7 forrygende sommeropskrifter
Mandag: Grillet fisk og spansk brødsalat
Til fire personer.
800 g filet af fast hvid fisk f.eks. multe, victoriabras eller sandart
1 tsk paprika, gerne røget paprika La Vera
revet citronskal fra 1/2 citron
salt, peber
1 spsk olivenolie
3-4 peberfrugter, gule og røde
300 g brød i skiver
1/2 kg cherry tomater
2 rødløg
1 spsk olivenolie
1 spsk hvidvinseddike
1 tsk paprika, La Vera
1 fed knust hvidløg
1 bdt. basilikum.
Krydr fisken med paprika, citronskal, salt og peber og dryp med olivenolie.
Halvér peberfrugterne, fjern kernehuset og tryk dem flade. Grill dem på skindsiden til det bobler op. Afkøl let, træk skindet af og skær dem i lidt mindre stykker.
Grill brødene på begge sider.
Halvér tomaterne og skær rødløgene i tynde skiver.
Pisk olivenolie, hvidvinseddike, paprika og hvidløg sammen. Krydr med salt og peber og vend peberfrugt, brød revet i mindre stykker, tomater og rødløg i dressingen.
Drys godt med basilikum.
Grill fisken på en rygende varm grill ca. 3 min. på hver side og servér med salat
Tirsdag: Kylling og soba-nudelsalat
Til fire personer.
1 kylling
salt og friskkværnet peber
10 stilke estragon
4 fed hvidløg i halve.
Soba-nudelsalat:
300 g sobanudler
1 gulerod i skiver
1 gul peber i strimler
1 stilk blegselleri i skiver på tværs
4 spsk purløg.
Dressing:
Saft fra 1 citron
1 tsk sukker
salt og friskkværnet peber.
Gnid kyllingen i salt og peber, kom estragon og hvidløg ind i kyllingen og steg den i ovnen ved 200 grader i 1 time og 15 minutter.
Kog soba-nudlerne i saltet vand i omkring 8 minutter, skyl straks i koldt vand og lad dem dryppe af. Vend grøntsager og purløg i nudlerne sammen med den sammenpiskede dressing. Smag til med salt og peber.
Servér salaten sammen med den stegte kyllingen og en grøn salat.
Onsdag: Tunbøf med svampe og pesto
Til fire personer.
4 tunbøffer
150 g østershatte
2 spsk vindruekerneolie
salt og friskkværnet peber
4 skiver brød
1 spsk olivenolie
50 g rucola.
Pesto:
2 store bdt frisk basilikum
1 fed hvidløg hakket
1 spsk pinjekerner
1 dl olivenolie
50 g revet parmesanost
lidt citronsaft
salt og friskkværnet peber.
Pluk basilikumbladene af stilkene og kom dem i en blender sammen med hvidløg og pinjekerner, parmesan og olivenolie. Blend til pestoen er lind, smag derefter til med citronsaft, salt og peber.
Salt må først kommes i til sidst for at undgå, at pestoen bliver bitter og brun.
Skær 4 runde skiver ud af brødskiverne og rist dem, fordel på fire tallerkner, steg tunbøfferne to minutter på hver side, så er de stadig medium indeni. Skal de være gennemstegte, skal de have 4 minutter på hver side. Læg tunbøfferne på brødene, kom 1 spsk pesto oven på hver bøf. Sauter østershattene i nogle minutter på en tør pande, kom oven på pestoen og slut af med rucola, server straks.
Torsdag: Kammuslinger a la Provence
Til fire personer.
16 kammuslinger
lidt olivenolie til stegning.
Provence-grøntsager:
1 finthakket fed hvidløg
1 finthakket lille løg
½ aubergine i meget små tern
4 spsk olivenolie
½ courgetter i meget små tern
2 tomater skåret i meget små tern
2 spsk finthakket persille
1 tsk fint revet citronskal
salt og friskkværnet peber
Sautér hvidløg, løg, auberginer i olivenolie på en pande i 5 minutter, tilsæt courgette og tomat og rist 5 minutter mere, inden persillen og citronskallen røres i, og der smages til med salt og peber.
