10 favoritingredienser, når det skal gå stærkt

10 favoritingredienser, når det skal gå stærkt

“Det må handle om at skabe sig et godt basislager. Det er supervigtigt, for på den måde kan du hurtigt sætte noget sammen til et ordentligt måltid. ”

- Anders Vald

Citroner

– kan man aldrig få nok af i et køkken. Syren er rigtig vigtig for at skabe balance i din mad. Det er virkelig noget, som kan gøre den store forskel i en ret. Det er lige så vigtigt som salt og peber. I det hele taget skal man tænke i helhed og på at få sine sanser stimuleret – sørge for, at der er noget syrligt, noget sødt, noget salt, noget bittert. På den måde føler du dig mæt på en helt anden måde, når du har spist. Mon ikke vi alle sammen kender følelsen af at have spist sig igennem en kæmpestort måltid og føle sig rimelig stoppet, og alligevel har du lyst til noget sødt til kaffen? Og omvendt kan du have spist et lettere måltid, hvor du undervejs er blevet stimuleret, så du føler sig tilpas bagefter. Lige så vigtigt er det med variede konsistenser – sørg for, at der er noget sprødt, noget blødt.. så man også bliver stimuleret den vej igennem. Det giver bare en helt anden opfattelse af måltidet.

Smør

– skal man altid have. Margarine, Kærgaarden – ud med det! Det er noget skrækkelig noget. Frank Hvam havde en fantastisk kommentar: at Kærgaarden bare var en margarine, der var fint på den. Så altså: gode, ordentlige produkter. Heller ikke noget light. Måske behøver du ikke at tyre to liter cola ned om dagen. Så hellere nøjes med noget mindre og drikke det rigtige.

Spansk peber, tørret (Pemente d’espalette)

– kan jeg ikke undvære. Stærk, men ikke som en klassisk chili. Jeg bruger det til alt, der lige trænger til et pikant, krydret pift. Kød, fjerkræ, fisk…

Gode æg, en god pasta, gode ris: risotto, basmati, jasmin. Sørg for altid at have dåsetomater

. Mange har nok lidt nedsættende tanker om dåsetomater, men det er jo rent faktisk tomater, der er høstet, mens de var modne og fra nogle lande, hvor man KAN dyrke tomater. Jeg vil tit hellere have sådan nogle frem for nogle halvfesne nogle, der er dyrket i et dumt drivhus i Danmark.

En rigtig god olivenolie

– helt uundværlig.

Krydderurter

– om det så bare er nogle du har i en potte i vindueskarmen. For aromaen eller for syns skyld. Det er dejligt at komme i og ovenpå alt. Også til almindelig aftensmad. Lige nu har jeg salvie, almindelig og citron-timian og rosmarin. Timian og rosmarin kan man aldrig undvære.

Lækre snack-oliven

– enten til dig selv, når du går og laver mad eller til lige når man kommer hjem og egentlig er rigtig sulten og skal i gang med maden. Så fristes du ikke til at spise noget skidt eller til at kaste dig over den nemme løsning med aftensmad. Så får du lige dæmpet den værste sult.

Og basisurter

i køleskabet – løg, gulerødder, hvidløg.

Det her basissortiment hjælper dig godt på vej til at undgå den nemme løsning. Hvis du har det her, så skal du bare købe et stykke kød, en stykke fisk eller noget.

God tun er også altid godt at have

. Ikke det der forplumrede dåsetun. Man kan sagtens få god dåsetun. Løgismose siger jeg bare!