Soveværelse
SPONSORERET indhold

7 nemme tips: Sådan skaber du et hyggeligt soveværelse

Et soveværelse skal give ro til sjælen og være hammerhyggeligt. Men hvordan? Få vores syv bedste tip til at indrette et skønt soveværelse her.

Af: Christina B. Kjeldsen Foto: PR
01. nov. 2022 | Bolig | Hendes Verden

1. Vælg det rette rum

Har du udnævnt husets mindste, mørkeste rum til dit soveværelse? Eller har du givet dig selv det største, lyseste lokale? Der er ingen opskrift på, hvordan det perfekte soveværelse ser ud. Nogle elsker at blive vækket af solens stråler, mens andre foretrækker at gå til ro med solnedgangens røde toner.

Nogle har brug for et luftigt soveværelse med mange kvadratmeter, og andre nyder en lille, tryg hule. Pointen er, at du bør tage et bevidst valg. Soveværelset er vores ultimative personlige space; her lader vi paraderne falde og giver os hen til søvn og sex. Det skal føles trygt og godt.

LÆS OGSÅ: Bedre Nætter vil gøre sovesofaen til hjertet i dit hjem

2. Skab lys og luft

Dit soveværelse skal imødekomme visse praktiske forhold, der er afgørende for din sundhed. Lige så vel som du bør kunne mørklægge, skal der også kunne trænge dagslys ind i dit soveværelse. Det er vigtigt for sundheden, at vi mærker dagslyset, når vi vågner – det sender signal til kroppen om, at det er tid til at komme op og i gang. Vinduer i facade eller loft sikrer også, at du kan lufte ud. Ti minutters gennemtræk før sengetid og om morgenen holder dit soveværelse friskt, og det anbefales desuden, at man sover med åben dør og dermed bedre ventilation, især hvis rummet er lille.

3. Hvor skal sengen stå?

Elsker du at ligge og kigge ud på himlen eller haven fra sengen? Tænk udsigten ind, når du placerer din seng. Har du en støjen­ de nabo, skal sengen selvfølgelig ikke stå op ad netop den væg.

Unlad også at stille sengen direkte mod en ydervæg, der kan blive kold om vinteren; det giver risiko for, at der kommer fugt mellem den kolde væg og din varme seng, hvilket giver grobund for svamp. Sørg om muligt for at placere sengen, så der er luft hele vejen rundt om din madras – så bliver den optimalt ventileret, og du undgår, at der samler sig for meget støv og snavs omkring den.

4. Plads til at være DIG

Dit soveværelse, uanset om du har det for dig selv eller deler med nogen, bør afspejle dig og imødekomme dine rutiner. En fin vasketøjskurv til de beskidte strømper er smart, hvis de er det sidste, du tager af, før du går i seng. Eller hvad med en knagerække til det tøj, der godt kan tåle at blive brugt igen i morgen?

Vi har alle vores små ritualer, når vi står op og går til ro, og dem skal der være plads til. Det kan være alt fra en læselampe og en sengehylde til dine bøger til en lille skål til øreringene eller et stykke kunst på væggen, der hensætter dig i den ro, du bør føle i sit soveværelse.

LÆS OGSÅ: Sådan overlever dine planter i ferien

5. Undgå stressfaktorer

Hvad er det sidste, dine øjne møder, inden du lukker dem? En gammel motionscykel, der giver dårlig samvittighed? Et rodet skrivebord med ubetalte regninger? Det er giver ikke ligefrem ro i maven og hovedet. Mange af os har ikke uanede kvadratmeter til rådighed og må bruge soveværelset til andet end søvn. Men gør det med omtanke ved at tænke i løsninger, der bevarer din soveplads som et roligt sted. Skærm for eksempel arbejdspladsen af med et smukt gardin, og sørg for opbevaringplads nok til, at rummet forbliver ryddeligt og rart.

6. Gør (ordentligt) rent

Det er måske kedeligt, til gengæld er det vigtigt. Jo flere ting du indretter dig med i soveværelset, des vanskeligere er det at gøre rent. Gulvtæpper, nips og mange overflader samler støv og gør det tidskrævende at komme til bunds. Har du derimod trægulv, lukket opbevaring og væghængte sengeborde, kan du nemt komme til med støvsuger og klud.

Opbevarer du ting under sengen, så gør det i lukkede bokse, som kan trilles ud, så du kan ventilere og støvsuge. Har du møbler op ad kolde vægge, så husk at tjekke bag dem indimellem for skimmelsvamp. Husk også at støve af oven på garderobeskabet.

7. Farvernes magt

Soveværelset er det perfekte sted at lege med farver, for du har brug for tekstiler til rummets dominerende møbel: din seng. Du kan få sengetøj i alverdens kulører og mønstre, men hvad passer til dig? Soveværelset er særligt i sin egenskab af at være forbeholdt søvn, og du behøver ikke signalere en masse til besøgende.

LÆS OGSÅ: 9 smukke sengelamper til dit soveværelse

Vælg farver, der giver dig ro. Det er der ingen opskrift på, for farver har forskellig effekt på os. Nogle finder blå smuk og fredfyldt, andre falder til ro i en hvid, asketisk æske. Nogle får hjertebanken af rød, mens den minder andre om en glødende solnedgang. Er du i tvivl, så sigt efter naturnuancer som brun, beige og blå, men mærk efter, hvad der taler til dig. Bruger du farverne på sengetøjet frem for væggene, kan du nemt variere.

Anbefalet til dig