Jern

Gravide har særligt stort behov for jern, fordi de danner ekstra blod til foster og moderkage. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle gravide tager 40-50 milligram jerntilskud om dagen fra graviditetens 10. uge. Du kan spise jerntabletter, men for nogle maver er det hård kost, der kan give forstoppelse.

Spørg eventuelt efter ikke-stoppende jerntabletter eller prøv et kosttilskud. Jern optages bedst i naturlig form, altså gennem jernholdige fødevarer. Kød indeholder meget jern og i en form, der er let for kroppen at optage. Den absolutte topscorer blandt grønsagerne er abrikoser – både friske og tørrede, og ferskner, kakao, soyabønner, linser og bønner, gule ærter, spinat, jordbær, mandler, broccoli, rødbeder og rosiner er også gode kilder til jern.

Hvedeklid og hvedekim indeholder også forholdsvis meget jern, det vil sige, at brød bagt på fuldkornshvedemel også indeholder meget jern. Symptomerne på jernmangel er typisk træthed, bleghed, nervøsitet, uoplagthed og hovedpine.