Kan jeg føde naturligt?

Spørgsmål:

Da jeg venter mit tredje barn til juli og har fået de to første ved kejsersnit på grund af underkropsstilling, vil jeg gerne spørge, om jeg vil have mulighed for at føde naturligt denne gang, eller om det på grund af de to første kejsersnit vil være oplagt, at der også foretages kejsersnit denne gang.

Hilsen Marianne

Læs jordemoderens svar på næste side

Svar:Kære Marianne

Engang sagde man “én gang kejsersnit – altid kejsersnit”. Det siger man ikke mere, men der kan være god grund til at overveje, om vaginal fødsel efter tidligere kejsersnit er det rigtige.

Det skyldes primært, at der er en let øget risiko for, at livmoderen brister i det gamle ar under fødslen. Denne risiko er størst, hvis man føder ganske hurtigt efter kejsersnittet, for eksempel inden for et år. Jo længere tid der går mellem børnene, jo lavere er risikoen.

På nogle fødesteder anbefaler man at lave kejsersnit igen, hvis man har fået kejsersnit to eller flere gange. Men årsagen til kejsersnittet skal også tages med i vurderingen. Dine børn har blot ligget med numsen nedad, og du har ikke haft nogen deciderede graviditets- eller fødselskomplikationer tidligere. Det kan derfor godt være, at en læge vil finde det forsvarligt, at du prøver at føde vaginalt.

Først og fremmest kræver det, at dit næste barn ligger med hovedet nedad. Der skal i det hele taget ikke være tegn på komplikationer af nogen art. Under fødslen vil jordemoderen overvåge barnets hjertelyd konstant, og der skal være god fremgang i fødslen uden tegn på uregelmæssigheder.

Nu ved vi jo ikke, hvorfor dine to børn valgte at lægge sig med numsen først. Måske var det fordi, dit bækken har en facon, der passer godt til en babynumse. I så fald er der stor sandsynlighed for, at det tredje barn lægger sig lige sådan.

Man kan ikke svare generelt på, om man kan føde vaginalt efter to kejsersnit. Der er flere faktorer, der spiller ind, og derfor må man vurdere hvert enkelt tilfælde. Du skal tale med en obstetrisk læge og sammen med hende tage stilling til, hvordan fødslen skal foregå.

Hvis du skal føde på et andet hospital end tidligere, vil lægen have gavn af, at du skaffer journalerne fra dine kejsersnit. Du kan eventuelt kontakte en anden fødeafdeling end den, du er henvist til, hvis du har brug for en ”second opinion”.

Gitte Dencker

Faktaboks

Om eksperten

Gitte Dencker er uddannet jordemoder med en overbygningsuddannelse i journalistik på DJH. Arbejder nu som uddannelsesansvarlig jordemoder på Frederiksberg Hospital, men har også fødegangsvagter. Har skrevet bøgerne ”Fødselshjælperen,” ”Gravid uge for uge” og ”Fødslen trin for trin.”

Det er ikke længere muligt at stille spørgsmål til Gitte Dencker.

Ret i stedet spørgsmål til: Nina Sepstrup, jordemoder@voresborn.dk