Gravid uge 1 og 2

Uge 1 og 2: Du er ikke gravid endnu

I uge 1 er barnet endnu ikke undfanget, men din krop gør sig allerede klar. I uge 2 omkring ægløsning er du klar til befrugtning.

1. graviditetsuge begynder ved din menstruationscyklus’ første dag. Et æg bliver udstødt ved menstruation, og et nyt æg skal til at modnes og blive klar til næste cyklus. Du er ikke gravid endnu, men det er din menstruations første dag, som lægerne bruger, når de fastsætter, hvornår du er blevet gravid, og hvornår du skal føde. Når man siger, at en graviditet varer 40 uger, så medregner man altså de to uger, der ligger før din ægløsning og selve befrugtningen.

LÆS OGSÅ: Så meget sex kræver det at blive gravid

I uge to er der et æg i æggestokken, der er ved at modnes. Sidst i uge to eller i starten af uge tre er ægget modent, det løsnes og ledes ud i æggelederen. Du har ægløsning og altså endnu engang muligheden for at blive gravid.

Hvis du har regelmæssige menstruationer, vil du i løbet af uge to højst sandsynligt have ægløsning 14 dage før forventet menstruation. 

Ægløsning

Ikke alle kender symptomer på ægløsning, men nogen får eksempelvis smerter i nederste del af maven eller i underlivet, slim fra skeden, ømme bryster og måske øget sexlyst. Kropstemperaturen vil også stige med 0,5 grad omkring ægløsningen, men det er vanskeligt at måle uden systematiske målinger.Når ægget slippes, fanges det af æggelederen. Æggelederen sørger for sammentrækninger, således at ægget føres videre ned i livmoderen. Vejen gennem æggelederen tager alt fra et par timer til fire dage. Slimhinderne i livmoderen er nu på det tykkeste og klar til at tage imod et eventuelt befrugtet æg.

TERMINSBEREGNER: Find din termin her! 

Mange kvinder mærker ægløsningen som en let smerte. Tager du din temperatur, vil den som regel være et par grader højere umiddelbart før ægløsningen end ellers. Hvis du ikke allerede gør det, så bør du, udover de daglige vitaminer og mineraler, begynde at tage folinsyre allerede nu. Folinsyre mindsker risikoen for, at fosteret får rygmarvsbrok, og Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle kvinder, der overvejer at blive gravide eller er det, tager 400 mikrogram folinsyre dagligt fra cirka en måned før undfangelsen og til og med 12. graviditetsuge.

LÆS OGSÅ: Sådan taler du om sex med dit barnDu kan enten vælge at tage folinsyretilskud ved siden af de multivitaminpiller, som du kan få i de fleste supermarkeder. Eller du kan købe specielle graviditets-vitaminpiller, som indeholder det folinsyre, du har brug for. Du vil se fremskridt nu hvor du er gravid uge for uge. Har du før født et barn med rygmarvsbrok, skal du have en ekstra dosis folinsyre; fem mikrogram i stedet for 0,4 mikrogram (400 mikrogram). I den store dosis kan folinsyre ikke fås i håndkøb, så kontakt din læge for en recept.Du ved om du har ægløsning ved at tage en ægløsningstest på apoteket, de kan dog være ganske dyre i længden.

Sådan bliver du gravid

Hvad skal du gøre for at blive befrugtet? Det ved du nok allerede… Regelmæssig sex vil gøre de fleste gravide før eller siden, men husk, at timing er vigtig. En sædcelle kan faktisk leve op til 72 timer i kroppen, hvorimod en ægcelle kun lever i 24 timer. Det kan derfor være smart at have samleje allerede nogle dage før forventet ægløsning.Af de omtrent 300 millioner sædceller som svømmer op i livmoderhalsen og gennem livmoderen, er det kun 1000, der når frem til ægget. Og som oftest er det kun én eneste sædcelle, som slipper ind og befrugter ægget. Hvis flere æg modnes, og bliver befrugtet i samme cyklus, er der risiko for at få tvillinger, trillinger eller firlinger.Allerede ved undfangelsen bestemmes barnets køn, hårfarve, øjenfarve og potentielle højde. Når ægget bliver befrugtet, blander 23 kromosomer fra mor sig med 23 kromosomer fra far.Det er sædcellerne, som bestemmer, om du får enten en dreng eller en pige. Halvdelen af dem indeholder det kvindelige kønskromosom X, mens den anden halvdel indeholder det mandelige kønskromosom Y. Er det en sædcelle med kønskromosomet X, som smelter sammen med ægget, bliver resultatet XX og et pigebarn. Er det en sædcelle, som indeholder Y-kromosomet, som befrugter ægget, bliver resultatet XY, og du vil få en lille dreng.

Kost og motion

Vidste du, at du kan være med til at styrke udviklingen af barnets hjerne? Spis folinsyre og tilskud af omega 3 eller tran. Køb pillerne på apoteket og tag dem de første tre måneder af graviditeten.

Det anbefales, at du begynder allerede mindst én måned før, du bliver gravid. Den vigtigste grund til at tage folinsyre er, at vitaminet er med til at forhindre rygmarvsbrok hos barnet, men forskning viser også, at vitaminet styrker hjernens udvikling.

Ved at spise fisk får fosteret omega 3, der er vigtig for hjernens udvikling. Udover at tage tran eller tilskud af omega 3, bør du altså sørge for at spise fed fisk, som for eksempel laks, ørred eller makrel.

Alle med en ukompliceret graviditet bør holde sig fysisk aktive. Har du ikke været fysisk aktiv tidligere, bør du komme i gang med træning af moderat intensitet. Glem ikke at styrke bækkenbunden, for eksempel når du træner. Dette er specielt vigtigt, både under graviditeten og efter fødslen.

Faktaboks

Ugens tip til mor

Du kan lige så godt kvitte tobak, alkohol, snus og andre rusmidler allerede nu. Som bekendt anbefales det ikke at røre alkohol under graviditeten. Husk på, at der findes mange alkoholfrie alternativer. Tag også en snak med lægen, hvis du tager medicin.

Nogle mener, at orgasme kan hjælpe til at føre spermen højere op i skeden, men det er ikke videnskabeligt bevist. Det er heller ikke bevist, at visse samlejestillinger er bedre end andre, eller at du skal ligge med benene højt.

Hyg dig, og stress ikke med at blive gravid. Stress har faktisk en negativ indvirkning på frugtbarheden.

Faktaboks

Ugens tip til far

Det er ikke bare mor, der skal tænke sin livsstil igennem. Rusmidler og kemikalier kan også skade sædkvaliteten. Kommende fædre bør kvitte smøgerne og undgå skadelige kemikalier i mindst tre måneder før undfangelse. Begræns for en sikkerhedsskyld også indtaget af alkohol og koffein.

Spar ikke på krudtet. Det er en myte, at du skal samle sædceller sammen, for at gøre din kære gravid. Hyppig sex omkring ægløsningsdatoen fungerer, men sørg for, at I hygger jer, og at sex ikke bliver en pligt. Dine undertøjsvaner bør du dog tænke over. Det er nemlig et faktum, at sædcellerne mistrives i varme omgivelser. Brug derfor boxershorts og ikke stramme underbukser. De stramme varianter kan presse testiklerne ind mod kroppen og øge varmen. 

Se, hvad vi ellers skriver om: Gravid uge for uge, Gravid og Video