Pigefnidder - sådan hjælper du din datter

Foto: Nimastock Piger lærer en masse om sig selv og hinanden ved at fnidre.

Pigefnidder - sådan hjælper du din datter

Smådrillerier og uhåndgribeligt fnidder børnehavetøserne imellem kan gøre din datter ked af det – og dig bekymret. Trøst dig med, at din pige lærer noget om sig selv og om venskaber.

Smådrillerier og uhåndgribeligt fnidder børnehavetøserne imellem kan gøre din datter ked af det – og dig bekymret. Trøst dig med, at din pige lærer noget om sig selv og om venskaber.

‘Mor, jeg vil ikke have den bluse på – de andre griner af den!’

‘Griner de af den? Hvem gør det?’

‘De andre. Jeg vil ikke have den på.’

‘Jamen, du plejer da at elske den bluse?

Hvem er det, der griner af den?’

‘Bare nogen. Jeg vil ikke have den på mere. Jeg hader den!’

Og så stopper den der. Hun får en anden trøje på, og den første bliver lagt inderst i skabet. Hun er tilfreds. Og du står tilbage med ret mange spørgsmål:

Hvem griner af min datter? Bliver hun drillet? Hvorfor – hun plejer da at være ret populær, gør hun ikke? Skal jeg tale med pædagogerne? Kan hun selv finde på at gøre sådan ved andre?

LÆS OGSÅ: Sådan lærer du dit barn at være en god ven

Bekymringerne kan være mange, når du finder ud af, at uskylden har lagt sig, og din datter tilbringer sin dag sammen med en gruppe piger, der kan finde på at pege fingre ad hinanden.

Det sker dog for langt de fleste piger – hvis ikke før, så siden.

Forskel på drenge og piger

Måske er det tøjet, der skal være på en bestemt måde, måske er det bare yt at have ost med i madpakken, måske er MGP den eneste musik, der er in – eller også er det bare sådan, at nogle eller en af pigerne finder på fra dag til dag, hvad der er o.k.Hvorfor? Fordi det er vigtigt! Selvfølgelig er det ligegyldigt, hvad man har på, eller hvad man lytter til, men det er vigtigt at være pige og en del af gruppen.Og piger er bare anderledes end drenge.LÆS OGSÅ: Lær at forstå din pige– Drenge kan firkantet sagt kun håndtere én ting ad gangen. De tager en konflikt, når den er der – de bliver sure, vrede eller kede af det – og er fysisk gode til at give udtryk for det, de vil give udtryk for, fastslår psykoterapeut Iben Sandahl.

Piger er mere sofistikerede

– Piger er mere sofistikerede, de kan jonglere med flere bolde, og de er mere indirekte både i deres måde at være på og i sproget.Piger når med andre ord at tænke over, hvad der sker, hvis de siger eller gør noget.Det kan virke udspekuleret og til tider ondsindet. Men det er det ikke nødvendigvis.– Pigerne spejler sig i og spiller bold op ad hinanden. Det er naturligt og nødvendigt, hvis de skal udforske og afprøve relationerne, forklarer Iben Sandahl.

Prøver at finde deres rolle

Pigerne bruger altså det, de oplever, når de siger eller hører ‘jeg gider ikke lege med dig i dag’ eller ‘hvor er dine sko flotte – jeg vil også ønske mig dem’.Deres hjerner suger løs, når de hører lignende dialoger mellem andre.De ser på pigerne i gruppen og efterligner det, de lyst til, for at opleve for eksempel at være ‘mor’ i gruppen eller den, der udelukker andre.LÆS OGSÅ: Drop rollerne og se barnetPå den måde finder de ud af, om det er en rolle, der passer dem.

Meget på spil

Det er ren indlæring – indtil det punkt, hvor fnidderen bliver til ondskabsfulde drillerier, mobning eller systematisk udelukkelse. Indtil da behøver vi derfor ikke være så bekymrede. Men derfor skal vi alligevel tage det alvorligt.– Der er meget på spil mellem piger. Har de først oplevet én gang at være uden for fællesskabet, kan albuerne blive spidse, siger Iben Sandahl.– Giv dig tid til at lytte. Hvis du kan mærke, at noget nager dit barn, så spørg til det. Husk, at der altid er to sider af en sag, så overvej at tage en snak med venindens forældre.LÆS OGSÅ: Sådan bliver du mere nærværendeMen husk, at fnidderen som regel er indlæring – spilleregler, der prøves af.

