Sponsoreret indhold

Stor guide: Fra mælk til skemad

Det kan virke som et uoverskueligt projekt at gå fra mælk til mos. For der er mange ting, der lige skal indregnes: Smag, næringsindhold og konsistens – for ikke at tale om det mess, som mos medfører. Vi klæder dig godt på her.

Tiden flyver – især med små børn i familien. Pludselig er din lille baby klar til at gå fra mælk til skemad, og det hele starter som regel med mos og grød, hvor vi ivrigt eksperimenterer med alt muligt forskelligt frugt og grønt. Vi forstår godt, hvis du føler dig en smule forvirret – især, hvis det er første gang, at du bevæger dig ind i projekt skemad. Derfor giver vi sammen med Økologisk Landsforening en håndsrækning: Gode smagsoplevelser ruster nemlig dit barn til at sætte pris på mad og glæden ved at spise den.

6 råd: Fra mælk til mos

1. Gå efter de gode råvarer

Når du skal have gang i grøntsagsblenderen er det en god idé at være bevidst om dit valg af råvarer. Når du vælger økologiske frugter og grøntsager, sparer du nemlig din baby for rester af pesticider. Gå derfor efter økologi, når du handler ind til barnets mad – og resten af familiens.

2. Introducer barnet for forskellige råvarer

Babyer og småbørn vokser flere cm over natten – sådan føles det i hvert fald. Derfor er mad med god næring essentielt. Afprøv gerne en masse forskellige råvarer, for det er både godt for deres udvikling og for deres generelle nysgerrighed på mad. Husk dog at følge anbefalingerne for dit barns alder. Overstig ikke dit eget overskud – keep it simple. Og frys ned til i morgen, når du alligevel er i gang i køkkenet. Sagt med andre ord: Du behøver ikke diske op med et michelin-måltid flere gange dagligt!

Økologisk majs-hirsegrød

3. Kog de hårde grøntsager godt igennem

Grøntsagerne skal koges godt igennem. Tilbyd i starten pureret mad tilsat fedtstof og modermælk/modermælkserstatning, og giv grovere mad efterhånden som dit barn viser tegn til at ville gumle og tygge. Til en start serveres de kogte grøntsager med fordel i en mos eller grød, og efterhånden kan en gennemkogt kartoffelbåd være skønt for barnet at gnave i og sutte på. 

Færre pesticidrester

Ved at vælge økologi hver gang, du køber æbler, salat, tomater, hvedemel og kartofler, kan du reducere familiens indtag af pesticider med knap 50 %. Det viser en beregning fra DTU Fødevareinstituttet, som sammenholder mængden af pesticidrester i forskellige fødevarer og danskernes gennemsnitlige indtag af de pågældende varer.

Kilde: Økologisk Landsforening

Økologisk orangerød mos

4. Sørg for, at humøret er højt

I den spæde opstart er det de små succeser, der tæller, så præsenter barnet for skemaden, når humøret er højt. Så er der større chance for, at han eller hun er med på ideen om at prøve noget nyt.
Børn kender heller ikke til tid eller til vores madtraditioner, hvorfor det kan være en god idé at servere grøntsagsmos med fisk eller kød i de tidlige dagtimer, hvor der er masser af energi, mens grød og frugtmos kan fungere godt om aftenen, hvor dit barn er mere træt.

5. Server noget af det, I selv spiser

Overgangen fra mælk til mos er tidskrævende nok i sig selv, så du kan med fordel indtænke barnets mad i resten af familiens madplan. På den måde bliver den mindste pode også vant til den madkultur, I har i hjemmet.  Husk dog at følge anbefalingerne, da der er nogle råvarer, som dit barn skal begrænse eller undgå indtaget af, indtil det bliver større.

Økologiske kødboller i mild sauce

6. Sæt god tid af

Både du og barnet får den bedste oplevelse, hvis der er sat god tid af til måltidet – og fortvivl ej, selvom det måske kun ender med et par skefulde, er det alene en stor succes.  Al begyndelse er fin, og barnet har brug for at blive fortrolig med smagen, maden og skeen. Alle børn skal nok lære at spise. For nogle børn vil det være nemt at få gang i skemaden, og for andre vil det tage lidt længere tid.

Derfor er økologi en god idé – hver gang

1. Når du vælger økologi, sparer du dit barn og din familie for rester af pesticider i maden.

2. Økologi sikrer, at fødevaren ikke indeholder kunstige farvestoffer, aromaer og sødemidler. Det betyder, at du siger farvel til 354 E-numre.

3. Når du vælger økologi, er du med til at sikre en renere og rigere natur.

4. Når du vælger økologi er du med til at sikre bedre dyrevelfærd. De økologiske dyr kommer ud under åben himmel og har god plads – ude som inde.

5. Økologisk landbrug udsætter ikke grundvandet for syntetiske pesticider. Så når du går efter økologiske fødevarer, er du med til at beskytte vores drikkevand.

Økologisk korngrød med frugtmos

Bliv klædt godt på til dit barns første skemad med viden og opskrifter på økobarn.dk

Følg iloveøko på Instagram og Facebook