Madpakker: eksperter
Hvordan får du taget dig sammen til at smøre madpakker hver dag?
Christina Tatarczuk, familiecoach og mor til syv. Christina har indtil nu smurt cirka 5.400 madpakker til ungerne.
1. Det skal være sjovt At gøre madpakkesmøring til en lille fest kræver fantasi og kreativitet. Nogle gange inviterer jeg veninder med til at smøre madpakkerne over Skype, og så hyggesnakker vi, indtil madkasserne står i køleskabet. Andre gange inviterer jeg børnene til at deltage og skruer op for Åh Abe imens.
2. Det skal være lækkert Madkasserne er fyldt med små pakker og overraskelser, de små fingre kan pakke ud. Rosiner, mandler, gulerodsstave, et stykke lakridsrod, en grov kiks, cherrytomater, små klemmer med lækkert pålæg, et æg eller lidt pastasalat i en separat boks.
3. Det skal gå stærkt Jeg synes, at skolerugbrød, små agurker og gulerødder, figenstænger og minipeber er geniale, når det skal være nemt. Jeg bruger rester fra aftensmaden og klapper et stykke rugbrød sammen med smør. Smid nogle ekstra kyllingelår i ovnen, eller lav frikadeller af lidt mere fars.
Hvad er en praktisk og pædagogisk madpakke?
Lilian Bjelke, pædagogisk udviklingschef og mor til to børn samt bonusmor til tre. Desuden22 års erfaring fra forskellige daginstitutioner. Alt i alt medvirkende til tusindvis af madpakker.
1. Sørg for en madkasse, der er nem at åbne og lukke for dit barn. Øv jer lidt derhjemme. Det er ærgerligt at skulle sidde og vente på voksenhjælp i børnehaven.
2. Tænk altid på, om madpakken skal spises inde eller ude. Inde kan du næsten give barnet hvad som helst med, men ude er små klapsammenmadder faktisk det bedste.
3. Det er en god ide at spørge til institutionens måltidskultur. Er det for eksempel muligt at varme middagsrester i en mikroovn? Lægger de voksne bestik frem til børnene, så de kan spise en salat eller lignende?
4. Lad dit barn være med til at bestemme indholdet i madpakken. Børnene henter ofte inspiration fra deres kammerater – og der er prestige i gode madpakker, så lad junior fortælle dig, hvad der er hot.
5. Lad være med at gå op i, om dit barn har spist al maden i madkassen. Hvis du foretager et madkassetjek, når du henter, kommer madpakken til at være noget, dit barn skal præstere i stedet for at nyde.
Hvad kan du bedst lide at få med i madpakken?
Olivia, 7 år, skolepige.
Tomater, agurk, rugbrødsmadder, figenstang. Tomater, fordi de er sunde, og jeg kan godt lide farven på dem, og så smager de rigtig godt.
Agurk, fordi det er en flot farve, de er meget sunde, og der er vand i, så man kan bare spise agurk i stedet for at drikke vand.
Inde i rugbrødsmadderne kan man putte leverpostej og alt sådan noget, og det smager rigtig godt.
Figenstænger, fordi de er søde.
Hvordan får du madpakken til at tage sig lækker ud?
Sabine Lemire, stylist og mor til fire. Sabine har indtil nu smurt 2.736 madpakker til sine børn og anrettet mange lækre madsager for blandt andet Vores Børn.
1. Gem en lille besked i madpakken. En lille ‘hav en dejlig dag’ eller en sød tegning, hvis dit barn ikke kan læse.
2. Det er ofte flottest og mest inspirerende med mange små ting i en madpakke. For eksempel cherrytomater eller et par skiver peberfrugt. Lidt af flere ting ser flot ud i farverne og giver én lyst til at gå i gang med maden. Skær frugt og grønt i små stykker, så de nemt kan spises.
3. Pak tilbehør til rugbrødsmad eller sandwich ved siden af, så agurken ikke bliver slatten oven på leverpostejen.
Hvad kan du lide at få med i madpakken?
Sally, 5 år, børnehavepige.
Jordbær, rugbrød med banan, agurk, gulerødder, knækbrød med spegepølse, pasta med soja, majs og æblebåde.
Det ville være dejligt, hvis jeg kunne få sovs og kartofler med, men det kan man desværre ikke.
Jeg får ikke lov til at få slik eller is med, for så bliver jeg slik-tyk.
Hvordan frembringer jeg en sund og nærende madpakke?
Cecilia Frederiksen, klinisk diætist. Cecilia har ingen børn, men til gengæld fokus på mad fra morgen til aften i Diætistkompagniet!
1. En nyttig huskeregel er, at madpakken skal bestå af fem ingrediensgrupper – en for hver finger: gnavegrønt, groft brød, pålæg, fisk og frugt.
2. Hvis dit barn lader blomkålsbuketter, bønner og minimajs ligge, så prøv at mose det grønne tilbehør og smøre det under pålægget på rugbrødet. Du kan lave mos af for eksempel kogt broccoli, blomkål, gulerod – ja, faktisk alle rodfrugter.
3. Seks børn ud af ti får for meget sukker. Lad være med at vænne dit barn til pålægschokolade og andet sødt til frokost. Giv lidt frugt med i stedet: Vindruer, kiwibåde, appelsinbåde og bær er gode i madpakken.
4. Brug en lille plastikbeholder, der kan være nede i madkassen, til et lille stykke fisk. På den måde kan du give dit barn lidt laks og tun med. Eller steg fiskedunser nok, så de også rækker til et par madpakker.
5. Spar lidt på de fede typer pålæg som spegepølse og rullepølse. Roastbeef, kalkun og kyllingepølser er sundere alternativer.
6. Hvis du laver smoothies til morgenmaden, kan du godt give dit barn resterne med i et lille drikkebæger. Det er en god snack.