Madplan: 5 nemme thairetter
Mandag: Thai-oksekødsalat med sprødt, grønt og lime
Det skal du bruge:
600 g entrecôte (2 eller 4 små entrecôte- bøffer)
4 spsk. Fish Sauce
saften af 1 1/2 lime
3 tsk. finthakket, mellemstærk chili
2 spsk. rørsukker
4 finthakkede skalotteløg
2 fed finthakket hvidløg
1 agurk
20 små tomater( cherry- eller blommetomater)
1 bundt forårsløg
1 bundt koriander.
Sådan gør du:
Grill eller steg bøffen på en pande med lidt olivenolie 2-3 min på hver side, og krydr med salt og peber (stegetiden er afhængig af højden på bøffen). Lad kødet trække og afkøle.
Rør Fish Sauce sammen med limesaft, chili, rørsukker, skalotteløg og hvidløg.
Skær agurken igennem på langs, og skrab kernerne ud med en ske. Snit agurken i tynde skiver på skrå.
Halver tomaterne, og rens og skær forårsløgene i tynde skiver, ligeledes på skrå. Skær den stegte eller grillede entrecôte i tynde skiver, og vend agurk, tomat og forårsløg sammen med kødet, den krydrede dressingen og plukkede koriander.
Anret salaten, og server den som en let forret eller som en hovedret med ris eller brød til.
Tirsdag: Laks og stegte nudler
Det skal du bruge:
4 laksefileter a 125 g (med skindside)
1 tsk olivenolie
salt, groft stødt peber f.eks. citronpeber.
400 g kogte ægnudler
1 spsk olie
250 g sukkerærter
1 bdt koriander.
Wasabicreme:
50 g Cheasy fraiche 9%
saft af 1 lime
wasabi efter smag.
2 lime
200 g baguette.
Sådan gør du:
Sæt ovnen på 200 grader. Læg laksestykkerne på en plade med bagepapir, dryp lidt olie over og drys krydderier på. Bag laksen 10-12 minutter, til den er fast.
Kom ægnudlerne i en skål, hæld kogende vand over og lad dem trække, til de er al dente. Afdryp dem og dup dem tørre. Varm olien i en wok og rist ægnudlerne sprøde heri under omrøring og bland dem med sugarsnaps og koriander.
Rør og smag Cheasy fraiche til med limesaft samt wasabi efter ønsket styrke. Server laksen med de stegte ægnudler, wasabicreme , brød og lime.
Onsdag: Thai-mørbrad
Det skal du bruge:
1 afpudset mørbrad, ca. 500 g
1 tsk salt
1 spsk fintreven skal af ubehandlet lime
1 udkernet, fintsnittet rød chili
2 tsk olie
1 dl bouillon.
Dressing:
1-2 knuste fed hvidløg
1 finthakket skalotteløg
1 udkernet, fintsnittet rød chili
1 fintsnittet kafirlimeblade
¼ dl limesaft
¼ dl fishsauce
2 tsk palmesukker.
Fyld:
300 g ægnudler
2 udkernede, snittede peberfrugter
75 g sukkerærtespirer
stilke af 1 lille bdt basilikum
stilke af 1 lille bdt koriander.
Sådan gør du:
Dup kødet tørt med køkkenrulle og krydr med salt, lime og chili. Varm fedtstoffet i en gryde – olien skal være varm – og brun hurtigt mørbraden på alle sider 1-2 minutter i alt. Hæld væden ved, skru ned til svag varme og lad kødet stege under låg 7-8 minutter på hver side, i alt ca. 15 minutter. Tag kødet op og lad det trække.
Pisk ingredienserne til dressingen sammen og smag den til.
Bland alt det grønne med nudler og kødet skåret i tykke skiver, dryp dressingen over og bland salaten med let hånd.
Torsdag: Panang andespyd med ris og sprød sur-sød salat
Det skal du bruge:
Dressing:
2 dl eddike
75 g sukker
1 stjerne anis
Grønsager:
2 tomater uden kerner i små tern
2 gulerødder i små tern
1 agurk uden kerner i små tern
And:
2 stk. andebryst
8 træspyd
200 g panko rasp
2 spsk jordnøddeolie (kan erstattes med vindruekerneolie)
Til servering:
Kogte ris
Sådan gør du:
Kom alle ingredienserne til dressingen i en gryde, kog den op, og lad den koge i 3 minutter, mens der piskes. Tag dressingen af varmen, køl helt ned, og vend derefter grønsagerne i. Lad salaten trække mindst 10 minutter – gerne længere – før den serveres.
Skær kødet ud i stykker af 2 cm tykkelse, bank dem lidt flade, og sæt dem på træspyd. Vend spyddene godt rundt i raspen, og steg dem i jordnødde-olie 2-3 minutter på hver side. Server dem rygende varme med ris og sur-sød salat.
Fredag: Stegte grønne ris
Det skal du bruge:
1 hakket løg
1 courgette
2 tsk olivenolie
300 g kogte ris
150 g snittede sukkerærter
1 bakke spinat
2 æg
4 spsk soyasauce
1 tsk sesamolie
salt, friskkværnet peber
grov paprika
1 bdt fintsnittede forårsløg
koriander
Servering:
300 g foccaciabrød.
Sådan gør du:
Sautér løg og courgette i en stor sauterepande i olie 4-5 minutter. Bland risene ved og rist videre i yderligere nogle minutter, før sukkerærter og spinat blandes i og sauteres med 2-3 minutter.
Pisk æggene med soyasauce, sesamolie samt salt og peber. Hæld æggemassen over fyldet i panden og steg videre under omrøring. Brug evt. en gaffel, så æggemassen fordeles og binder ris og grønt sammen.
Drys med forårsløg og servér med koriander og brød.
Det her skal du købe, for at kunne lave de 5 asiatiske perler i denne uges madplan. Vi går ud fra, du har et basislager i dit køkken bestående af salt, peber, diverse krydderier, olie, eddike, soja, rasp, sukker og honning.
Grøntsager:
6 limefrugter
3 røde chili
5 skalotteløg
3 agurk
20 små tomater( cherry- eller blommetomater)
1 løg
2 peberfrugter
650 g sukkerærter
75 g sukkerærtespirer
2 almindelige tomater
2 gulerødder
2 bundter forårsløg
4 bundter koriander.
Hvidløg
1 kafirlimeblad
1 lille bundt basilikum
1 bakke spinat
Kød:
600 g entrecôte (2 eller 4 små entrecôte- bøffer)
4 laksefileter a 125 g (med skindside)
1 afpudset mørbrad, ca. 500 g
2 stk. andebryst
Mejeri:
50 g Cheasy fraiche 9%
2 æg
Diverse:
Ris
Fish Sauce
600 g ægnudler
Wasabi
1 stjerne anis
200 g panko rasp(Panko rasp kan købes i asiatiske supermarkeder, man kan godt bruge almindelig rasp, men det giver slet ikke den samme smag.)
Jordnøddeolie (kan erstattes med vindruekerneolie)
Sesamolie
300 g foccaciabrød
200 g baguette