Tandbørstetvang?
Børn skal ikke være særlig gamle, før det kan føles som et overgreb at børste deres tænder, når de ikke vil. Hvad stiller man op? Vi satte en mor og journalist til at undersøge sagen.
Måske er tandbørsteritualet heller ikke det allerhyggeligste hjemme hos dig, og måske kæmper du også en kamp som mig, der efterhånden bruger flere og flere kræfter på at skubbe den blå tandbørste ind i min tudende søns mund, mens han – i øvrigt ganske imponerende – bliver bedre og bedre til at græde hjerteskærende med lukket mund.
Det begyndte ellers så godt. Med krum hals forsøgte jeg at lege mig frem til rene tænder. Tandbørsten var en sjov filur, der ville danse i munden, efter at den havde været på tur: først i min mund, så i fars mund og så i Kaspers.
Men ak, det eneste, der i sidste ende virker, er, at jeg holder begge Kaspers arme fast, så han ikke kan bevæge sig ret meget. Efter noget tid reagerer han ved at græde på en måde, så han ikke længere kan holde munden lukket, og først der kan vi komme til at børste.
Ikke en særlig pædagogisk metode og heller ikke særlig hyggelig for hverken os forældre eller vores søn. Men hvad stiller man op? Kaspers otte fine, hvide fortænder og tre flotte kindtænder skulle gerne blive ved med at være funklende og fine, men samtidig sidder jeg ofte tilbage med en følelse af at være en dårlig mor, der frygter, at min søvn får traumer over kampen.
“Børn får ikke traumer af en så kortvarig oplevelse som tandbørstning, og de fleste vænner sig til det efter noget tid. Man skal huske på, at især små børn bestemmer meget lidt selv. Men at lukke munden, det kan de bestemme. Derfor bliver det tit en kamp at få børstet tænderne,” forklarer børnepsykolog Margrethe Brun Hansen.
Tandbørsten er skurken
Et er kampen, noget andet er følelsen af at begå overgreb. Hvor overgrebsagtig må man have lov til at være i de rene tænders navn?
Margrethe Brun Hansen minder os forældre om, at vi selvfølgelig skal være så nænsomme som muligt, men at vi også skal huske at tænke på de skader, der kommer, hvis tænderne ikke bliver børstet ordentligt.
“Du skal forsøge at gøre det så hyggeligt for barnet som muligt, men også være konsekvent. Når barnet græder, og du får dårlig samvittighed, så husk på, at det er mere synd for barnet, hvis det skal i narkose hos tandlægen for at få lavet hullerne i tænderne,” siger hun.
Hun anbefaler, at du sidder på en lille skammel og har barnet stående imellem benene med bagghovedet op mod din mave. På den måde kan du nemt komme til, og så kan det hjælpe, at barnet står i samme retning som dig selv.
Hun mener samtidig, at det er vigtigt, at barnet ved, at du er på barnets side, og at det er tandbørsten, der er den dumme.
“Det er vigtigt at anerkende, at de små bliver kede af det, når de får børstet tænder, og man kan roligt sige ‘Dumme tandbørste, nu er vi snart færdige, og jeg ved godt, du er ked af det, men vi er nødt til det,’ siger hun.
Lad barnet vælge tandbørsten
Margrethe Bruun Hansen giver det råd, at du skal tage barnet med ud og købe en tandbørste. På den måde kan det selv få lov til at vælge en, som de synes er sjov eller sød, og barnet får et tilhørsforhold til tandbørsten, hvilket kan lette på tandbørstningen.
“Engang kunne man købe det skib, som Rasmus Klump bor i, og det var helt genialt. Masterne var tandbørster, og skorstenen var et lille drikkekrus. På den måde blev det en leg for barnet at få børstet tænder,” fortæller Margrethe Bruun Hansen.
Hjemme hos os har Kasper fået en fin tandbørste med selveste Shrek. Den er skriggrøn og er indtil videre lidt sjovere end apotekets blå. Min lille søns mund åbner sig en smule mere. Det er et skridt i den rigtige retning, og jeg har det en anelse bedre med situationen. Rasmus Klump-skib efterlyses dog fortsat.
3 hurtige til tandlægen:Hvornår skal jeg starte med at børste tænderne?
Når de første tænder er et par millimeter fremme, skal du forsigtigt begynde at børste med en blød børste. i starten behøver du ikke at bruge tandpasta, men når der kommer mere end to tænder, kræver det, at du bruger tandpasta.
Hvilken tandbørste skal man bruge?
De bløde børster er bedst. Der findes nogle, der hedder super soft, som er gode. Men fra tumlingealderen anbefaler jeg klart en elektrisk tandbørste, der kan komme bedre rundt i hjørnerne, og som børnene ofte synes er sjovere. Børster du med en almindelig børste, skal du børste i cirka to minutter. Hvis du bruger en elektrisk tandbørste, er det nok med et par sekunder på hver tand.
Hvordan skal man gøre?
Det bedste er, at barnet ligger med hovedet på dit skød. Brug den ene finger til at holde læben væk, og børst så hver tand grundigt. Det er vigtigt, at tandbørstningen starter som en leg, og at det bliver hyggeligt at børste tænder.
Lad være med at skræmme børnene med, at de får huller i tænderne og skal til tandlægen, hvis de ikke børster tænderne. Du skal som forælder være konsekvent, men ikke hysterisk.
Kilde: Matt Ekbatani, tandlæge
Vidste du at…
… når din baby får de første små tænder, kan du starte med at gnubbe dem forsigtigt med en vatpind. Når den lille får flere end to tænder, kan du forsigtigt begynde at bruge en meget blød tandbørste med meget lidt tandpasta på.