Du er din datters coach

Det er afgørende, at du selv spiller en så lille rolle som muligt i hønsegården. Selvfølelig skal du sende klare signaler om, hvordan du mener, man skal behandle andre mennesker, men lad være med at servere løsningerne for din datter.Det er hendes veninder, så lad hende finde ud af, hvordan hun har det med det, der sker, og med de andre piger.Det gør du bedst ved at spørge løs: Hvad skete der, hvad gjorde du, hvordan havde du det med det, hvordan tror du, hun havde det med det, blev hun ked af det, blev du ked af det, hvad kunne du ellers havde gjort?Lad hende så vidt muligt selv konkludere – måske skulle jeg gøre sådan en anden gang, måske skal jeg prøve at tale rigtig pænt til hende, måske skal vi invitere hende hjem.Når du ikke giver din datter svarene, men er objektiv i den måde, du stiller spørgsmålene på, vil du automatisk holde dig selv og dine egne eventuelle fnidderhistorier fra barndommen ude af din datters situation.

Vær opmærksom

Hvis din datter får ondt i maven over det, der foregår, og ikke vil i børnehave eller skole, skal du selvfølgelig forsøge at komme til bunds i det.

Tag en snak med pædagogerne, og bed dem holde øje og hjælpe på vej – både hvis din pige er offer for udelukkelse, og hvis hun er én af dem, der bruger fnidderen mod andre. En åben snak med de andre forældre kan også afklare, hvad der sker.

Det vigtigste er, at du ikke trækker din datter ud af fællesskabet ved for eksempel at sige, at hun skal lade være med at lege med nogle bestemte.

LÆS OGSÅ: Øv, bøv, du å ikke være med

Lav i stedet legeaftaler med pigerne – også dem, der ikke opfører sig hensigtsmæssigt. Når man er sammen, lærer man hinanden at kende, man udreder misforståelser, og pigerne får ro og nærvær til at blive gode venner eller opbygge en relation.

Faktaboks

Alle piger er potentielle høns. Selv om din datter er blevet smådrillet én dag, kan det sagtens være hende, der gør noget lignende den næste. Får et barn en mere fasttømret rolle som den, der bestemmer, er det ikke nødvendigvis den mentalt stærkeste – den stærkeste vover derimod at stå uden for fnidderet. Pigen, der sætter gang i fnidderet, er ofte en, der forsøger at kompensere for noget – for stramme tøjler derhjemme, for slappe tøjler, for dominerende forældre eller noget helt andet.

Faktaboks

5 gode huskeråd til dig

VÆR TYDELIG

Når I taler om noget uheldigt, dit barn har oplevet, gjort eller sagt, så fortæl hende på en venlig måde, at sådan gør vi ikke i vores familie. Det kan være, hun har sagt noget grimt til en veninde eller i frustration har slået en af de andre piger.

INVITÉR VENINDERNE HJEM

Hvad enten det er gode veninder eller bare dem, hun nu en gang deler stue eller klasse med, er det vigtigt, at din datter får besøg af tøserne hjemme hos sig selv. Sørg for, at hun også får legeaftaler med de piger, hun ikke selv giver udtryk for, at hun gerne vil lege med.

LYT OG LED

Giv dig tid til at lytte til din datter, og coach hende frem til, hvordan hun kan reagere på det, hun oplever. Sådan viser du, at hun har mange muligheder, og at der ikke er én eneste løsning. Grinede en af pigerne af hendes trøje, så spørg, hvordan hun havde det med det? Hvad hun gjorde? Spørg hende også, hvad hun kunne have gjort i stedet. Det får hende til at reflektere og mærke efter på sig selv. Stol på, at hun nok skal finde ud af at navigere næste gang – eller næste gang igen.

VÆR EN GOD ROLLEMODEL

Tal ordentligt om andre. Det lyder oplagt, men der ryger af og til finker af panden, som børnene hører – og lærer af. Din datter vil gøre som dig, så hvis du er god til at sige, hvad du føler – når du bliver vred, glad eller ked af det – så bliver hun det også.

GLEM DIG SELV

Du kan sikkert huske fnidder fra din egen barndom – og noget af det gør måske ondt endnu. Hold det ude, når du taler med din datter. Hun er ikke dig, hun er sig selv, og det hjælper hende ikke at få dine erfaringer presset ned over sin situation.

Se, hvad vi ellers skriver om: Udvikling, Venner og Børnepsykologi