Aftensmad - opskrifter til hverdag

Det ender hurtigt med at blive de samme retter, vi laver uge efter uge. De højtelskede klassikere er der i udgangspunktet heller intet i vejen med. Men når nu der er så mange lækre opskrifter at vælge imellem, er det næsten en skam, at det skal være det samme, der kommer på spisebordet hver aften.

Det kræver lidt planlægning og ikke mindst inspiration – og det sidste kan du finde her på ALT.dk, hvor vi har samlet alle de lækreste opskrifter på aftensmadsretter perfekte til ugens fem hverdage. Se her, hvordan du laver alt fra sund chili con carne til broccolisuppe med spinat og kokos.

Læs mere

Ulvetimen kan være et temmelig hektisk tidspunkt på dagen, og når klokken siger sen eftermiddag, er der ofte mange ting, der skal nås. Én af dem er aftensmaden. Det er noget, der – for de flestes vedkommende – skal laves hver dag, men hvis man er løbet tør for inspiration, mangler tid og ikke mindst motivation, er det ikke just en nem opgave at servere en lækker og spændende aftensmad hver dag. Stressende eller ej, så er og bliver aftensmaden et måltid, hvor hele husstanden som regel samles, og hvor der er mulighed for at få kvalitetstid sammen.

Varieret aftensmad er god aftensmad

Vi vil så gerne spise sammen, men det kan være sin sag at skulle lave mad til mange forskellige smagsløg. Det gør ikke sagen meget lettere, hvis der er nogen i flokken, der er vegetar, veganer eller måske på slankekur. For slet ikke at nævne kræsenhed. Variation er et af nøgleordene, når det gælder om at komme igennem alle ugens dage med god og lækker aftensmad, der ikke stresser mere, end det begejstrer. Der er selvfølgelig visse råvarer, vi har en forkærlighed for, men opskrifterne er så mange, at det ingenlunde behøver være det samme uge efter uge.

Alle elsker kylling

Kylling er og bliver en populær spise. Det er derfor slet ikke så underligt, hvis det netop er fjerkræ, der ofte kommer på bordet hos dig. Det er noget, langt de fleste kan li’, og så er udvalget af lækre kyllingeopskrifter stort. Se bare de seks forskellige retter med kylling, vi har samlet herunder:

  1. Middelhavskylling med appelsin og rosmarin
  2. Sund tortillawrap med kylling
  3. Kylling med knas og smag
  4. Wokkylling med ris og grønt
  5. Kyllingespyd og spicy mangosalat
  6. Stir fry-kylling med rejer

Det gode ved netop kylling er, at den kan varieres lige, som det passer dig, dine smagsløg og ikke mindst din families. Du kan se samtlige af vores kyllingeopskrifter, hvor vi både har nye og gamle klassikere, her.

Alle danskeres yndlingsretter

Hvad har boller i karry, spaghetti bolognese, lasagne,  frikadeller og koteletter i fad til fælles? De er alle sammen på listen over de retter, vi danskere foretrækker at sætte på spisebordet. Lasagne, spaghetti og retter med karry er måske ikke af dansk oprindelse, men det er ikke desto mindre alle retter, vi har taget til os i de danske hjem. Fælles for dem er også, at det er retter, som både store og små kan li’.

Der findes masser af variationer af dem, så bare fordi det er lasagne, der er en af yndlingsretterne derhjemme, er det ikke ensbetydende med, at det skal være den samme, klassiske og traditionelle udgave, du laver hver gang. Prøv for eksempel en af de spændende varianter af lasagne herunder:

Aftensmadsklassikerne bliver med andre ord ikke kedeligere eller dårligere af, at du laver dem i en opdateret version. Tværtimod. Se bare opskrifterne på hakkebøf med rodfrugter, lasagne med spinat, græskar og ricotta og pizza med porrer, tomat og rucola, der alle er gamle favoritter i nye klæder.

Spar tid og penge med lækre rester

Nogle dage er bare mere hektiske end andre, og det er på de dage, at faren for at falde i take away-fælden er stor. Det er der som sådan ikke noget i vejen med, men hvis det er noget, der gentager sig ofte, kan det gå udover over både pengepung og kalorieregnskab. Til disse dage er det guld værd at have rester i køleskabet eller fryseren, som du kan varme op efter behov.

Begrebet ”rester” er måske ikke et, der vækker begejstring eller får mundvandet til at løbe. Heldigvis har ingen nogensinde sagt, at rester per definition er kedelige. De fleste retter smager lige så lækkert dagen efter, så det kan være en god ide at lave nogle store portioner. Du kan også i mange tilfælde fryse retten ned, og dét er noget, der kan spare dig for både tid og penge. Hvis du vil blive bedre til at lave mad, der kan bruges i flere dage, kan du søge inspiration til det i Mette Mølbaks kogebog ”Mad til 2 dage”. Læs også her, hvordan du kan være kreativ med dine rester.