Vildtragout med mos
Sæt en lækker vildtgryde på middags bordet. Den skal simre længe, men passer sig selv det meste af tiden.
4 personer
Total:3 timer
Arbejdstid:1 time
Ingredienser
- 1 kg skært dyrekød f.eks. fra bov eller inderlår
 - 50 g mel
 - 25-50 g smør
 - 5 skalotteløg
 - 3 fed hvidløg
 - 250 g gulerødder
 - 250 g pastinak
 - 250 g knoldselleri
 - 3 spsk. rødvinseddike (eller anden vineddike)
 - ½ liter porter (eller mørk øl)
 - ¼ liter piskefløde
 - 2-3 kviste frisk timian (eller rosmarin)
 - 5 hele enebær
 - 2 laurbærblade
 - 1 bundt persille
 - salt og peber
 
Tilbehør:
- kartoffelmos
 - tyttebærsyltetøj, ribsgelé eller æblegelé
 
Sådan gør du:
- Skær kødet i store terninger, og ryst dem i mel blandet med salt og peber i en frysepose. Brun kødet i smør i en stegegryde – evt. a 2 omgange. Læg kødet på en tallerken.
 - Pil og snit skalotteløg og hvidløg fint. Skræl rodfrugterne, og skær dem i små terninger. Steg det
 - hele i gryden i 5 min.
 - Tilsæt rødvinseddike, og lad det koge næsten væk. Tilsæt kødet, og dæk med porter og fløde.
 - Giv det et opkog, og skru ned, så det simrer. Tilsæt timian eller rosmarin, enebær og laurbærblade, og lad ragouten simre under låg i 1½-2 timer. Tag låget af, fisk krydderierne op, og lad retten simre under omrøring, til kødet er helt mørt og sovsen har den rette konsistens.
 - Smag til med salt og peber, og evt. surt (vindeddike) eller sødt (gelé).
 - Skyl og hak persillen. Server ragouten med persilledrys og kartoffelmos.
 - Mos: Skræl 1-1½ kg melede kartofler, skær dem groft ud, og kog dem møre i letsaltet vand. Hæld vandet fra, og sæt gryden tilbage på komfuret, til kartoflerne er tørre.
 - Mos dem. Rør ca. 2 dl varm mælk og 50-75 g smør i mosen med en træske, og smag til med salt og peber.