Nogle celler bliver til det kommende foster. Andre celler er forstadier til moderkagen.

En bold af celler

Dit barn kaldes på dette tidspunkt i uge 3 et embryo, og det vil fosteret blive kaldt frem til 8. uge. Embryoet er beskyttet af en slimprop, som kroppen har dannet i livmodermunden samt et immunforsvarende protein, som forhindrer embryoet i at blive udstødt fra kroppen.

Faktaboks

Her er en liste over tidlige og almindelige symptomer i uge 3

Søvnbehovet øges

Brysterne føles ømme

Du bliver mere psykisk ustabil. Humøret skifter hyppigere

Kvalmen kommer måske snigende

Du mærker stik og kramper i bækkenet

Du føler dig oppustet i underlivet

Embryoet er gået fra at være en bold af celler til at være en plade bestående af tre lag, hvorfra alle barnets organer bliver udviklet. Det ydre lag kaldes ektoderm, og det er her, at hud, hår negle, øjets linse og emalje udvikles fra. Mesoderm, det miderste lag, udvikler blandt andet skelettet, muskler, hjertet, lymfesystemet, milten, kønsorganerne m.m. Det inderste lag kaldet endoderm udvikler lunger, lever, bugspytkirtel, urinblære, skjoldbruskirtel, tarmenes slimhinde med mere.

De fleste føler dog absolut ingen forandring. Med det går fremad som gravid uge for uge.

Tidlige symptomer på


graviditet – lille blødning?

Fra uge 3 er du altså officielt gravid. Problemet er, at du ikke ved det endnu, og derfor vil du være på jagt efter graviditetssymptomer. Selv om du måske ikke er testet positiv, så har du, hvis du er blevet gravid, fuldført 7,5 procent af graviditeten og har 259 dage tilbage til din termin.

Nogen oplever en lille blødning, og den kommer typisk en uge før den forventede menstruation. Den hyppigste grund til at du bløder omkring menstruationstidspunktet er, at mængden af graviditetshormonet HCG endnu ikke er så høj, at din krop kan holde blødningen tilbage.

Gravidhormonet HCG

Samtidig med at det befrugtede æg fæstner sig, begynder produktionen af et nyt hormon i kroppen – graviditetshormonet HCG. Faktisk er det din moderkage, som producerer HCG for at signalere, at du ikke længere skal menstruere.

Det er HCG–hormonet man måler, når man skal tjekke, om du er gravid, men foreløbig produceres der næppe nok HCG til, at du kan få et sikkert svar på en eventuel graviditetstest.

Faktaboks

Ugens tip til mor

Prøv at vente lidt med at købe en graviditetstest. De fleste test er dog sikre fra den dag, hvor menstruationen udebliver. De kan også give positivt svar fire-fem dag før, men chancen for, at du bliver skuffet, er stor. Uanset hvad så brug altid morgenurinen, når du tester.

Faktaboks

Ugens tip til far

Kan du allerede mærke, at din partner er blevet mere ustabil i humøret? Hun kan ikke rigtig skyde skylden på hormonerne endnu, og sandsynligvis er det alle tankerne og forventningerne, som er årsagen. Men det er bare at vænne sig til det, for snart begynder graviditetshormonerne at løbe løbsk. Hun græder af ingenting, bliver hurtigere sur og får mange underlige ønsker. Prøv at være lidt overbærende, og giv hende lidt ekstra service.

Se, hvad vi ellers skriver om: Baby, Gravid uge for uge, Gravid og Video