Hvis jeg bliver skadet
Hvis skaden er sket - hvad gør du så?
Du har måske hørt om RICE før. Nu lyder anbefalingen, hvis skaden er sket, at man følger RICEM – Rest, Ice, Compression, Elevation og Mobilisation.
M’et er nyt, men alle undersøgelser viser, at det værste der kan ske for en skadet motionist eller elitesportsmand er at ligge stille. Det betyder ikke, at du skal løbe på en forstuvet ankel tværtimod. Du skal bare ikke gå helt i stå, for så heler skaden langsommere. Chancen for, at du bliver hurtigt klar til at løbe igen, er større, hvis du holder dig i gang på forskellig vis, bruger venepumpen og sørger for at bevæge det led eller den muskel, du er øm i.
Rest – hvile. Sørg for at hvile knæet, anklen eller det sted, du har ondt.
Ice. Læg isterninger på (viklet ind i et håndklæde, aldrig direkte på huden) for at tage hævelsen og mindske smerte. Frosne ærter i en viskestykke er endnu bedre, fordi de kan formes efter benet/armen. De kan spises bagefter! Alternativt kan du investere i en rigtig is-pakning, der kan bruges igen og igen.
Compression. Kom et støttebind på, hvis du eksempelvis har en forstuvning eller har ondt. Bindet øger også opmærksomheden til området, så du indirekte beskytter det „svage” punkt mod at blive overbelastet igen.
Elevation. Det er vigtigt at holde det tilskadekomne sted højt, så væsken kan løbe fra og for at aflaste det beskadigede væv.
Mobilisation/mobilisering. Alle skader heler hurtigere, når området får tilstrækkelig blodgennemstrømning. Tommelfingerreglen er, at du skal bevæge det skadede område mindst en gang i timen, når du er vågen!