Steg imens kammuslingerne i lidt olie 3-4 minutter på hver side.
Anret kammuslinger på tallerkner, fordel grøntsagerne henover og servér straks evt. med godt brød.
Fredag: Pasta med svampe og bacon
Til fire personer.
400 g bred båndpasta
200 g bacon
2 glas grillede svampe i solsikkeolie fra Tapa Z
2 gedeoste i krydderolie
Persille.
Kog pastaen al dente som anvist på pakken.
Skær bacon i strimler og steg dem sprøde.
Hæld olien fra svampene og steg dem et par minutter på pande.
Tilsæt bacon, bland med pasta og servér med gedeost på toppen samt et godt drys persille.
Lørdag: Lammekrone med stegte grøntsager
Til fire personer.
12 lammekroner
2 spsk grovkornet sennep
4 spsk hyldeblomstsaft.
Grøntsager:
1 aubergine i skiver
1 courgetter i skiver
1 gul courgette i skiver
lidt olie til stegning
1 lille radicchio
1 bdt bredbladet persille
saft fra 1 citron
salt og peber.
Rør sennep og hyldeblomstsaft sammen, smør det på lammekronerne og lad dem trække i køleskabet en time. Læg dem derefter i et ildfast fad og steg i ovnen ved 200 grader i 15 minutter.
Steg imens auberginer og courgetter i lidt olie, tag panden af varmen og bland med radicchio, persille og citronsaft, smag til med salt og peber.
Servér lammekronerne med de stegte grøntsager og evt. kartofler.
Søndag: Kold courgettesuppe
Til fire personer.
2 hakkede skalotteløg
1 stor, groftsnittet kartoffel
2 tsk rapsolie
6 dl grøntbouillon
2 grofthakkede courgetter
150 g ærter
2½ dl letmælk
salt, friskkværnet hvid peber
frisk timian
dild eller purløg til pynt.
Sprøde fladbrød:
4 hvede- eller fuldkornstortillas
2 tsk olivenolie
2 spsk (30) dukkah
Sautér løg og kartoffel i olie under omrøring i 4-5 minutter.
Tilsæt grøntbouillon, bring den i kog og lad det hele simre 15 minutter, til kartoflen er mør, tilsæt courgetter samt ærter og kog videre 4-5 minutter, til grønsagerne er helt møre. Blend suppen med mælk, smag den godt til med salt og peber og lad den afkøle.
Pensl tortillaerne med olie, drys dukkah på og bag brødene sprøde i ovnen ved 200-225 grader 5-6 minutter.
Fordel suppen i skåle, drys med kryddergrønt og servér med de sprøde brød.
Indkøbsliste
Det her skal du købe, for at kunne lave de 7 forrygende sommermenuer. Vi går ud fra, du har et basislager i dit køkken bestående af salt, peber, diverse krydderier, olie, eddike, soja, rasp, sukker og honning.
GRØNSAGER
3 citroner
4 peberfrugter, gule og røde
1/2 kg cherry tomater
2 tomater
2 rødløg
3 skalotteløg
1 hvidløg
3 bdt frisk basilikum
10 stilke estragon
1 gulerod
1 stilk blegselleri
150 g østershatte
50 g rucola.
2 auberginer
1 gul courgette
1 lille radicchio
1 stor kartoffel
150 g ærter
2 bdt persille
Purløg.
Frisk timian
MEJERI
50 g revet parmesanost
2 gedeoste i krydderolie
2½ dl letmælk
KØD/FISK/FJERKRÆ
800 g filet af fast hvid fisk f.eks. multe, victoriabras eller sandart
1 kylling
4 tunbøffer
16 kammuslinger
12 lammekroner
DIVERSE
Paprika, gerne røget paprika La Vera
1 brød
300 g sobanudler
400 g bred båndpasta
Hvidvinseddike
Vindruekerneolie
Pinjekerner
200 g bacon
2 glas grillede svampe i solsikkeolie fra Tapa Z
Grovkornet sennep
Hyldeblomstsaft.
2 tsk rapsolie
6 dl grøntbouillon
4 hvede- eller fuldkornstortillas
2 spsk (30) dukkah (krydderiblanding)
Olivenolie